Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

mroźnia

13 Odpowiedzi, 9621 Wyświetleń

Qba

  2012-08-28, 19:34:25
Zaawansowany użytkownik
#1
Witam
- nowa restauracja (suporex) w środku pomieszczenie 18m sześciennych - klient zdecydował że przeznaczy je na mroźnię (-18 do -20*) (nie wie jeszcze ile będzie docelowo wsadu -chce ograniczyć ilość zamrażarek)
- zdecydowałem się na agregat o
Q=2,5kw przy t/o -35*
chlodnica - jeszcze nie zdecydowalem
oraz płyta warstwowa chlodnicza o gr.160mm z rdzeniem poliuretanowym

Proszę o opinię
Pzdr
  • Odpowiedz

awax

  2012-08-28, 19:47:27
Top użytkownik
#2
Fajnie,dobór agregatu bez znajomości wsadu
  • Odpowiedz

barbie

  2012-08-28, 21:01:42
Top użytkownik
#3
to nie jest fabryka-wsad jest zamrożony .
  • Odpowiedz

klimatolog

  2012-08-28, 21:16:57
Top użytkownik
#4
barbie A jak energetyka zawiedzie to co w tedy?Wysyłka do zamrażalni?Powrót i ponowne przechowywanie?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Shitashii

  2012-08-28, 22:21:24
Moderator
#5
klimatolog napisał(a):A jak energetyka zawiedzie to co w tedy?(...)
To powinni mieć agregat prądotwórczy. Po drugie energetyka bardzo rzadko zawodzi na dłużej.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

wit

  2012-08-28, 23:08:32
Top użytkownik
#6
jak kładziesz płyty warstwowe -jako "kontenerek" wstawiany do pomieszczenia z odstępem od ściana -czy wykładasz ściany płytami?

W drugim przypadku izolacja może być troszkę cienka... liczyłeś spadki temp przez grubość ściany i warunki wykraplania? w restauracji może być spora wilgotność powietrza -i łatwo o roszenie -także WEWNĄTRZ ścian.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-08-28, 23:16:28 przez wit.)
  • Odpowiedz

Qba

  2012-08-29, 05:41:46
Zaawansowany użytkownik
#7
wykładam ściany płytami a ta grubość to min.jakie wychodzi
- wsad do 0,5 tony nie więcej
Pzdr
  • Odpowiedz

awax

  2012-08-29, 06:07:57
Top użytkownik
#8
barbie napisał(a):to nie jest fabryka-wsad jest zamrożony .

Nie wiemy czy zamrożony,moga być np półtusze itd
  • Odpowiedz

barbie

  2012-08-29, 06:54:21
Top użytkownik
#9
zapasy mrożonego mięsa były obsesją komunistów .o tej porze roku zaczynała się akcja świąteczna ,aby dla każdego starczyło szynki na święta .mrożenie półtusz w restauracji jest bezsensowne .
  • Odpowiedz

awax

  2012-08-29, 07:17:39
Top użytkownik
#10
barbie napisał(a):zapasy mrożonego mięsa były obsesją komunistów .o tej porze roku zaczynała się akcja świąteczna ,aby dla każdego starczyło szynki na święta .mrożenie półtusz w restauracji jest bezsensowne .

Bezsensowny to jest dobór elementów układu chłodniczego bez podstawowych informacji.Chociażby takiej czy wsad będzie zamrożony.
Można "na oko"ale kto zapłaci za ewentualny błąd?
  • Odpowiedz

miezala5

  2012-08-30, 08:43:03
Top użytkownik
#11
awax napisał(a):
barbie napisał(a):zapasy mrożonego mięsa były obsesją komunistów .o tej porze roku zaczynała się akcja świąteczna ,aby dla każdego starczyło szynki na święta .mrożenie półtusz w restauracji jest bezsensowne .

Bezsensowny to jest dobór elementów układu chłodniczego bez podstawowych informacji.Chociażby takiej czy wsad będzie zamrożony.
Można "na oko"ale kto zapłaci za ewentualny błąd?

Myślisz że inwestor ci odpowie na pytanie wsadu?
Napewno mało który!
Najczęsciej przechowują w tego typu małych mroźniach produkty już zamrożone i przywiezione lub swierze miesa upieczone ktore i tak najlepiej na poczatek wrzucic do szokówki!
  • Odpowiedz

awax

  2012-08-30, 10:15:28
Top użytkownik
#12
Inwestor musi podać choćby orientacyjne.
Restauracje potrafia tez mrozić produkcję np.pierogi itp do sprzedaży zewnętrznej.Tel wielkości mroznia może m.in.na to wskazywać.
  • Odpowiedz

klimatolog

  2012-08-30, 17:20:26
Top użytkownik
#13
Wyrażnie napisano że klient chce ograniczyć ilość zamrażarek.Czyli trzeba liczyć się z towarem do zamrożenia.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

  • Pokaż wersję do druku


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa