Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

nawilżanie powietrza w chłodni

24 Odpowiedzi, 24547 Wyświetleń

coldtherm

  2013-02-25, 19:17:17
Użytkownik
#1
Witam
Stoję przed problemem doboru nawilżacza powietrza w chłodni składowej piekarni.Jestem w trakcie wykonywania w tym miejscu dwóch komór chłodniczej oraz mroźniczej.
Komora chłodnicza jest przedsionkiem do mroźni i ma wymiary wys/dł/szer 2,5/4,6/6,3 ale nie chodzi tu o wydajność lecz typ urządzenia. Mam na oku Carela HumiDisc.
Ma ktoś doświadczenie w tej dziedzinie? Temp w chłodni 0/+2
  • Odpowiedz

radekklimat

  2013-02-25, 19:21:40
Moderator
#2
Co za towar chcesz nawilzac?
Pytam bo mam w opiece kilka piekarni i tam nie ma zadnego nawilzania.
  • Odpowiedz

coldtherm

  2013-02-25, 19:27:11
Użytkownik
#3
to piekarnio-cukiernia a dokładnie nie wiem jaki inwestor ma plan
też obsługuje dwie piekarnie i wykonywałem chłodnie bez nawilżania
ten zakład bardzo nowoczesny a gość chce uderzyć w mrożone półprodukty do odgrzewania w marketach także podejrzewam że ciasto itp
  • Odpowiedz

radekklimat

  2013-02-26, 06:47:52
Moderator
#4
Do obrobki ciasta słuza chłodnio-garownie ale zapytam jednego z piekarzy bo moze maja jakas nowa technologie choc po mojemu to plesn moze sie wdac jak za duza bedzie wilgotnosc w komoze chłodniczej do składowania ciasta.
  • Odpowiedz

coldtherm

  2013-02-26, 07:10:29
Użytkownik
#5
będę wdzięczny za fatygę
wprowadzając taką wilgotność w komorze chłodniczej przy dużej rotacji parownik będzie wymagał częstego tajania
  • Odpowiedz

bodzio

  2013-02-26, 18:13:29
Zaawansowany użytkownik
#6
Garownia to fajna sauna Big Grin
Ale żeby z chłodni robić?
  • Odpowiedz

klimatolog

  2013-02-26, 18:43:48
Top użytkownik
#7
Garowanie nie odbywa się w komorze chłodniczej
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

bodzio

  2013-02-26, 18:47:45
Zaawansowany użytkownik
#8
klimatolog napisał(a):Garowanie nie odbywa się w komorze chłodniczej
To po co ta wilgotność tam potrzebna? Tajemnica zawodowa piekarza Big Grin
A może skórka ma być chrupiąca?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-26, 18:48:30 przez bodzio.)
  • Odpowiedz

klimatolog

  2013-02-26, 19:11:30
Top użytkownik
#9
No po co? Mądralo?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

bodzio

  2013-02-26, 19:18:43
Zaawansowany użytkownik
#10
klimatolog napisał(a):No po co? Mądralo?
I ty to wiesz???
  • Odpowiedz

klimatolog

  2013-02-26, 19:25:34
Top użytkownik
#11
Ja się pytam mądralo?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

coldtherm

  2013-02-26, 19:30:35
Użytkownik
#12
panowie nie drapcie się... Big Grin
ja procesy technologiczne pozostawiam technologom bo nie znam się na tym (w zeszłym tygodniu spieprzyłem zapiekankę mrożoną nawet)
mam wytyczne 0-2 stopni wilgotność 75%
  • Odpowiedz

mg

  2013-02-26, 19:35:41
Top użytkownik
#13
coldtherm napisał(a):mam wytyczne 0-2 stopni wilgotność 75%
Nie wystarczy dobrze dobrać chłodnicę, może elektroniczny zawór rozprężny?
  • Odpowiedz

klimatolog

  2013-02-26, 19:41:54
Top użytkownik
#14
No właśnie.A może podział mocy inwestora interesuje/mg czasami bywasz sympatyczny i czasami Ciebie rozumiem.Szkoda że się nie poznamy?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-26, 19:48:51 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

coldtherm

  2013-02-26, 19:48:52
Użytkownik
#15
budowałem zakład przetwórczy drobiu na krokowych alco i ster emersona nie powiem dużo można tam wyregulować i łatwo bo po sieci z pc , sam byłem zmuszony kombinować z ustawieniem zaworów bo klient płakał że wilgoć na sufitach itp. Ale to jak walka z wiatrakami. Za dużo czynników mających wpływ.
A w przypadku chłodni 0-2 nie ma opcji o tak wysoką wilgotność bo towar trzeba schłodzić a im większa delta tym większa ususzka . No chyba że parownik zajmował by 25% kubatury to delta będzie powyżej punktu roszenia.
Dobrze kombinuje?
  • Odpowiedz

klimatolog

  2013-02-26, 19:52:30
Top użytkownik
#16
Płakał bo żle zaprojektowane.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

coldtherm

  2013-02-26, 20:01:41
Użytkownik
#17
Dobór urządzeń w tym zakładzie był po mojej stronie.
Ale zajmowałem się chłodnictwem.
Wentylacja to zupełnie inna sprawa a że gość kombinator to nakupował reku z bartosza i coś tam sobie połączył Big Grin
Umyłem ręce...
Ale nie o kurczaka tu chodzi
  • Odpowiedz

csw

  2013-02-27, 10:58:42
Użytkownik
#18
Witam,

Firma Winterhalter na urządzenia do nawilżania powietrza chłodnia mrożnia i z tego co pamiętam to nawilżanie odbywa się nawet w temp. ujemnej, tak przynajmniej twierdzą. Jak jesteś zainteresowany to mogę podać ci model i typ który oglądałem.
CSW
  • Odpowiedz

radekklimat

  2013-02-28, 15:09:51
Moderator
#19
coldtherm napisał(a):Witam
Stoję przed problemem doboru nawilżacza powietrza w chłodni składowej piekarni.Jestem w trakcie wykonywania w tym miejscu dwóch komór chłodniczej oraz mroźniczej.
Komora chłodnicza jest przedsionkiem do mroźni i ma wymiary wys/dł/szer 2,5/4,6/6,3 ale nie chodzi tu o wydajność lecz typ urządzenia. Mam na oku Carela HumiDisc.
Ma ktoś doświadczenie w tej dziedzinie? Temp w chłodni 0/+2


Pytałem własciciela piekarni i nic mu nie wiadomo na ten temat.
Jedyne urzadzenia w piekarnictwie z nawilzaczem to sa chłodnio-garownie wyposazone jednoczesnie w pomiar wilgotnosci.
  • Odpowiedz

coldtherm

  2013-02-28, 19:39:54
Użytkownik
#20
tylko pytanie czy ten twój piekarz sprzedaje swoje produkty do marketów
musi dostarczyć niedopieczoną bułeczkę bo twoja teściowa lubi dopiec ją sobie w sklepie i wciągnąć ciepłą
  • Odpowiedz

radekklimat

  2013-03-01, 06:09:55
Moderator
#21
Nie dostarcza do marketow
Co do tesciowej to bułeczki sa mrozone a nastepnie w piecu pieczone zeby były swieze, oczywiscie po kilku godzinach nie nadaja sie do jedzenia.
  • Odpowiedz

mg

  2013-03-01, 17:48:56
Top użytkownik
#22
klimatolog napisał(a):Szkoda że się nie poznamy?
Nie dociera to do mnie Smile
  • Odpowiedz

klimatolog

  2013-03-01, 19:00:57
Top użytkownik
#23
mg w celach technologii chłodniczej.A z jakimi reproduktorami spotykasz się poza tematami tego forum to mnie nie obchodzi.Dociera mg?Radek klimat kupując bułkę w markecie chyba nie znasz technologii jej pieczenia.Zapewne doświadczeni na pewno wymieniali udrażniali układy w piecach odpowiadających co do odpowiedniej wilgotności podczas wypieku.Najpierw idzie para a póżniej się piecze?
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

coldtherm

  2013-03-01, 20:05:02
Użytkownik
#24
co do teściowej... tzn bułeczek nie wiele mnie interesuje kto zje i czy mu smakuje Big Grin
bardziej zależy mi na tym by mój klient trafił i sprzedał swój produkt z moją wilgocią (brzmi niesmacznie)
  • Odpowiedz

  • Pokaż wersję do druku


Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa