Potrzebuję pomocy przy doborze agregatu chłodniczego dla wydajności chłodniczej sprężarki 15000 W. Jakie jeszcze elemeny powinnam dobrać dla urządzenia?
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
Dobór agregatu chlodniczego do wytwornicy lodu łuskowego.
40 Odpowiedzi, 31643 Wyświetleń
student04 napisał(a):Potrzebuję pomocy przy doborze agregatu chłodniczego dla wydajności chłodniczej sprężarki 15000 W. Jakie jeszcze elemeny powinnam dobrać dla urządzenia?Czy to jest pytanie podchwytliwe?
Ogólnie nie ogarniam za bardzo tematu mam zrobiony bilans cieplny i potrzebuje zrobić obliczenia i dobór elementów urządzenia
Agregat składa się z 1)skraplacz 2) zbiornik czynnika 3) filtr 4) element dławiący czyli zawór rozprężny 5) zawór elektromagnetyczny ,najważniejsze elementy to skraplacz jego wydajność i zawór rozprężny jego wydajność jeżeli masz wydajność sprężarki to zostało tylko dopasować pozostałe elementy, uwzględniając parametry i warunki pracy urządzenia.
Dzięki
@frost-ch: 6) sprężarka
, bo zapomniałeś o sercu.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
Shitashii napisał(a):@frost-ch: 6) sprężarkaCzytaj uważnie "sprężarki 15000W .Jakie jeszcze elementy powinienem dobrać dla urządzenia?"
Ale Ty napisałeś:
frost-ch napisał(a):Agregat składa się z (...) To miał być żart, a nie czepialstwo
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
walec,nóż zgarniający ,silnik napędowy walca ,automatyka sterująca,zbiornik na łuski lodowe .
a woda ?
A walec do wytwornicy z czego powinien być wykonany, w jaki sposób mam go dobrać i czy wytwornica potrzebuje izolacji zinochronnej?
walec jest zwykle z nierdzewki pod powierzchnią walca jest chłodzona wężownica która powoduje powstawanie lodu .cała obudowa jest izolowana termicznie .
Raczej powinnaś się skupić na zaworze wodnym który omywa bęben i na wodzie która potrzebuje odpowiedniej ilości odprowadzonego ciepła.Musisz znać ilość wody która jest na bębnie.Izolacja jest wskazana w zbiorniku.Walec jest metalowy.Ustawienie noża zgarniającego powinno mieć wpływ na wydajność układu chłodniczego.Nóż zgarniający jest zazwyczaj dociskany.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
Czy czynnik chłodniczy musi konicznie przepływać w wężownicy w walcu?
niestety musi
jak dobrać termostatyczny zawór rozprężny dla czynnika R507 przy wydajności 15 kW dla temp.parowania -30 i temp. skraplania 17.Potrzebuję pomocy przy określeniu współczynnika korekcyjnego ze względu na działające na zawór różnice ciśniń. Strona z której korzystam:
http://www.gaterm.com.pl/images/stories/...co_Cat.pdf
Masz tam tabele ale nie bardzo rozumiem o co ci chodzi?
student04 napisał(a):jak dobrać termostatyczny zawór rozprężny dla czynnika R507 przy wydajności 15 kW dla temp.parowania -30 i temp. skraplania 17.Potrzebuję pomocy przy określeniu współczynnika korekcyjnego ze względu na działające na zawór różnice ciśniń. Strona z której korzystam:Zapytam z ciekawości te 17 st skraplanie to będzie dochładzanie?
tak mi wyszło w obliczeniach
jak dobrać wężownicę dla mocy chłodniczej 15 kW interesuje mnie ile ma mieć zwoi taka wężownica, ile potrzeba metrów takiej rurki np. fi 12 aby osiągneła tą moc, węzownica w walc fi 60
student04 napisał(a):jak dobrać wężownicę dla mocy chłodniczej 15 kW interesuje mnie ile ma mieć zwoi taka wężownica, ile potrzeba metrów takiej rurki np. fi 12 aby osiągneła tą moc, węzownica w walc fi 60A to zadanie teoretyczne czy chcesz zbudować łuskarkę?
chcę zbudować łuskarkę i potrzebuję parownika o małych gabarytach
student04 napisał(a):chcę zbudować łuskarkę i potrzebuję parownika o małych gabarytacha jaką wydajność produkcji lodu ma mieć ta łuskarka
3000 kg/24
Bębny łuskarek zwykle są "amelińjowe" tzn aluminiowe a w zasadzie ich osłona to rura o grubości kilku milimetrów a wewnątrz jest walec wykonany z tarnamidu z wyżłobionymi kanalikami w których pod powierzchnią alu paruje czynnik.Ten wewnętrzny walec jest wprasowany z oringami po obu stronach. Przynajmniej ja spotkałem się z kilkoma takimi rozwiązaniami od 80 kg do 4 ton na dobę . Sugeruje zawór stałego ciśnienia a nie termostatyczny zawór.Nie potrzebujesz izolować wanny w której znajduje się bęben.
Sam nie podjął bym się budowy łuskarki a już na pewno 15k na początek. Ten niby walec to nie lada wyzwanie uszczelnienia nie sklepiesz w garażu Powodzenia |
Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY