Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

climatronic w mazdzie działa jak che

3 Odpowiedzi, 5632 Wyświetleń

paaawel5

2012-11-01, 20:07:15
Nowy użytkownik
witam,
mam mazdę xedos 6 z 1998 roku
mam ja już od kliku lat i cały czas jest jeden problem a mianowicie auto ma climatronic z ustawianiem na pokrętle
co do panelu nawiewu mam tak że regulacja nie jest płynna tzn. ze nie idzie ustawić sobie właściwej temperatury tylko są 3 opcje zimna od 15 do 17 stopni na tej skali od 17-27 średnia i od 27-29 w górę gorąca.
Są dni że działa to prawidłowo ale takich dni jest kilka w roku więc wychodzi na to że coś się zacina i nie wiem od czego to zależy ? drażni mnie to bo na średnim jest za zimno jak jest mróz a na gorącym za ciepło
ktoś może z Was panowie przerabiał coś podobnego ??

problem występuje zarówno przy załączonej klimie jak i nie (zwykłym ogrzewaniu)
ps. z tego co wiem to mało któremu użytkownikowi xedosa 6 działa to prawidłowo
  • Odpowiedz

j_a_c

2012-11-26, 13:21:34
Użytkownik
Top znaczy ze nie działa układ sterowanie temperaturą,albo czujnik temp.wewnętrznej podaje złe dane( brudny,uszkodzony, nie działa wentylatorek,brak obwodu),albo nie działa pokrętło(uszkodzony potencjometr,brak obwodu zimne luty),element wykonawczy klapa ciepłego powietrza tez może nie działać, może tez być problem sterownika
j_a_c WROCŁAW
  • Odpowiedz

paaawel5

2012-12-15, 20:44:06
Nowy użytkownik
dziękuje za odp Smile

zrobiłem wnikliwą analizę, przeczyściłem potencjometr (w mazdzie mam na pokrętle skale) i jest tak
jeśli rano przy temp. ok -5 stopni wsiadam do auta ustawiam sterownik na 16 stopni - chodzi jak powinno słuchać ze silniczek od regulacji pracuje i tak jest co stopień do magicznych 23 stopni
powyżej 23 jest już cisza nic nie słychać
odpalam auto - jadę
po przebiegu ok 5 km gdy już silnik osiągnie właściwą temp. to działa co stopień w pełnym zakresie - tak jak powinno być (każda regulacja potencjometrem o stopień skutkuje pracą silniczka od regulacji)
Jedziemy dalej - 5- 10 km czyli gdy silnik jest już dobrze gorący w aucie też klika stopni cieplej dzieje się tak: działa od 23 stopni w górę (czyli do max 29 tak jak być powinno) ale poniżej 22 już cisza - odwrotność tego co przy max zimnym
I na koniec gdy zrobię ponad 10 - 15 km gdy już wsio w aucie jest rozgrzane działa od 27 do 29 stopni a poniżej 27 już cisza do 17 jednakowa temp. i nie słychać silniczka i od 17 do 15 - zimne

Trochę naświetliłem teraz potrzebuje od Was porady Smile
co dalej ??
potencjometr ok wygląda na to że sprawny
tylko czemu tak dziwnie to wszystko działa ??
są rzadko dni że jest ok ale to naprawdę na palcach jednej ręki można w skali roku policzyć
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa