mała komora chłodnicza (ok 12m3) temp +2 *C . parownik -jakaś stara kuba, agregat jakaś stara aspera ,czynnik R22. chodziło kilka lat ok. teraz dziwne objawy - parownik mokry cisnienie na ssaniu spada ,szroni się rura ssawna lub wiekszość parownika mokra a szroni się koniec parownika i rura ssawna . jaja jakieś . ewidentnie coś blokuje przepływ czynnika w parowniku . jak podgrzeje trochę palnikiem miejsce od którego zaczyna szronić to puści i jakiś czas jest ok. wilgoć ? ale skąd ,układ się nie rozszczelnił ? nie marznie zawór tylko rura średnicy palca ? co za czort bo zgłupiałem.
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
problem z komorą chłodniczą
59 Odpowiedzi, 48810 Wyświetleń|
Może ,,ktoś" przed Tobą zaaplikował do układu np, r-407c lub pieron wie co...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-23, 16:36:09 przez mg.)
![]() R-600 ostatnio w modzie Dla niektórych to żadna różnica
mg napisał(a):Może ,,ktoś" przed Tobą zaaplikował do układu np, r-407c lub pieron wie co... No to musiałby mieć ktoś pomyślunek i awangardowe sposoby :lol:
Żeby była jasność, nie mam nic przeciwko awangardzie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-23, 17:20:45 przez mg.)
Nie wierze magikom.
Co za buc wcisną mi spam!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-23, 17:22:46 przez mg.)
profesor ortografii? :lol: poprawiłem błąd mg napisał(a):Co za buc wcisną mi spam! Widzę że mamy to wszyscy w tym temacie. A czy to nie przypadkiem sprawka > SPAMERA < w nowym wcieleniu?????????????? mg napisał(a):Może ,,ktoś" przed Tobą zaaplikował do układu np, r-407c lub pieron wie co... nikt tam nic nie aplikował
Podaj ciśnienia i czy przypadkiem nie dobijałeś czynnika?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-23, 18:11:54 przez awax.)
Spotkałem się z takimi objawami przy zbyt małym przegrzaniu, rzędu 3K.
temperatura odparowania -5 .wysokie ciśnienie ok bo skraplacz bardzo duży . nie dobijałem czynnika .jak się nie "zapcha" to pracuje ok.
Skoro odparowanie masz -5 a ssąca szroni to przegranie będzie kiepskie, intuicyjnie
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-06-23, 18:37:32 przez mg.)
-5 to jest jak pracuje normalnie,
mister napisał(a):wysokie ciśnienie ok bo skraplacz bardzo dużyNie rozumiem mister napisał(a):temperatura odparowania -5 .wysokie ciśnienie ok bo skraplacz bardzo duży . nie dobijałem czynnika .jak się nie "zapcha" to pracuje ok. Podaj po prostu ciśnienie ssania i tłoczenia w BARACH.Czy to takie trudne? U Ciebie prawdopodobnie zalewa parownik .
Powinieneś pokręcić się przy elemencie dławiącym. O ile wykluczyłeś prozaiczne przyczyny
Wentylatory pracują OK??? Czujka TZR nie poszła sobie na samowolne oddalenie???
A może już zawór ze starości padł i nie zamyka dyszy????
Gdzieś w tych okolicach
ciśnienia skraplania nie mierzyłem ale jest ok!! wentylatory pracują ok. odparowanie podałem w *C . zawór nowy. powtarzam problem leży w tym ,że w parowniku robią się jakieś zatory i blokują przepływ czynnika.
pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją ,że połowa parownika szroni ale to jest ta druga połowa
Dlaczego zmieniono zawór?
dla pewności
mister napisał(a):pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją ,że połowa parownika szroni ale to jest ta druga połowaTermodynamika jest pasjonująca, zaskakująca dlatego da się lubić. mister napisał(a):dla pewnościPewny jesteś? mister napisał(a):ciśnienia skraplania nie mierzyłem ale jest ok!! wentylatory pracują ok. odparowanie podałem w *C . zawór nowy. powtarzam problem leży w tym ,że w parowniku robią się jakieś zatory i blokują przepływ czynnika. Problem jest w tym,że szukasz nie tam gdzie trzeba. Skoro wszystko jest ok to nie ma problemu. Przepchaj rury w parowniku takim przyrządem do kanalizacji. Gdybyś podał ciśnienia HP i LP wszystko byłoby jasne,ale Ty chyba nie chcesz aby Ci doradzić. mg napisał(a):mister napisał(a):pierwszy raz spotykam się z taką sytuacją ,że połowa parownika szroni ale to jest ta druga połowaTermodynamika jest pasjonująca, zaskakująca dlatego da się lubić. Da się lubić tyle,że trzeba mieć minimum wiedzy i nie dopuszczać do urządzeń osób niekompetentnych . |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY