Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Presostat wentylatora skraplacza

13 Odpowiedzi, 12420 Wyświetleń

miezala5

2012-12-20, 19:44:32
Top użytkownik
Odpalilem dzisiaj komore plusówke na agregacie który zbudowałem z jednostki zewnętrznej klimatyzacji 5kW r407
Sprężarka ma 2,5kW na 507.asprera hermetyk
Na dworze -2C
Wentylator skraplacza i sam skraplacz bardzo wydajne bo HP schodziło mi poniżej 9bar!
Podłączyłem press dla wentylatora i nie do końca jestem przekonany czy dobrze go ustawiłem:
Wentylator załącza się prze 17-18bar i wyłącza przy 9-10bar dif około 9 bar
Układ chodzi o.k (nie mierzyłem przegrzania jeszcze)
Nie pasuje mi dzwięk sprężarki tak 2bary przed włączniem wentylatora 15-17bar - tak bardziej ją słychać
(szkoda żę nie zmerzyłem prądu)
Czy dobrze ustawiłem press!
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-20, 20:40:57
Top użytkownik
Myślę że zadałeś sobie sam odpowiedż.Obniż próg załączenia wentylatora do 15 bar.Dyferencjał tak duży jest nie do przyjęcia szczególnie zimą.Skorzystaj z metody ciepłej ręki.A dziwne dżwięki podczas zwiększania ciśnienia skraplania i jej temperatury to normalna rzecz podobna do cichej sprężarki nie posiadającej czynnika w obiegu chłodniczym.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Derek

2012-12-20, 22:14:48
Użytkownik
Pres na 14-15
bar, dyferencjał na 2.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2012-12-20, 22:18:02 przez Derek.)
  • Odpowiedz

wit

2012-12-20, 22:37:10
Top użytkownik
pres nawet niżej -zależnie od doboru zaworu rozprężnego. jeśli TZR dobrany prawidłowo -bezpiecznie schodź z ustawieniem presa "skoczka" nawet do 12 bar. da się i niżej ale trzeba mieć bardzo dokładnie zaprojektowany /zgrany cały układ.

dyferencjał 2 max 3 bary. 9 bar dyferencjalu to nieporozumienie. podobnie nastawa na 17 lub gorzej 18bar.

* "skoczek" presostat HP bez resetu (z resetem samoczynnym) sterujący wentylatorem skraplacza - "skoczek" nazwa popularna -niefachowa -bo ciągle skacze pomiędzy pozycjami załącz / wyłącz.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-12-21, 07:24:15
Top użytkownik
o.k
Dzieki Bardzo za rady!
Tak zrobie i bede pamietał!
Dałem duzy dif. żeby wentylator dłużej stał i sie tak czesto nie włączał bo jak sie włączy to migiem HP schodzi poniżej 10 bar zatrzymuje sie i chwile stoi zanim dojdzie do 17bar!
14-15 tak ustawie bo powyżej tej wartości sprężarka zaczyna głośniej chodzić!
Pozdrawiam!
Robert
  • Odpowiedz

klimanovum

2012-12-21, 11:09:56
Nowy użytkownik
tylko i wylącznie plynna regulacja, budermann lub danfoss
  • Odpowiedz

radekklimat

2012-12-22, 05:35:30
Moderator
klimatolog napisał(a):Myślę że zadałeś sobie sam odpowiedż.Obniż próg załączenia wentylatora do 15 bar.Dyferencjał tak duży jest nie do przyjęcia szczególnie zimą.Skorzystaj z metody ciepłej ręki.A dziwne dżwięki podczas zwiększania ciśnienia skraplania i jej temperatury to normalna rzecz podobna do cichej sprężarki nie posiadającej czynnika w obiegu chłodniczym.

metoda ciepłej reki, rozczulił mnie ten sposób, ha, ha
  • Odpowiedz

wit

2012-12-22, 09:06:42
Top użytkownik
klimanovum napisał(a):tylko i wylącznie plynna regulacja, budermann lub danfoss

a samochody to jedynie z turbiną i komputerem pokładowym...

w czym lepsza płynna regulacja od regulacji prawidłowo ustawionym presem? w tym, że sporo droższa i często awaryjna? ma zalety ma wady.

prawidłowo zaprojektowany układ z dobrze dobranym zaworem rozprężnym ma tolerancje ciśnień skraplania daleko większe niż zapewnia prosta regulacja na presostacie "skoczku" -robiłem układy, które pracują z ciśnieniem tłoczenia zmiennym od 6 do 17 bar...
  • Odpowiedz

klimanovum

2012-12-22, 11:45:25
Nowy użytkownik
kolega pisal przecież wcześniej że spręzarkę zamontowal w skraplaczu klimatyzatora, czytajcie ze zrozumieniem. w czym jest problem?
nie da się prawidlowo ustawić skoczka, ponieważ skraplacz ma za dużą pojemność ( w klimatyzacji skraplacz jest częściowo zbiornikiem)
  • Odpowiedz

wit

2012-12-22, 11:52:16
Top użytkownik
firma w której kilka lat pracowałem dość "masowo" montowała małe komory chłodnicze ze skraplaczami klimy.
ja tez to robiłem.

pracowało to na na skoczkach. pracowało prawidłowo. i żadnych problemów z regulacja nie było. a większa pojemność i bezwładność układu -jest tu wręcz zaletą.

aha -w zastosowaniu jako "kombinowany agregat chłodniczy" oprócz sprężarki i zaworu tzr warto dać też zbiornik cieczy.
  • Odpowiedz

miezala5

2012-12-22, 20:31:54
Top użytkownik
Oczywiście że zbiornik cieczy jest!Smile
Bardzo fajnie wszystko wyszło i mi się podoba!Wink
Niestety zbiornik mi sie nie zmiescił do obudowy i jest obok "klimy" ale plus to wziernik i filtr pod reką bo sprezarka i presy sa w obudowie i pare srubek trzeba odkrecic!
Fakt czułem wielkość skraplacza jak dawałem czynnik!Dawałem i dawałem a we wzierniku stróżka!
Podjade tam dopiero po nowym roku bo Hotel jeszcze nie działa i pościłem komore na jeden dzień ale wygląda że wszystko jest o.k
Dzięki
Pozdrawiam
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-22, 21:47:35
Top użytkownik
Ja się cieszę z Twojego powodzenia.Ale zapewne usłyszysz głosy krytyki że to nie moralne technicznie.Dlaczego nietechnicznie moralne skoro dopasowane?Czy nie warto wykorzystać stary skraplacz zapobiegając produkcji nowego mając w uzasadnieniu ochronę środowiska naturalnego?
  • Odpowiedz

klimatolog

2012-12-22, 22:17:08
Top użytkownik
radekklimat napisał(a):
klimatolog napisał(a):Myślę że zadałeś sobie sam odpowiedż.Obniż próg załączenia wentylatora do 15 bar.Dyferencjał tak duży jest nie do przyjęcia szczególnie zimą.Skorzystaj z metody ciepłej ręki.A dziwne dżwięki podczas zwiększania ciśnienia skraplania i jej temperatury to normalna rzecz podobna do cichej sprężarki nie posiadającej czynnika w obiegu chłodniczym.

metoda ciepłej reki, rozczulił mnie ten sposób, ha, ha
Jako Moderator myślę że stać Ciebie na więcej.I to nie tylko w tym temacie.Jako Moderator powinieneś się podciągnąć z jakościami wypowiedzi.
ZDROWYCH I WESOŁYCH.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa