Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Ciśnienia r410a.

60 Odpowiedzi, 66397 Wyświetleń
Wstecz 1 2 3 Dalej

klimatolog

2013-01-22, 22:14:31
Top użytkownik
Moim zdaniem forumowiczów powinieneś wykształcić. coś zapodając.Chętnie nauki pobiorę odnośnie dwóch kapilar w JZ lub JW.Takie szkolenie zapewne się przyda.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

mg

2013-01-22, 22:23:46
Top użytkownik
Kapilara JZ CHIGO 5kW z pompą ciepła.
Jedna pracuje zawsze natomiast druga jest pomijana lub załączana w zależności od kierunku przepływu czynnika.
Barbie ma rację.
Klimatylog, taki jesteś właśnie doświadczony, szkoda gadać.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-22, 22:28:49 przez mg.)
  • Odpowiedz

mg

2013-01-22, 22:45:45
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Moim zdaniem forumowiczów powinieneś wykształcić. coś zapodając.Chętnie nauki pobiorę odnośnie dwóch kapilar w JZ lub JW.Takie szkolenie zapewne się przyda.
Na przyszłość nie bądź taki do przodu.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-22, 22:59:21
Top użytkownik
mg to z lewej to jest dochłodzenie wyjścia filtra z tej prawej.mg co to załącza.Jakiś element elektryczny?Zapodaj obrazek elementu wykonawczego w tym układzie chłodniczym z dochłodzeniem czynnika.mg jesteście bliżniakami?mg opiszesz układ chłodniczy w prostym rysunku? schemacie?mg nie pisz bzdur pod względem emocji odnośnie nie sympatii pod względem mojej osoby ślepo wieżąc barbiopisarzom.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-22, 23:18:45 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

mg

2013-01-22, 23:08:01
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):mg to z lewej to jest dochłodzenie wyjścia filtra z tej prawej.mg co to załącza.Jakiś element elektryczny?Zapodaj obrazek elementu wykonawczego w tym układzie chłodniczym z dochłodzeniem czynnika.

Nic nie będę zapodawał, ktoś kto serwisuje klimatyzatory powinien wiedzieć co i jak.
  • Odpowiedz

mg

2013-01-22, 23:18:19
Top użytkownik
Proszę
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-22, 23:52:08
Top użytkownik
mg fajny i profesjonalny obieg chłodniczy.A czy nie można było wykorzystać jednej kapilary aby działało?Czy nie sądzisz że ciężko ma sprężarka?Kto takie wynalazki stosuje?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-22, 23:55:45 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

mg

2013-01-23, 01:23:47
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):mg fajny i profesjonalny obieg chłodniczy.A czy nie można było wykorzystać jednej kapilary aby działało?Czy nie sądzisz że ciężko ma sprężarka?Kto takie wynalazki stosuje?

,,Ciężko ma sprężarka" O co ci chodzi bo niewiem?
  • Odpowiedz

barbie

2013-01-23, 19:12:25
Top użytkownik
Klimatolog pisał : ja pomocy nie potrzebuję ,myśle że pomoc mu się przyda .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-24, 16:24:39
Top użytkownik
Barbie przypuszczam że pytający mierzył ciśnienia na wyjściu z JZ podczas trybu chłodzenia i grzania.Jeżeli tak jest to wypowiedż w poście numer 7 kapilary są w jednostce zewnętrznej dlatego ciśnienia są bardzo podobne jest bynajmniej szkolna analizując rozwiązanie przestarzałe Twojego adwokata.Mogą się nieznacznie różnić jeżeli będą mierzone bezpośrednio przed i za sprężarką co wymaga dodatkowych nie standardowych punktów pomiarowych ciśnienia.A ilość kapilar nie ma żadnego tutaj znaczenia.A różnią się delikatnie z powodu różnicy wydajności chłodniczej pomiędzy JW a JZ wymiennika.mg jakiś spłowiały ten papier w poście 31.,,Ciężko ma sprężarka" O co ci chodzi bo niewiem?To bardzo nie dobrze że niewiesz o co chodzi.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-24, 16:43:12 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

mg

2013-01-24, 17:15:16
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Barbie przypuszczam że pytający mierzył ciśnienia na wyjściu z JZ podczas trybu chłodzenia i grzania.Jeżeli tak jest to wypowiedż w poście numer 7 kapilary są w jednostce zewnętrznej dlatego ciśnienia są bardzo podobne jest bynajmniej szkolna analizując rozwiązanie przestarzałe Twojego adwokata.Mogą się nieznacznie różnić jeżeli będą mierzone bezpośrednio przed i za sprężarką co wymaga dodatkowych nie standardowych punktów pomiarowych ciśnienia.A ilość kapilar nie ma żadnego tutaj znaczenia.A różnią się delikatnie z powodu różnicy wydajności chłodniczej pomiędzy JW a JZ wymiennika.mg jakiś spłowiały ten papier w poście 31.,,Ciężko ma sprężarka" O co ci chodzi bo niewiem?To bardzo nie dobrze że niewiesz o co chodzi.
Klimatylog, niedobrze o tobie świadczy nieznajomość adaptacji klimatycznej klimatyzatorów. Bardzo niedobrze.
Mógłbym powiedzieć, że jesteś poniekąd dyletantem? wynika z tego, że tak.
Zbaczając z każdego tematu, wypaczając go zawsze w swoim zawężonym, nieadekwatnym do czasu światopoglądzie technicznym.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-24, 17:28:29 przez mg.)
  • Odpowiedz

crocens

2013-01-24, 18:37:32
Top użytkownik
Tragedia... Ciśnienia się różnią bo JZ i JW mają inną wydajność... tragedia...

w jednym krótkim zdaniu dwa poważne byki...

kolejny tekst do kolekcji "złotych" myśli.
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-24, 18:39:54 przez crocens.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-24, 18:44:34
Top użytkownik
crocens czy skraplacz nie ma większej wydajności chłodniczej od parownika?
  • Odpowiedz

crocens

2013-01-24, 18:47:03
Top użytkownik
nie, w pracującym układzie chłodniczym nigdy nie ma ani większej, ani mniejszej, ma tą samą, nawet jeżeli parownik ma powierzchnię 1m2 a skraplacz 20m2. Ale co ja Ci będę tłumaczył skoro i tak wiesz lepiej...
.
  • Odpowiedz

crocens

2013-01-24, 18:50:36
Top użytkownik
zwracam honor, skraplacz ma większą wydajność bo oddaje ciepło pobrane od silnika sprężarki, ale tylko i wyłącznie większą o tę wartość i o nic innego (pomijając straty/zyski na rurociągach bo te są uzależnione od specyfiki instalacji)
.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-24, 18:51:11
Top użytkownik
Dlaczego w klimatyzatorach powierzchnia wymiany skraplacza jest większa od jednostki wewnętrznej?
  • Odpowiedz

crocens

2013-01-24, 18:59:26
Top użytkownik
dlatego, że większa powierzchnia wymiany ciepła pozwala na zmniejszenie dT wymiennika co wynika z dobrze znanego ci wzoru na wydajność wymiennika typu skraplacz/parownik. dT=Tsk - To gdzie Tsk to temp. skraplania a To - otoczenia. Jak łatwo zauważyć temperatury To nei możemy zmienić, więc zmienia się Tsk. W parze z tym zmniejsza się ciśnienie skraplania a wraz z tym wzrasta wydajnośc sprężarki i całego systemu przy obniżeniu zużycia prądu (przy odpowiednio dobranym elemencie dławiącym). co powoduje wzrost COP.

Więcej nie odpowiadam, myślę, że temat wyczerpałem.
.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-24, 19:03:42
Top użytkownik
Szanuję ludzi którzy potrafią się przyznać będąc w aspekcie znie nawidzenia do uczestnika tego forum
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-24, 19:04:52
Top użytkownik
Ja to wiem?
  • Odpowiedz

barbie

2013-01-24, 19:15:01
Top użytkownik
Klimatolog ! -zadajesz różne pytania--zapisz się do organizacji Awaxsa to Ciebie doszkoli za całkiem nieduże pieniądze ,będzie taniej niż kupowanie książek .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-24, 19:32:56
Top użytkownik
barbie napisał(a):Klimatolog ! -zadajesz różne pytania--zapisz się do organizacji Awaxsa to Ciebie doszkoli za całkiem nieduże pieniądze ,będzie taniej niż kupowanie książek .
barbie Tobie się bardziej przydadzą szkolenia niż przestarzałe książki które posiadają wiele błędów w schematach.
  • Odpowiedz

mg

2013-01-24, 21:29:22
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):...
A co na to twój chomik? masz z niego jakiś pożytek energetyczny? Jak lubi szare schemaciki, a on?
,,Wypowiedż się w temacie ciśnień''- Błąd pomiarowy
Stara sprężarka była dobra, powodem zamieszania jest błąd w pomiarze ciśnień.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-01-24, 21:48:36 przez mg.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-25, 16:13:54
Top użytkownik
mg nerwy ponoszą ?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-01-25, 21:22:39
Top użytkownik
Marcin co Ci da nie ustanne zwiększenie powierzchni skraplacza?Zapewne wzrost jego wydajności.Ale czy całego obiegu chłodniczego?Zbytnie przechłodzenie jest niepożądane.Chyba dlatego układy z regulacją skraplania dają sobie radę.Oddając ciepło do otoczenia sprawnie za pomocą różnicy temperatury skraplacza a temperaturą zewnętrzną.Czy nie miałeś przypadków żle działającego systemu zimą spowodowanego ciągłą pracą wentylatorów skraplacza przy bardzo niskich mrozach spowodowanych np.uszkodzeniem presostatu lub jego nastawą?Skraplacz jest wydajniejszy ale nie system.
  • Odpowiedz

barbie

2013-01-25, 21:35:04
Top użytkownik
gdzie w klimie widdziełeś presostaty wentylatorów skraplacza ? .chyba 30 lat temu .
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2 3 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 2 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa