Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Zawór rozprężny z zewnęcznym wyrównaniem R404a

15 Odpowiedzi, 17973 Wyświetleń

marko

2012-09-28, 09:38:35
Nowy użytkownik
Witam!
Czy można taki zawór rozprężny jak w temacie zaślepić i zamontować jak zawór z wewnętrznym wyrównaniem?
  • Odpowiedz

wit

2012-09-28, 14:20:05
Top użytkownik
nie.
  • Odpowiedz

barbie

2012-09-28, 16:28:26
Top użytkownik
dlaczego nie-widziałem zaślepki na wielu zaworach .
  • Odpowiedz

awax

2012-09-28, 16:48:12
Top użytkownik
tak
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-28, 17:22:44
Top użytkownik
Jasne że można.Wystarczy wyrównanie spiąć z początkiem parownika za pomocą kawałka kapilary w celu wyrównania ciśnienia
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

radekklimat

2012-09-28, 18:04:27
Moderator
Zawor z wewnetrznym wyrównaniem cisnien ma byc podłaczony do układu zgodnie ze sztuka i nie mozna go zaslepiac poniewaz brak podłaczenia na strone ssaca spowoduje to uszkodzenie membrany.
Jezeli potrzebujesz uzyc zaworu z wewnetrznym wyrównaniem to takowy kup i zamontuj.
Zawory z zewnetrznym wyrównaniem cisnien stosuje sie do chłodnic, parowników z rozdzielaczem cieczy.
  • Odpowiedz

awax

2012-09-28, 18:17:25
Top użytkownik
Nie zgadzam się z powyższym,będzie pracował jako zwykły z wewnętrznym wyrównaniem.Po prostu nie będzie reagował na zmiany ciśnienia parowania
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-28, 18:18:25 przez awax.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-28, 18:35:58
Top użytkownik
Budowa TZR z zewnętrznym wyrównaniem.http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/index.php/artykuly/98-wydanie-42007/230-analiza-wyboru-optymalnych-warunkow-zasilania-parow.
Budowa TZR z wewnętrznym wyrównaniem.http://www.chlodnictwoiklimatyzacja.pl/index.php/artykuly/85-wydanie-1-22008/545-termostatyczne-zawory-rozprezne-w-urzadzeniach-c
  • Odpowiedz

marko

2012-09-28, 18:45:56
Nowy użytkownik
Problem w tym ,że dostawca wrzucił taki. Zakup nowego lub wymiana , generuje koszty ,dlatego pytam .Opinie są podzielone,nie wiem dlaczego?. Z informacji jakie posiadam,może mylne, to zewnętrzne wyrównanie stosuje się w większych układach chłodniczych, oczywiście chodzi o moc ,mój ma 1.8KW przy -5 odparowania.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-28, 18:52:25
Top użytkownik
Zrób jak opisałem.Połącz element wyrównawczy z początkiem parownika.Bedzie latać.
  • Odpowiedz

barbie

2012-09-28, 19:07:11
Top użytkownik
kapilara do wyrównania odpada--zgodnie z warunkami technicznymi musi być rurka 6 mm.Klimatolog zanim coś napiszesz zajrzyj do poradnika ! .
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-28, 19:08:55
Top użytkownik
barbie napisał(a):kapilara do wyrównania odpada--zgodnie z warunkami technicznymi musi być rurka 6 mm.Klimatolog zanim coś napiszesz zajrzyj do poradnika ! .
Tak samo jak nie nadaje się do presostatów?Mój poradnik to doświadczenie.Ty polegasz na cudzym i nie zawsze sprawdzonym.Taka to między nami różnica.barbie poradnik to nie przepisy.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-28, 19:13:03 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

wit

2012-09-29, 13:53:37
Top użytkownik
absolutnie nie zaślepiać wyrównania. !

inna budowa wewnętrzna zaworu -zaślepiony z zewnętrznym przestanie cokolwiek regulować... chyba ,ze jest stary i ma popsute uszczelnienia -to zadziała jak taki z wewnętrznym.

żeby był niby zamienny -to tak jak pisze klimatolog -kapilara (lub lepiej rurka fi6) od wyrównania do jak najdalej za zaworem a przed parownikiem.
Tylko nie rozumiem czemu nie wspawasz wyrównania... i nie podłączysz normalnie.

nie ma zazwyczaj reguły że musi być z wewnętrznym. są zamienne -w jedną stronę. złożony układ, parownik wielosekcyjny itp -musi być z zewnętrznym.

prosty krótki parownik -montuje się tzr z wewnętrznym -bo tańszy -bo nie ma wymogu droższego zaworu z zewnętrznym. Nie ma wymogu -ale i nie ma zazwyczaj przeciwwskazań.

ale -tzr z zewnętrznym jest droższy -kupić pasujący tańszy z wewnętrznym -a odsprzedać droższy nie pasujący -i gdzie tu koszty? Po co kombinować czy się da kotka za pomocą młotka... pewnie da się sposobem -ale kociąt nie będzie.
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-09-29, 21:16:24
Top użytkownik
Wit wytłumacz to koledze barbie że nie można zaślepiać bo ten zawór posiada przegrodę szczelną o ile jest sprawny.Barbie pisze zawsze na tematy na których się nie zna.barbie napisał-dlaczego nie-widziałem zaślepki na wielu zaworach.barbie a ja byłem na wielu pogrzebach.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-09-29, 21:18:00 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

marko

2012-10-01, 10:03:52
Nowy użytkownik
Witam!
Opinie różniące się, więc postanowiłem wstawić zawór zgodnie z jego budową.Dzięki za sugestie.Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa