Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Próżnia w nowej instalacji

12 Odpowiedzi, 18829 Wyświetleń

VanDark

2013-06-08, 20:29:08
Nowy użytkownik
Witam wszystkich na forum.
Mam takie pytanie. W dniu dzisiejszym wykonałem montaż klimatyzatora kasetonowego firmy HAIER.

http://screenshooter.net/2555625/cbqykgu
http://screenshooter.net/2555625/ovshgjl

standardowa instalacja, długość magistrali freonowej 4m. Wszystko pięknie ładnie, wykonałem instalacje freonową wszystko zarobione przygotowuje się do wykonania próżni a tu niespodzianka.
Podłączam zegary do jednostki zewnętrznej a tam .... ups... freon! statyczne ciśnienie dla czynnika R410A.
Nie ukrywam zdziwienia. Zawory od jednostki zewnętrznej zamknięte a na przyłączach ciśnienie.

Jak w takiej sytuacji wykonać próżnie? Rozpiąłem jeszcze raz instalacje i sprawdziłem czy popuszczenie zaworów uwalnia freon z jednostki. Okazało się że tak. Więc w jaki sposób mogę wykonać próżnię gdy ani w jednostce wewnętrznej ani na magistrali nie mam portu serwisowego do tego celu.
Czy mogę uwolnić czynnik do układu bez wykonania próżni w magistrali freonowej?
Przyznam że pierwszy raz się spotkałem z taką sytuacją. Będę wdzięczny za podpowiedz. Pozdrawiam.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-06-08, 20:30:09 przez VanDark.)
  • Odpowiedz

crocens

2013-06-08, 20:51:18
Top użytkownik
podpowiadam, zawór schredera.
podpowiadam, douczyć się podstaw chłodnictwa.
.
  • Odpowiedz

VanDark

2013-06-08, 21:26:29
Nowy użytkownik
Dziękuję pięknie za podpowiedź. Służy chyba nabijaniu licznika postów. Po jej przeczytaniu mimo 3 letniego doświadczenia czuję się jak laik albo kolega niezbyt uważnie przeczytał co spowodowało moje zdziwienie.
  • Odpowiedz

stoo

2013-06-09, 00:51:33
Użytkownik
Moze zawory nie trzymaja? A czy jak odkrecales narzutki z kapelusikąmi to pssyknal gaz?
  • Odpowiedz

stoo

2013-06-09, 00:52:34
Użytkownik
Ja bym wyciągnol wszystko zrobil próżnię i nqbil z wagi dla swietego spokoju
  • Odpowiedz

renegat35

2013-06-09, 15:51:37
Użytkownik
Jeśli dokręcałeś rurki przy jed. zew. jednym kluczem bez przytrzymania drugim całego zaworu to normalny objaw. Przy dokręcaniu jednym kluczem zawór się przegina i puszcza mimo że fizycznie jest zamknięty.
  • Odpowiedz

VanDark

2013-06-10, 09:37:09
Nowy użytkownik
No własnie chodzi o to że nie. Robiłem wszystko dokładnie tak jak w dziesiątkach klimatyzatorów które instalowałem. Zawory przytrzymane kluczem z resztą nie takie małe bo jednostka 52000btu.

http://screenshooter.net/2555625/kttsatw

Magistrale rozpiąłem w celu przedmuchania instalacji. A więc w instalacjo ciśnienie zero. Natomiast na zegarach statyczne dla czynnika R410A. W normalnym przypadku jak na screene wyżej przy zamkniętych zaworach podłączone manometry powinny wskazywać ciśnienie jakie znajduje się w instalacji prawda? A więc podłączając pompę próżniową powinienem wyssać powietrze z instalacja ( przelot miedzy zaworem a rurkami) W moim przypadku przelot na przyłączu jest między zaworem schredera a jednostką wewnętrzną.

Oczywiście rozwiązaniem było spompowanie czynnika z jednostki do butli, otwarcie zaworów i wykonanie próżni w całej instalacji oraz ponowne nabicie czynnika wg wagi.

Jest to dość nowy model urządzenia 2013 więc zastanawiam się czy ktoś się już z tym spotkał bo może zwyczajnie małe chińskie rączki wymyślili nowy system, w dwojakim celu: albo żeby utrudnić montaż albo żeby go ułatwić bez próżni a reszte ma zrobić odwadniacz. Dlatego zapytałem tu - u bardziej doświadczonych instalatorów czy ktoś już miał taki przypadek.
  • Odpowiedz

jack63

2013-06-10, 12:24:43
Zaawansowany użytkownik
Może jest to kolejny "wynalazek" chincyków??? A może po prostu ktoś przy lutowaniu przegrzał port.
Dlaczego nie reklamujesz tego badziewia?
Jak nie możesz reklamować, to zostaje wlutowanie schredera do rury ssącej. Co prawda to rzeźba, ale jak się nie ma co się lubi...
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-06-10, 16:15:40
Top użytkownik
Marcin zawór serwisowy nie rozwiązuje takiego problemu bo pompa próżniowa osiągnie próżnie dopiero wtedy kiedy wyciągnie czynnik z jednostki zewnętrznej która notabene powinna być szczelna.Ja bym to reklamował.Jako urządzenie.Może chińczyk nie zdążył dokręcić bo linia technologiczna coraz szybciej chodzi.A wzrost gospodarczy również.Niekoniecznie mając wspólnego z ekologią.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

CoolMatic

2013-08-06, 05:55:04
Nowy użytkownik
Mi też się zdarzała taka sytuacja przy dokręcaniu, nawet dwoma kluczami...Takie bywają zawory ;/
Proponuje z doswiadczenia, żebyś następnym razem dokręcał słabiej a nie z całej SIŁY Tongue i ewentualnie skorygował siłe dokręcenia, albo sobie sprawdzi pianką czy nie ucieka freon (oczywiście po calej operacji)
  • Odpowiedz

panryzy

2013-08-08, 17:55:14
Nowy użytkownik
jak zakładasz klimę 3 lata i nie wiesz po co się robi próżnię to fajnie Smile ale nic mi też zdarzały się takie sytuacje przydatna jest albo stacja odzysku albo reklamuj jak chłopaki powyżej piszą przy np następnych serwisach może być potrzebny szczelny zawór (spróbuj jeszcze delikatnie odkręcić i ponownie zakręcić niekiedy pomaga uszczelka mogła źle się ułożyć)
  • Odpowiedz

szulik4

2013-08-22, 19:57:21
Nowy użytkownik
zamontowałem w tym roku około 20 sztuk Haiera różnego rodzaju i mialem 4 takie przypadki. Dodam że z setką innych marek urządzeń które montowałem nie miałem takiej sytuacji.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa