Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Voyager 1992

7 Odpowiedzi, 7230 Wyświetleń

mark_rk

2008-05-05, 18:31:07
Nowy użytkownik
Z góry przepraszam za laickie podejście ale liczę jakąś poradę.
Mam Voyagera 1992 3.0 klimatyzacja manualna.
Przebywam od niedawna w Albercie-Kanada ,kupiłem ten samochód tutaj żeby mieć
jakieś jeżdidło do pracy. Po okresie wielkich mrozów zaczyna się okres upałów a klimatyzacja nie działa. Po oględzinach okazało się że poprzedni właściciel rozłączył kable od sprzęgła sprężarki.,połączyłem wtyki i sprężarka ruszyła nawet nieco chłodzi,
ale wydaje dość głośne dźwięki, prawie jak sprężarki tłokowe. Po wyłączeniu silnika wał sprężarki obraca się lekko . Mam pytanie czy takie hałasy mogą wskazywać na problem ze sprzęgłem ,czy raczej sprężarka jest na złom. Przed jazdą do specjalistów
powstrzymują mnie ceny i jakość tutejszych usług -podejrzewam że kompleksowa naprawa połączona z wymianą sprężarki czyszczeniem układu i ponownym napełnieniem spokojnie przewyższy wartość samochodu.O jakości specjalistów od klimy trudno mi się wypowiadać ale (chociaż sam jestem mechanikiem) musiałem
skorzystać z pracy tutejszych mechaników- robiłem przegląd do celów ubezpieczeniowych ,i nie mam o nich pochlebnego zdania i nie jestem wyjątkiem.A terminy mają takie że po przegląd samochód stał trzy dni na placu, nie wspomnę o
cenach.W innych usługach jest podobnie.
Liczę na życzliwą rade czy coś próbować ratować ,czy raczej jeździć z otwartym oknem. Odpowiem na każde pytanie ale ze względu na różnicę czasu może to potrwać
PS.ciekawostka w WALL-MART można tu kupić za 100 CAD zestaw do samodzielnego czyszczenia i napełniania klimatyzacji- ciekawe co ludziom z tego wychodzi ?
  • Odpowiedz

senior

2008-05-05, 18:42:12
Zaawansowany użytkownik
problemy raczej z łożyskiem, napełnj ją czynnikiem niech się lepiej smaruje. poza tym możesz prysnąć np wd 40 w łożysko z wieszku, jak pomoże to ok
  • Odpowiedz

mark_rk

2008-05-05, 18:44:59
Nowy użytkownik
Ok dzięki, za radę dzisiaj spróbuję .
  • Odpowiedz

mark_rk

2008-05-05, 19:39:59
Nowy użytkownik
Po WD 40 nie ma różnicy. Próbować wymiany łożysk własnymi siłami ,czy może szukać używki?
Raczej chyba trudno ocenić stan wymontowanej sprężarki?
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-05, 21:03:27
Moderator
sprezarki w samochodach sa tłokowe i zwyjatkiem łopatkowe np BMW takie ma
stukanie moze byc zpowodowane przytarciem z braku oleju a sadzac ztego ze napisałes ze poprzednik odłaczył sprzegło to najlepiej wymien kompresor
  • Odpowiedz

mark_rk

2008-05-05, 21:20:14
Nowy użytkownik
Też podejrzewałem że sprężarka może być dorżnięta , na razie zdejmuję pasek żeby ocenić sprzęgło i luzy na wałku. Dzięki za porady.
  • Odpowiedz

mark_rk

2008-05-05, 23:14:18
Nowy użytkownik
Szukam sprężarki ale mam jeszcze pytanie może wymiana oleju mogła by pomóc,
sprawdziłem ciśnienie jest 35 PSI na pracującym silniku i włączonej klimatyzacji -to chyba norma?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa