Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zawór rozprężny z zewnęcznym wyrównaniem R404a

15 Odpowiedzi, 16515 Wyświetleń

marko

2012-09-28, 09:38:35
Nowy użytkownik
Witam!
Czy można taki zawór rozprężny jak w temacie zaślepić i zamontować jak zawór z wewnętrznym wyrównaniem?
  • Odpowiedz

wit

2012-09-28, 14:20:05
Top użytkownik
nie.
  • Odpowiedz

barbie

2012-09-28, 16:28:26
Top użytkownik
dlaczego nie-widziałem zaślepki na wielu zaworach .
  • Odpowiedz

awax

2012-09-28, 16:48:12
Top użytkownik
tak
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-28, 17:22:44
Top użytkownik
Jasne że można.Wystarczy wyrównanie spiąć z początkiem parownika za pomocą kawałka kapilary w celu wyrównania ciśnienia
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

radekklimat

2012-09-28, 18:04:27
Moderator
Zawor z wewnetrznym wyrównaniem cisnien ma byc podłaczony do układu zgodnie ze sztuka i nie mozna go zaslepiac poniewaz brak podłaczenia na strone ssaca spowoduje to uszkodzenie membrany.
Jezeli potrzebujesz uzyc zaworu z wewnetrznym wyrównaniem to takowy kup i zamontuj.
Zawory z zewnetrznym wyrównaniem cisnien stosuje sie do chłodnic, parowników z rozdzielaczem cieczy.
  • Odpowiedz

awax

2012-09-28, 18:17:25
Top użytkownik
Nie zgadzam się z powyższym,będzie pracował jako zwykły z wewnętrznym wyrównaniem.Po prostu nie będzie reagował na zmiany ciśnienia parowania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-28, 18:18:25 przez awax.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-28, 18:35:58
Top użytkownik
Budowa TZR z zewnętrznym wyrównaniem.http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/index.php/artykuly/98-wydanie-42007/230-analiza-wyboru-optymalnych-warunkow-zasilania-parow.
Budowa TZR z wewnętrznym wyrównaniem.http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/index.php/artykuly/85-wydanie-1-22008/545-termostatyczne-zawory-rozprezne-w-urzadzeniach-c
  • Odpowiedz

marko

2012-09-28, 18:45:56
Nowy użytkownik
Problem w tym ,że dostawca wrzucił taki. Zakup nowego lub wymiana , generuje koszty ,dlatego pytam .Opinie są podzielone,nie wiem dlaczego?. Z informacji jakie posiadam,może mylne, to zewnętrzne wyrównanie stosuje się w większych układach chłodniczych, oczywiście chodzi o moc ,mój ma 1.8KW przy -5 odparowania.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-28, 18:52:25
Top użytkownik
Zrób jak opisałem.Połącz element wyrównawczy z początkiem parownika.Bedzie latać.
  • Odpowiedz

barbie

2012-09-28, 19:07:11
Top użytkownik
kapilara do wyrównania odpada--zgodnie z warunkami technicznymi musi być rurka 6 mm.Klimatolog zanim coś napiszesz zajrzyj do poradnika ! .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-28, 19:08:55
Top użytkownik
barbie napisał(a):kapilara do wyrównania odpada--zgodnie z warunkami technicznymi musi być rurka 6 mm.Klimatolog zanim coś napiszesz zajrzyj do poradnika ! .
Tak samo jak nie nadaje się do presostatów?Mój poradnik to doświadczenie.Ty polegasz na cudzym i nie zawsze sprawdzonym.Taka to między nami różnica.barbie poradnik to nie przepisy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-28, 19:13:03 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

wit

2012-09-29, 13:53:37
Top użytkownik
absolutnie nie zaślepiać wyrównania. !

inna budowa wewnętrzna zaworu -zaślepiony z zewnętrznym przestanie cokolwiek regulować... chyba ,ze jest stary i ma popsute uszczelnienia -to zadziała jak taki z wewnętrznym.

żeby był niby zamienny -to tak jak pisze klimatolog -kapilara (lub lepiej rurka fi6) od wyrównania do jak najdalej za zaworem a przed parownikiem.
Tylko nie rozumiem czemu nie wspawasz wyrównania... i nie podłączysz normalnie.

nie ma zazwyczaj reguły że musi być z wewnętrznym. są zamienne -w jedną stronę. złożony układ, parownik wielosekcyjny itp -musi być z zewnętrznym.

prosty krótki parownik -montuje się tzr z wewnętrznym -bo tańszy -bo nie ma wymogu droższego zaworu z zewnętrznym. Nie ma wymogu -ale i nie ma zazwyczaj przeciwwskazań.

ale -tzr z zewnętrznym jest droższy -kupić pasujący tańszy z wewnętrznym -a odsprzedać droższy nie pasujący -i gdzie tu koszty? Po co kombinować czy się da kotka za pomocą młotka... pewnie da się sposobem -ale kociąt nie będzie.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-29, 21:16:24
Top użytkownik
Wit wytłumacz to koledze barbie że nie można zaślepiać bo ten zawór posiada przegrodę szczelną o ile jest sprawny.Barbie pisze zawsze na tematy na których się nie zna.barbie napisał-dlaczego nie-widziałem zaślepki na wielu zaworach.barbie a ja byłem na wielu pogrzebach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-29, 21:18:00 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

marko

2012-10-01, 10:03:52
Nowy użytkownik
Witam!
Opinie różniące się, więc postanowiłem wstawić zawór zgodnie z jego budową.Dzięki za sugestie.Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa