Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Problemy z rozmrażaniem chłodni .

3 Odpowiedzi, 5229 Wyświetleń

konsument

2012-07-01, 17:18:03
Nowy użytkownik
Witam, mam pewien problem z pracą starego agregatu Uniblock Zanotti MDB235TD01G (działa na hali produkcyjnej).
Mianowicie nie rozmraża się. Jeżeli termostat ustawię np na 10st to w zasadzie wystarczy mu ociekanie po osiągnięciu temperatury. Ale gdy ustawię niższą temperaturę to chłodnica robi się jedną wielką bryłą lodu.
W środku znalazłem przekaźnik czasowy, ale za cholerę nie mogę dojść jak się go ustawia.
Ponadto zauważyłem, że:
- jeden z wentylatorów przy agregacie włącza cię tylko raz na jakiś czas (dość krótki odcinek),
- po osiągnięciu temperatury chłodnica się wyłącza a agregat jeszcze jakiś czas pracuje.

Ogólnie jeszcze taka sprawa:
Na agregacie są kontrolki, przetłumaczyłem z niemieckiego jest tak między innymi:
- Blokada wysokiego ciśnienia
- blokada kompresora (sprężarki)
- blokada termistora ?

W jakich przypadkach one powinny się świecić ?

A to fotka tego przekaźnika:
[Obrazek: imag0771hj.th.jpg]
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-07-01, 18:20:17
Zaawansowany użytkownik
Z tego wynika że twój agregat pracuje poprawnie. Sprawdź czy chłodnica ma grzałki elektryczne. Bądź czy niema u Ciebie rozmrażania za pomocą odwróconego obiegu.
- brudna skraplacz bądź niedziałające wentylatory skraplacza
- jak uzwojenie sprężarki przegrzeje się
- tego nie wiem uszkodzony termostat

zdjęcie przedstawia zegar odtajania, za jego pomocą ustawiasz o jakich godzinach ma odbywać się rozmrażanie i ile ma trwać w minutach.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-07-01, 18:24:32 przez p.obelix.)
  • Odpowiedz

Luter

2012-07-20, 16:04:33
Nowy użytkownik
Wentylator przy agregacie przypuszczam, ze chodzi Ci o wentylator skraplacza, on włącza się w zależności od ciśnienia skraplania. Więc gdy nastawa jest np. 15BAR to włącza się przy ciśnieniu 15BAR (w zależności od dyferencjału) a gdy ciśnienie spada to wyłącza się.

A na jaką temperaturę ustawiasz ten termostat? Bo to dziwne że podczas pracy od razu Ci się zaladza parownik. Może mało czynnika? Jakie ciśnienia? Układ jest na mechanicznym termostacie czy może elektronicznym? Agregat po osiągnięciu temperatury pracuje jeszcze chwile, ale czy sprężarka czy tylko wentylator skraplacza? Bo to wiele by wyjaśniło.

Co do rozmrażania, jeśli jest na zegarze czasowym sprawdź godziny nastaw. Sprawdź czy pracuje prawidłowo (odlicza czas i tarcza się przesuwa), jeśli nie to wymień na nowy.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa