Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przerobienie agregatu zewnętyrznego od klimy dla potrzeb chłodni

19 Odpowiedzi, 22331 Wyświetleń

klm 77

2012-05-15, 20:00:35
Użytkownik
Witam,
jak w temacie , czy mogę uzyskać trochę więcej danych jak to przerabjacie, może być na maila.
dzięki J.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-15, 20:10:26
Top użytkownik
Ja nie przerabiam.
  • Odpowiedz

barbie

2012-05-15, 20:17:29
Top użytkownik
nic nie przerabiaj jak dobrze dopasujesz chłodnicę będzie hulało .z chlodnicy wywal zawór rozprężny w agregacie zostaw kapilarę .
  • Odpowiedz

klm 77

2012-05-15, 20:27:54
Użytkownik
Potrzebuję coś bardziej cichego od tradycyjnych agregatów chłodniczych dlatego szukam opinii na ten temat
  • Odpowiedz

awax

2012-05-15, 20:31:37
Top użytkownik
Są agregaty chłodnicze równie ciche jak jz klimatyzacji.
Stosowanie jz klimatyzatorów jako agregatów chłodniczych to po prostu
tania fuszerka.Cóż,Klient tego nie wie.
Przy odpowiednim sterowaniu odszranianiem i obniżeniu ciśnienia parowania to można wykorzystać cały klimatyzator,będzie jeszcze taniej.
  • Odpowiedz

wit

2012-05-15, 21:11:59
Top użytkownik
ja natomiast spotykałem się z wykorzystywaniem elementów uszkodzonych IZ klimatyzatorów jako części agregatu chłodniczego.
obudowa, skraplacz i wentylator z IZ klimy -a sprężarka chłodnicza. dodatkowo zbiornik cieczy i zabezpieczenia. sterowanie -oczywiście robione pod chłodnictwo.

można wykorzystać np jednostki z uszkodzoną elektroniką lub sprężarką... w firmie w której kiedyś pracowałem wykorzystywaliśmy nowe JZ klim przeznaczonych na części -często jako części gwarancyjne firma otrzymywała cały klimatyzator do rozbiórki -lub już pozbawiony pewnych elementów...

elektronika, sprężarka klimy wymontowane szły do napraw innych klim. zostawał nowy skraplacz z obudową.... albo nówka na złom -albo przeróbka na obudowę agr. chłodniczego.
osobiście tego nie robiłem -ale nie widzę przeciwwskazań.

jednak cała JZ klimy jako agregat chłodniczy -to nie najlepszy pomysł.da się -jednak nie jest to optimum... troszkę inne charakterystyki agregatów -a kapilara niekoniecznie jest najlepszym zaworem rozprężnym...
natomiast z tzr -normalne JZ raczej nie pociągną.
  • Odpowiedz

awax

2012-05-15, 21:14:58
Top użytkownik
Zgadzam się z tym,że można wykorzystać skraplacz i wentylator oraz obudowę.
Co do sprężarki zdecydowanie odradzam.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-05-16, 10:32:59
Top użytkownik
Nawiazujac do tematu:
Mam j.z 5kW 407 i chce zrobic agregat do komory.
Ile kW sprezarke na R404a moge wlozyc w ten skraplacz?
2,5 - 3,5kW?
Jak myslicie
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

wit

2012-05-16, 15:00:55
Top użytkownik
na zerówkę ? max 3,5kW wydajności -powinno dać radę. weź poprawkę, że wydajność agregatu zmienia się wraz z odparowaniem. i że skraplacz od klimy jest gęsty -wiec się szybko brudzi. wiec troszkę zapasu warto przewidzieć... jak klima miała 5kW wydajności - to sprężarkę chłodniczą 3,5KW skraplacz pociągnie -ale i tak trzeba okresowo czyścić...

+ zbiornik cieczy. + presostaty +tzr + styczniki +sterownik chłodniczy +elektrozawór....

i z sensem poprzerabiaj rurki... kapilara won - ciecz do zb cieczy...

jak dobrze zrobisz -będzie hulać.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-05-17, 19:58:23
Top użytkownik
Tak jak mówisz wit!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

mentor12

2012-05-17, 21:16:35
Top użytkownik
No i jeszcze mamy za darmo zabezpieczenie.Akumulator zimna Smile Podróbka silensis nie oznacza nie fachowości.A sprężarka to kwestja zastosowań.I to wszystko.A wściekanie się że to nieprofesjonalizm jest nie na miejscu stosując to w widełkach i kopertach.
"Wszelka innowacja nie jest zasługą badań rynkowych ani starannie dobranych grup dyskusyjnych, ale dziełem rozzłoszczonych ludzi."

Tom Peters
  • Odpowiedz

ktaa

2012-10-06, 16:48:30
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):nic nie przerabiaj jak dobrze dopasujesz chłodnicę będzie hulało .z chlodnicy wywal zawór rozprężny w agregacie zostaw kapilarę .

Dzięki - tak zrobiłem na razie ok- temperatura w chłodni od 6 - 7 stopni . O szczegółach z pomiarów postaram się informować w miarę upływu czasu i "żywotności" urządzenia.
Szczerze mówiąc na początku poszedłem na łatwiznę - nie wywalałem zaworu z chłodnicy bo po prostu o tym zapomniałem - jednostka zewnętrzna zachowywała się jakbym podczas lutowania zrobił "korek" na cieczowej. W dodatku przygasało światło i waliły eski.
Przypomniałem sobie o wywaleniu zaworu i jest ok już przez 2 miechy.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

p.obelix

2012-10-06, 18:30:40
Zaawansowany użytkownik
Ja pierdzielę jak fuszerka, ciekaw jestem czy to przeżyje 5 lat. Mam zamontowane agregaty gdzie już 14 lat śmigają bez problemu, ciekawe jak to coś da sobie radę? :lol:
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

awax

2012-10-06, 18:37:38
Top użytkownik
To coś świadczy o instalatorze.
MAKABRA
  • Odpowiedz

wit

2012-10-07, 11:30:42
Top użytkownik
-czy można w samochodzie zamiast nowego gaźnika dać rurkę paliwową bezpośrednio do kolektora?

- można -ale troszkę zaklep /zaciśnij rurkę.

- dzięki -tak zrobiłem ścisnąłem rurkę -benzyna cieknie cienkim strumyczkiem i silnik odpalił. zrobiłem już z kilkanaście km -naprawdę jedzie. prędkość reguluję szmatą na kiju lekko zasłaniając wejście.

gratuję skutecznego i prostego rozwiązania.

A
osobiście widziałem kiedyś nieszczelną lodówkę z dołączoną przez "serwisanta" turystyczna butlą 3,5kg od propanu - napełnioną czynnikiem -i instrukcją dla użytkownika -żeby jak lodówka przestaje chłodzić to odkręcił zawór butli -policzył do 10 i zakręcił. Takie dopełnianie odbywało się podobno średnio co 2-3 tygodnie.
działało to co najmniej 2 lata -na pewno dłużej niż roczna gwarancja na "naprawę"
co dziwne -użytkownik był zadowolony. "Zakład naprawiający nie dał rady kazali zezłomować -a sąsiad takim prostym sposobem poradził -no bo panie tam się **** znają i tylko człowieka chcą na koszty naciągnąć".
  • Odpowiedz

miezala5

2012-10-07, 12:46:02
Top użytkownik
wit napisał(a):-czy można w samochodzie zamiast nowego gaźnika dać rurkę paliwową bezpośrednio do kolektora?

- można -ale troszkę zaklep /zaciśnij rurkę.

- dzięki -tak zrobiłem ścisnąłem rurkę -benzyna cieknie cienkim strumyczkiem i silnik odpalił. zrobiłem już z kilkanaście km -naprawdę jedzie. prędkość reguluję szmatą na kiju lekko zasłaniając wejście.

gratuję skutecznego i prostego rozwiązania.

A
osobiście widziałem kiedyś nieszczelną lodówkę z dołączoną przez "serwisanta" turystyczna butlą 3,5kg od propanu - napełnioną czynnikiem -i instrukcją dla użytkownika -żeby jak lodówka przestaje chłodzić to odkręcił zawór butli -policzył do 10 i zakręcił. Takie dopełnianie odbywało się podobno średnio co 2-3 tygodnie.
działało to co najmniej 2 lata -na pewno dłużej niż roczna gwarancja na "naprawę"
co dziwne -użytkownik był zadowolony. "Zakład naprawiający nie dał rady kazali zezłomować -a sąsiad takim prostym sposobem poradził -no bo panie tam się **** znają i tylko człowieka chcą na koszty naciągnąć".

Dobre!
Miałem podobny przypadek tylko na bardziej zaawansowanyym poziomie bo do urzadzenia byla dolaczona butla z R134 i manometry a klijent kiedy mu rosla temp. glikolu mial dopuszczac czynnika wedlug instrukcji do 2 bar! No ale tez maszyna byla troche drozsza bo drukarska za kupe kasy!
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-10-10, 17:05:13
Top użytkownik
I działa do dzisiaj bez wykrycia nieszczelności?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

ktaa

2014-08-13, 13:50:12
Nowy użytkownik
Dla wysokiej klasy "instalatorów" Per pan "p.obelix" , oraz pan "awax"
Informuję majestatycznie teoretyków - BEZ ZARZUTÓW DZIAŁA I ZARAZ BĘDZIE 3-CI ROK Big Grin
Zajmijcie się bardzo skomplikowanym i wymagającym myślenia montażem klimatyzatorów typu split w domach i biurach.
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

p.obelix

2014-08-14, 11:43:50
Zaawansowany użytkownik
No to żeś pobił rekord wytrzymałości urządzenia :lol: Znam urządzenia co mają 20 lat i działają bez zarzutów Tongue
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa