Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator typu split- jakiej firmy

31 Odpowiedzi, 55156 Wyświetleń
Wątek zamknięty 
1 2 Dalej

Damian1980

2017-03-21, 13:08:00
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,
chciałbym się przed ważną dla mnie decyzją jaką jest montaż klimatyzacji w mieszkaniu poradzić praktyków w jakiej marki sprzęt warto zainwestować moje ciężko zarobione $$ Smile otóż potrzebuję jednostki 3,5kw, co do wymogów najważniejszy to takie, żeby jednostka zarówno zewn jak i wewn były ciche (mieszkanie w bloku), miały w miarę dobre filtry (dziecko jest alergikiem), była oszczędna (inwerter) i chociaż wiem, że tego nie do końca się w dzisiejszych czasach da przewidzieć ale żeby sprzęt raczej sie nie psuł po okresie gwarancji. Byłem podpytać dwóch lokalnych ludzi, którzy się tym zajmują i polecono mi odpowiednio MDV (ewentualnie dopłata 200zł do LG basic) , drugi majster natomiast montuje Hinsense i Gree lub jak się uprę może zamontować LG (ale w wersji standard plus jeśli dobrze zapamiętałem). Wiem że trochę mało danych ale który z tych sprzętów będzie generował njamniejszy hałas i spełni moje wymagania? Koszty pomijam, gdyż są bardzo porównywalne i te 200 czy 300zł nie robi aż takiej róznicy. Serwis żeby utrzyać gwarancję u pierwszego Majstra dwa razy w roku u drugiego raz w roku ale drozszy więc też to pomijam. Co Panowie doradzicie?

obser

2017-03-21, 13:10:54
Top użytkownik
Gree, a co do awaryjności, to uwierz, że Instalator też się modli i dobiera takie urządzenia, aby się nie psuły, bo awarie to jego strata. Co do wyboru, to znajdź sobie model, który Ci odpowiada cenowo i bajerowo. Wybór w tej marce jest jako taki. Ale wiadomo bajerki kosztują. LG Basica raczej odradzam,to takie prawdziwe economy class.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-03-21, 13:15:23 przez obser.)

Shitashii

2017-03-21, 15:28:11
Moderator
Większość producentów ma klimatyzatory klasy eco (ekonomiczna, a nie ekologiczna), klasy premium i klasy prestige. Wiadomo, że Twoje wymagania najlepiej spełnią te właśnie z wyższej półki, a nie te proponowane przez Twoich majstrów, gdyż one są najtańsze. Z mojej wiedzy samsungi są najcichsze (od 16dB)i mają filtry HD. Ktoś pewnie zaproponuje coś innego. Ale to nie będzie cena katalogowa 2000 netto tylko >3500 .
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.

contango

2017-03-21, 16:10:06
Nowy użytkownik
"Majstry" z rozpędu zaproponowali urządzenia "eco" ,bo większość klientów patrzy po cenie ,a nie parametrach urządzenia.

Wyżej wspomniany Samsung to ok. ale wymaganie odnośnie filtrów to spełni dopiero Samsung Premium.
Zalety: za niewielką dopłatą można wydłużyć gwarancje do 5 lat, oraz fajny design- wadą jest to ,że znaczek "Samsung" kosztuje.

Mniejsza o producenta ale faktycznie wymagania odnośnie filtrów, decybeli oraz klasy energetycznej to spełniają urządzenia nie z tej półki co LG Basic (u LG jest to LG Deluxe).

Damian1980

2017-03-21, 20:54:10
Nowy użytkownik
Dziękuję Panowie za odpowiedzi, mam rozumieć że warto dopłacić do wersji premium/deluxe? czy może zloty środek typu wersja standard w lg będzie wystarczająca, egoztyki typu Hilsense i MDV na starcie odpuścić?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-03-21, 20:54:33 przez Damian1980.)

Klima_T

2017-03-22, 10:51:29
Nowy użytkownik
Z doświadczenia w bloku. LG Deluxe. Zdjęty po 5 miesiącach, poszedł na reklamację.
W wewnetrznej wentylator o coś ocierał i sobie terkotał. Zewnetrzna wpadała w takie wibracje,
ze pół bloku się trzęsło. Wiadomo, trafiłem na kiepską serię.
Użytkowo, podstawowe sterowanie, brak podświetlania pilota (noc), wewnętrzna głośna na grzaniu
Zmieniłem na Gree U Crown. Spadł średni pobór prądu, wewnętrzna cichsza, sterowanie z wifi, kilka programów nocnych, podświetlanie, rozsądniejszy (oszczędniejszy) defrost.
Jak w bloku to zastanów się czy na pewno chcesz 3.5kw. Zwykle to są małe pomieszczenia i 2.5kw da radę.
Co do głośności to producenci podają ilość db przy chłodzeniu, unikają jak mogą informowania że przy grzaniu są to wyższe wartości.

Co do ostatniego pytania. Tak, w mieszkaniach warto dopłacić do wyższych wersji. Te niższe to do sklepów, biur, serwerowni.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-03-22, 10:54:46 przez Klima_T.)

DBKlima

2017-03-22, 11:30:13
Top użytkownik
Damian1980 napisał(a):Dziękuję Panowie za odpowiedzi, mam rozumieć że warto dopłacić do wersji premium/deluxe? czy może zloty środek typu wersja standard w lg będzie wystarczająca, egoztyki typu Hilsense i MDV na starcie odpuścić?
LG znana marka... znana z tego że jest znana Big Grin Big Grin Big Grin Big Grin
Części oraz urządzenia firmy Daikin

benedykt

2017-03-22, 13:08:15
Użytkownik
W serwisie mam większą ilość awarii na LG niż na GREE.
A LG Basic to totalna porażka bardzo awaryjne głównie płyty j.w i czujniki sygnału pilota.

Damian1980

2017-03-22, 14:59:20
Nowy użytkownik
Teraz dopiero namieszaliście mi w głowie Smile może inaczej w takim razie, co w takim razie warto wybrać? skoro lg bee, gree będzie rozsądniejszym wyborem? typowe marki premium typu mitsubishi są chyba poza moim zasięgiem $ więc szukam złotego środka, nie wymagam niemożliwego czyli super sprzętu za małe pieniądze, ale szukam czegoś z zdobrym stosunkiem cena/jakość, funkcja grzania mnie nie interesuje zupelnie nie jest mi potrzebna, ma to być po prostu z racji tego że mieszkam w bloku cichy sprzęt i dobrze żeby miał jakieś filtry, gdyż żona jest przeciwna klimatyzacji (dziecko alergik) bo Pani Jadzia ze sklepu miesnego powiedziala przecież ze to takie szkodliwe Big Grin ja już nie chcę się męczyć w lecie i udało mi się ją namowić na montaż pokazując że dzisiaj klimatyzacja (akurat lg) ma różne filtry i dzisiejsze sprzęty są bezpieczne pod tym względem...dlatego radzę się Was co wybrać, fajnie by było zdać się całowicie na instalatora, ale w praktyce b. często oczywiście nie zawsze wybierze sprzęt na który ma większą możliwość zarobku a nie lepiej spełnia potrzeby klienta..

benedykt

2017-03-22, 15:26:57
Użytkownik
Kup sobie GREE np. dive albo u-crown i na pewno zaspokoi Twoje oczekiwania Smile

obser

2017-03-22, 16:44:18
Top użytkownik
Wieli Instalatorów 'Z urzędu" proponuje Ci najtańsze typy, ale cenniki katalogowe i katalogi są ogólnodostępne i możesz je przejrzeć. Proponują najtańsze, aby Klient się nie przestraszył, ale wersje premium potrafią być 2,3 krotnie droższe, choć i na takie jest rynek. Ja tam Klientowi przedstawiam całą ofertę, opowiadając o plusach i minusach. Napchanie bajerami (jonizatory,automatyczne żaluzje kierunkowe,itp) są to potencjalne bajerki do zepsucia i niektóre powodują blokadę urządzenia, a Producent za takie coś sobie liczy grubo. Zauważyłem,że najbardziej żywotne i bezproblemowe są podstawowe modele oferty nie economy i nie premium. Przykładów nie rzucam, bo sporo marek to tylko klony innych.

Klima_T

2017-03-23, 12:05:39
Nowy użytkownik
Ja o grzaniu klimą też nie myślałem. Dopóki nie spojrzałem na tabelkę efektywności.
W zależności od urządzenia, średnio 1KW energii elektrycznej daje 4 KW energii cieplnej.
Cała zima kaloryfery zakręcone, grzała tylko klima.

PARTNER-MAR

2017-03-23, 17:40:10
Użytkownik
Klima_T napisał(a):Te niższe to do .............. serwerowni.

Jesteś tego pewien?

Klima_T

2017-03-23, 19:41:19
Nowy użytkownik
PARTNER-MAR napisał(a):
Klima_T napisał(a):Te niższe to do .............. serwerowni.

Jesteś tego pewien?

Ok, serwerownie są różne, więc i wymagania różne.
W tych z kilkoma kompami i trochę sprzętu sieciowego model basic w zupełności styknie.

obser

2017-03-24, 07:20:05
Top użytkownik
Pewnie do serweroni economy,a komercyjne do domu.Ciekawe. Ciekawy też zimowy przelicznik 1:4. Cóż całe życie człowiek dowiaduje się,że żył w błędzie.

Klima_T

2017-03-24, 22:36:16
Nowy użytkownik
A dlaczego by nie? U Crown ma SCOP na poziomie 3.8

obser

2017-03-25, 12:38:54
Top użytkownik
Na całym zakresie temperaturowym grzania?

Klima_T

2017-03-25, 15:54:25
Nowy użytkownik
Wiadomo że nie na całym, bo to zmienna jest.
Natomiast SCOP jest całkiem rozsądnym współczynnikiem, dla naszego rejonu średnia od -7 do +12.
Inna sprawa to rzetelność podawanych danych w tabelkach energetycznych poszczególnych producentów.

bartekkkk

2017-03-26, 21:54:39
Nowy użytkownik
jako monter polecam Ci klimatyzator Panasonic najprostszy ale na gaz R32 jest to najnowszy czynnik który poprawia kulturę pracy urządzenia i zmniejsza jego wymiary.
klimatyzatory te pracują naprawdę cicho. Na klimatyzator jest 3 lata gwarancji i 5 lat na sprężarkę pod warunkiem że montuje to autoryzowany serwis.
urządzenia są bez awaryjne a jeśli już się coś dziej (po 50 zamontowanych urządzeniach żadnej reklamacji) Panasonic jako jedna z nielicznych firm nie robi problemów z reklamacją, wiem ponieważ miałem 2 uszkodzone pompy ciepła tej firmy(części na wymianę wysłano praktycznie od ręki).
z tańszych rozwiązań polecam AIRWELL lub GREE w przypadku airwella części sa we Wrocławiu praktycznie wszystkie od ręki z gree bywa różnie
Panasonic 3,5KW na r32 (bodajże UZ ) 3100zł netto w katalogu
gree lub airwell 3,5KW na czynniku r410a ~2600netto w katalogu
LG - dla mnie jak totolotek albo trawisz i będziesz zadowolony albo co roku będziesz zamawiał jakąś część która kosztuje majątek i jeszcze przyjdzie na zimie Big Grin
MDV- nie wypowiem się bo unikam tego typu urządzeń
Hinsense- urządzenie pracuje bez problemu ale wykonanie uważam za

DBKlima

2017-03-27, 06:56:59
Top użytkownik
bartekkkk napisał(a):jako monter polecam Ci klimatyzator Panasonic najprostszy ale na gaz R32 jest to najnowszy czynnik który poprawia kulturę pracy urządzenia i zmniejsza jego wymiary.
klimatyzatory te pracują naprawdę cicho. Na klimatyzator jest 3 lata gwarancji i 5 lat na sprężarkę pod warunkiem że montuje to autoryzowany serwis.
urządzenia są bez awaryjne a jeśli już się coś dziej (po 50 zamontowanych urządzeniach żadnej reklamacji) Panasonic jako jedna z nielicznych firm nie robi problemów z reklamacją, wiem ponieważ miałem 2 uszkodzone pompy ciepła tej firmy(części na wymianę wysłano praktycznie od ręki).

To jakaś kpina ???

Damian1980

2017-03-27, 07:02:38
Nowy użytkownik
Dziękuję wszystkim za udział w dyskusji, powiedzcie mi jeszcze z własnego dośw czy rzeczywiście w trybie nocnym jedn zewn i wewn pracują ciszej, czy to tylko marketing ? Smile

DBKlima

2017-03-27, 07:10:20
Top użytkownik
Pracują ciszej ...

Damian1980

2017-03-27, 09:24:48
Nowy użytkownik
Świetnie, więc tylko z taką funkcją będę szukał, zakladając montaż jedn zewn na balkonie gdyby jakiś życzliwy sąsiad z zawiści zgłosił skargę że mu hałas przeszkadza to on musi mi udowodnić że dopuszczalny hałas jest przekroczony (też on ponieść koszty takiego badania), czy to w mojej gestii by było ? gdyby jakimś cudem się okazało jednak że norma hałasu jest powiedzmy minimalnie przekroczona, czy są takie rzeczy -coś ala ekrany akustyczne podobne do tych przy drogach żeby ewentualnie zamontować na balkonie i zminimalizować w jakimś stopniu hałas generowany przez jedn zewn? Wybaczcie lawinę pytan ale kolejnego upalego lata już nie wytrzymam więc montaż klimatyzacji to mus i chcę jak najlepiej się do tego przygotować, lubię być po prostu świadomym klientem Smile

obser

2017-03-27, 09:51:31
Top użytkownik
Prawidłowo zamontowany klimatyzator jeszcze nigdy nie sprawiałkłopotu sąsiadowi.Były przypadki,że zamontowana na balkonie jz,w miejscu uzgodniony z właścicielem pchałą ciepłe powietrze latem na balkon sąsiada,choć przed montażem stwierdzał,iż rozmawiał z sąsiadem i on stwierdził,że nie użytkuje balkonu do rekreacji,tylko do suszenia prania.Jednak potem mu zaczęło przeszkadzać (po sąsiedzkiej sprzeczce).Musieliśmy przerobić instalację na drugi koniec balkonu.Ale nie była mowa o hałasie,tylko wydmuchiwanym cieple,a on stwierdził,że wypoczywa na balkonie jednak.Nieraz muszę doknąc jednostki i spojrzeć na wentyklator,aby stwierdzić czy chodzi,bo w tle hałasy otoczenia.Jakoś nikt nie badał jeszcze poziomów hałasu przez Sanepid,w/g mnie spory sąsiedzkie,to jakaś zatarczka,lub zazdrość.Ważną sprawą jest wyjaśnić Klientowi,aby pozałatwiał zgody administracji budynku,toć klimatyzacja to roboty budowlane.

Shitashii

2017-03-28, 21:04:43
Moderator
Klima_T napisał(a):Wiadomo że nie na całym, bo to zmienna jest.
Natomiast SCOP jest całkiem rozsądnym współczynnikiem, dla naszego rejonu średnia od -7 do +12.
Inna sprawa to rzetelność podawanych danych w tabelkach energetycznych poszczególnych producentów.

Skąd Wy bierzecie te COP-y i SEER-y? Zobaczcie jak wygląda etykieta efektywności energetycznej i gdzie jest Polska. Koniec tematu.
Marketingowcy piepr*ą głupoty a wy to łykacie. Od czytania jaki to R410a jest ekologiczny to dostaję mdłości. W innym miejscu piszą o bezpiecznych czynnikach "lekko palnych". Jonizatory, plazmy, samoczyszczące się filtry i parowniki. Zaraz pod twoją nieobecność żonę ci "obsłużą"....
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2017-03-28, 21:05:57 przez Shitashii.)
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa