Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ilość czynnika ciągniki i maszyny rolnicze.

28 Odpowiedzi, 85582 Wyświetleń
1 2 Dalej

AGRITRUCKS

2011-06-13, 16:46:32
Nowy użytkownik
Witam. Czy ktoś z Was ma może jakiś plik z danymi na temat klimatyzacji w ciągnikach i maszynach rolniczych (pojemności, ilości oleju itp.)?
Byłbym bardzo wdzięczny.
  • Odpowiedz

radekklimat

2011-06-13, 17:55:25
Moderator
Ja mam katalog ale papierowy wiec kicha
  • Odpowiedz

emo

2012-07-12, 21:55:43
Nowy użytkownik
Witam serdecznie
Szukałem na forum tabel ilości czynnika do maszyn rolniczych ale niestety nie znalazłem
i dlatego odnawiam prośbę jeśli kolega by miał czas zeskanował by kartki
z góry dziękuje
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-12, 21:56:30 przez emo.)
  • Odpowiedz

radekklimat

2012-07-13, 08:18:36
Moderator
Zaloguj sie na stronie Euroklimy i tam bedziesz miał katalogi oraz ilosci czynnikow
  • Odpowiedz

emo

2012-07-13, 20:18:05
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):Zaloguj sie na stronie Euroklimy i tam bedziesz miał katalogi oraz ilosci czynnikow

Witam nie mogę nigdzie na tej stronie znaleźć ilości czynnika dla maszyn rolniczych są typy części ale brak ilości czynnika
  • Odpowiedz

awax

2012-07-14, 06:32:00
Top użytkownik
Maszyny rolnicze bardzo często mają w tych samych modelach różne sprężarki,skraplacze itd.
Powoduje to,że nie można sugerować się ilością podaną np. w takim samym kombajnie.
Potrzebna jest tu już minimalna wiedza,a nie jedynie umiejętność obsługi automatu.
Dodatkowo maszyny rolnicze pracują w ekstremalnych warunkach .
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2012-07-14, 06:52:21
Top użytkownik
W maszynach budowlanych,rolniczych producenci nie podają ilości czynnika.Trzeba ładować na ciśnienia
  • Odpowiedz

emo

2012-07-14, 08:59:49
Nowy użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):W maszynach budowlanych,rolniczych producenci nie podają ilości czynnika.Trzeba ładować na ciśnienia
Właśnie ustawiam na manometry ale z ciekawości zadałem takie pytanie czy jest jakaś tabela i zauważyłem ze w większości maszyn klimatyzacje są dorabiane ok nie mam już więcej pytań z góry dzięki pozdrawiam
  • Odpowiedz

Klinton

2012-07-17, 19:26:17
Nowy użytkownik
Witam.Przed tygodniem zamówiłem pana do zaserwisowania klimy w kombajnie New Holland.Kombajn jest z 1986 roku,więc klima pewnie też,a oparta na podzespołach Kysor.
Po dobiciu czynnika klima działa,ale zastanawia mnie ilość,bo gościu powiedział że weszło 5kg,chociaż butli nie
ważył tylko sprawdzał manometrem.Powiedział jeszcze że taka ilość to wchodzi w układ do autobusu, no i skasował mnie na 5 stówek.
Pytam więc kolegów czy to przypadkiem nie ja zostałem nabity...?
  • Odpowiedz

awax

2012-07-17, 19:59:01
Top użytkownik
Cóż ????????
Tylko co zawiniła ta biedna klima?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-07-17, 20:51:40
Top użytkownik
Maszyny rolnicze bardzo często mają w tych samych modelach różne sprężarki,skraplacze.
Ale również wzierniki.Zapomniałeś dodać.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

kwknbp

2012-07-20, 20:21:45
Nowy użytkownik
Klinton napisał(a):Witam.Przed tygodniem zamówiłem pana do zaserwisowania klimy w kombajnie New Holland.Kombajn jest z 1986 roku,więc klima pewnie też,a oparta na podzespołach Kysor.
Po dobiciu czynnika klima działa,ale zastanawia mnie ilość,bo gościu powiedział że weszło 5kg,chociaż butli nie
ważył tylko sprawdzał manometrem.Powiedział jeszcze że taka ilość to wchodzi w układ do autobusu, no i skasował mnie na 5 stówek.
Pytam więc kolegów czy to przypadkiem nie ja zostałem nabity...?
kolega awox ma racje biena klimka. trochu duzo to 5 kg. uwaa bzm na tego "nabijacza> w butelke.
  • Odpowiedz

Klinton

2012-07-21, 07:15:40
Nowy użytkownik
Więc jednak nie wszystko jest ok. Własnie nie daleko mnie otworzyli nowoczesną stację obsługi i mają kombajn do klimatyzacji,ale jak zapytałem o usługę to okazało się że nie mają redukcji do podłączenia się pod układ.
Oni dopiero raczkują w temacie tak jak ja.U mnie w kombajnie jest tak, że przyłącza serwisowe znajdują się na sprężarce.
Więc tu prośba do fachowców-jakie redukcje należy dokupić aby podłączyć się do sprężarki?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2012-07-21, 08:45:49
Top użytkownik
Żadne.To serwis powinien mieć wszystkie końcówki do sprzętu ,który chcą serwisować.Twój kombajn jest na R12 i jego zamiennik to R409 .Nie daj sobie napuścić R134a, bo będziesz miał dużo wydatków po takim napełnieniu.Ale z tego co piszesz to oni nie mają zielonego pojęcia o tym.Poszukaj kogoś ,kto zajmuje się klimatyzacją w autach
  • Odpowiedz

Klinton

2012-07-22, 06:50:23
Nowy użytkownik
Wygląda na to że nie zależy im na klientach,bo już trzecia osoba która ma kombajn, pytała mnie gdzie napełniałem klimę,bo oni nie mają redukcji!
  • Odpowiedz

zaba_1974

2012-08-05, 10:51:32
Nowy użytkownik
powinno wejść 3 kg a nie 5kg
  • Odpowiedz

Klinton

2012-08-08, 20:34:52
Nowy użytkownik
No i sprawa się rypła! Po tygodniu pracy maszyną sprężarka się zatarła i zostałem bez klimy.
Wkur...ny jestem bo kasę wydałem,a musiałem pracować w saunie.Muszę teraz wymienić sprężarkę i fachowca...
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-08, 20:43:27
Top użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):Żadne.To serwis powinien mieć wszystkie końcówki do sprzętu ,który chcą serwisować.Twój kombajn jest na R12 i jego zamiennik to R409 .Nie daj sobie napuścić R134a, bo będziesz miał dużo wydatków po takim napełnieniu.Ale z tego co piszesz to oni nie mają zielonego pojęcia o tym.Poszukaj kogoś ,kto zajmuje się klimatyzacją w autach
Tadeusz4321 możesz uzasadnić problemy?
  • Odpowiedz

mg

2012-08-08, 21:08:48
Top użytkownik
Klinton napisał(a):No i sprawa się rypła! Po tygodniu pracy maszyną sprężarka się zatarła i zostałem bez klimy.
Wkur...ny jestem bo kasę wydałem,a musiałem pracować w saunie.Muszę teraz wymienić sprężarkę i fachowca...

Łącze się w bólu...
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-08, 21:16:05
Top użytkownik
Ja współczuję toku myślenia.Zgon na własne życzenie.
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2012-08-09, 07:34:56
Top użytkownik
Tadeusz4321 napisał(a):Żadne.To serwis powinien mieć wszystkie końcówki do sprzętu ,który chcą serwisować.Twój kombajn jest na R12 i jego zamiennik to R409 .Nie daj sobie napuścić R134a, bo będziesz miał dużo wydatków po takim napełnieniu.Ale z tego co piszesz to oni nie mają zielonego pojęcia o tym.Poszukaj kogoś ,kto zajmuje się klimatyzacją w autach
Przestrzegałem.Weź też pod uwagę płukanie całego układu-co też nie jest tanim zabiegiem.Bez płukania nowa sprężarka też się wysypie.Jak masz już taką sytuację to po wymyciu całego układu można przejść na nowy czynnik R134a.Ważne ,aby wymienić oringi na łączeniach przewodów,filtr osuszacz, i sprężarkę zalać olejem do tego czynnika.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-09, 10:47:58 przez Tadeusz4321.)
  • Odpowiedz

Klinton

2012-08-09, 18:24:19
Nowy użytkownik
Szkoda że maszyna nie jest tak mobilna jak samochód,można by poszukać dalej jakiegoś fachmana,a tak muszę brać tych co zechcą przyjechać. A tak przy okazji-na czym polega płukanie układu?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-08-09, 19:14:36
Top użytkownik
Klinton napisał(a):Szkoda że maszyna nie jest tak mobilna jak samochód,można by poszukać dalej jakiegoś fachmana,a tak muszę brać tych co zechcą przyjechać. A tak przy okazji-na czym polega płukanie układu?
Brałeś pod uwagę że nikt z rzetelnego serwisu nie chce przyjechać do Ciebie?I dlaczego?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2012-08-10, 06:06:22
Top użytkownik
Usunięcie wszystkich opiłek z układu jakie wytworzyła zatarta sprężarka.Jak nie wyczyścisz układu to pozostałe opiłki znowu uszkodzą Ci nową sprężarkę.Tak samo wymień filtr osuszacz bo w nim tez będa opiłki
  • Odpowiedz

elmaRK

2012-09-06, 11:56:32
Nowy użytkownik
Poniżej link do tabeli z wartościami czynnika do maszyn rolniczych.

http://www.ctrgroup.it/ctrweb/download/gasagri2009.pdf
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa