Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jak to jest z tym olejem ?

7 Odpowiedzi, 6413 Wyświetleń

CLB

2008-05-12, 07:19:01
Nowy użytkownik
Witam.
Bardzo długa lektura tego forum, jak również innych materiałów nie dała odpowiedzi na nurtujące mnie pytania:

Przy obsłudze klimy dodaje się taką samą ilość oleju jaka została odessana przez maszyne. A czy jeżeli czynnika w układzie jest np. 40% (po kilku latach), to oleju nie będzie za mało?? Czy olej zmieszany z czynnikiem nie ucieka z układu wraz z nim??

Po 2. Jak często zdarza Wam się, że maszyna nie odseparuje wcale oleju??
Skąd w takich przypadkach wiedzieć, czy czasem nie jest za mało oleju (np. na skutek niefachowej wcześniejszej obsługi) ??

Pozdrawiam i z góry dziękuje.
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-12, 19:07:57
Moderator
tego sie nigdy nie wie do konca ale sa madre programy ile oleju trzeba dodac zeby było dobrze
  • Odpowiedz

dv24v

2008-05-12, 19:16:22
Użytkownik
nalezy patrzec w tabele ilosci oleju w ukladzie a pozniej w zbiorniczek w ktorym zbierze sie olej po separacji jakiego jest kolory, czy sie pieni itp. dodac zawsze od siebie 10-20 gram ... a jesli uklad byl rozlaczany w celu naprawy itp. to nalezy dodac tyle oleju ile w danym elemencie powinno sie znajdowac ...
  • Odpowiedz

CLB

2008-05-13, 16:08:40
Nowy użytkownik
Bardzo dziękuje za zainteresowanie, ale nie padła odpowiedź na moje pytania

1. Czy ze szczelnego układu olej ucieka wraz z czynnikiem (na przestrzeni lat), czy też nie?
Oraz 2. Jak często zdarza się, że maszyna nie odseparuje wcale oleju, i czy nie ma wtedy powodów do obaw?

Radekklimat, co to za programy??
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-05-13, 18:19:54
Moderator
ja uzywam autodaty
odp1. olej moze uciec z czynnikiem na przestrzeni lat
odp2. generalnie maszyna powinna odseparowac olej bo ma do tego jeden lub dwa odolejacze jezeli tego nie robi powinno sie ja dokładnie sprawdzic
  • Odpowiedz

CLB

2008-05-13, 20:31:40
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):ja uzywam autodaty
Aha. Nie zrozumieliśmy się - autodata wie ile ma być, ale nie wie przecież ile jest....

Cytat:odp1. olej moze uciec z czynnikiem na przestrzeni lat
Czy zatem gdy odciągniemy dajmy na to 50% nominalnej ilości czynnika, to należy przy nabijaniu dodać jakąś proporcjonalną ilość oleju ??

Cytat:odp2. generalnie maszyna powinna odseparowac olej bo ma do tego jeden lub dwa odolejacze jezeli tego nie robi powinno sie ja dokładnie sprawdzic
Na jakieś 7-8 aut raz odseparowała kilka kropli, a raz 20 ml. Czy to wystarczy aby stwierdzić, że działa poprawnie?? (sprzęt nówka).
U Was jak to wygląda? Jak często i jakie ilości oleju separuje :?:

Pzdr.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-05-13, 20:32:19 przez CLB.)
  • Odpowiedz

dv24v

2008-05-13, 20:35:23
Użytkownik
z tym odseparowaniem mam podobnie raz wiecej raz malo i czesto zdarza sie ze jest to jakas biala piana a czasami taki brunatny kolor ...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa