Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
CHŁODNICTWO
WENTYLACJA
POMPY CIEPŁA
TOSHIBA HVAC
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jaki wymiennik -kaskada-odzysk ciepła

36 Odpowiedzi, 35885 Wyświetleń
1 2 Dalej

wit

2013-02-24, 12:11:08
Top użytkownik
Witam.
macie namiar na jakieś pewne -sprawdzone wymienniki płytowe ? R404/R134
(schładzanie gorącego gazu R404 -odparowanie R134)

potrzebuję dobrać wymiennik do odzysku z urządzenia mroźniczego ...

założenia:
-wymiennik będzie wstawiony pomiędzy zespołem sprężarkowym -a skraplaczem powietrznym -odzyskujemy tylko ciepło przegrzania tłoczenia . Wydajność mroźnicza istniejącego urządzenia zmienna - na skraplacz idzie od100 do 250kW
-zakładam odzysk około 50kW.

jedna strona wymiennika -R404 -wstępne schłodzenie gorącego gazu -tłoczenie powyższego

druga strona -pracuje jako parownik pompy ciepła na R134

macie jakieś sprawdzone typy wymienników do kaskady /namiary kompetentnych osób znających problematykę u dostawców wymienników?
jakieś tabele doboru wymiennika kaskadowego?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-24, 19:19:39
Top użytkownik
Jak rozumiem zamierzasz oddać ciepło z mrożni do pompy ciepła.A co się stanie jeżeli zapotrzebowanie pompy ciepła jest a mrożnia już osiągneła nastawione parametry i ze względu dobrej izolacji termicznej nie ruszy przez kilka godzin?Pomysł nie głupi.Ale warto w takim projekcie skorzystać z dodatkowych zysków ciepła.Czyli kolejny wymiennik który nadal czerpie zyski ciepła.Pomysł dobry.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-24, 19:39:11
Top użytkownik
barbie a co ty na to?
  • Odpowiedz

barbie

2013-02-24, 19:52:47
Top użytkownik
jeśli najlepszy forumowicz potrzebuje pomocy to znaczy że temat jest trudny .proponuję Danfoss .
  • Odpowiedz

mg

2013-02-24, 19:57:04
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Jak rozumiem zamierzasz oddać ciepło z mrożni do pompy ciepła.A co się stanie jeżeli zapotrzebowanie pompy ciepła jest a mrożnia już osiągneła nastawione parametry i ze względu dobrej izolacji termicznej nie ruszy przez kilka godzin?
Tak po prostu, odpowiednio dobrany zasobnik ciepła jest w stanie wygładzić tą instalacje.
  • Odpowiedz

mg

2013-02-24, 19:58:42
Top użytkownik
swep
  • Odpowiedz

wit

2013-02-24, 20:16:20
Top użytkownik
mg -a jakiś konkretny typ swep byś polecał do kaskady jako układ parownik/prawie skraplacz?
prawie -bo ma mniejszą moc i po stronie gorącego gazyu głównych agregatów zachodzi jedynie schłodzenie gorącego czynnika -a właściwe skraplanie jest w skraplaczu powietrznym?

zastanawiam się nad jakimś swep spawanym także stalą kwasową...

jak mroźnia stoi - to i pompa ciepła stoi. po prostu -odzysk ciepła jest tylko -gdy odpadowe ciepło jest produkowane. jak agregaty główne stoją -to ciepło dla obiektu daje piec.

głównym zagadnieniem jest max bezpieczeństwo i stabilność pracy układu głównego.
  • Odpowiedz

mg

2013-02-24, 20:22:16
Top użytkownik
Jestem przekonany,że w ofercie swep znajdziesz coś dla siebie. Raczej nie muszę proponować oczywistości w kwestii konstrukcji wymiennika. Płytowy? Smile
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-02-24, 20:43:29
Zaawansowany użytkownik
A ja zastanawiam się po co ta kaskada?jak mrożnia stoi to pompa stoi nie myślałeś o okładzie bezpośrednim?
  • Odpowiedz

wit

2013-02-24, 21:34:34
Top użytkownik
płytowy -ale typów i wersji jest sporo... kwestia który będzie pracował najlepiej. myślałem o alfa laval typ spawany AlfaNova .albo któryś swep. ma może ktoś tabele doboru -najlepiej uwzględniające i wymienniki dla kaskady?

A po co kaskada? -patrz zagadnienie -max bezpieczeństwa dla układu głównego. zgaduj zgadula co zmienia kaskada w stosunku do układu bezpośredniego? oprócz temperatur rzecz jasna.

-no i druga sprawa -jaką temp wody w odzysku bezpośrednim daje układ optymalizowany na niskie ciśnienia skraplania? z baaaaardzo przewymiarowanym skraplaczem?
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-02-24, 22:29:37
Zaawansowany użytkownik
Bardzo kaskadowa idea , zdążyłem zorientować się że jest to twoja pierwsza tego typu robótka nie wiem do czego ma konkretnie służyć ta wyrafinowana instalacja? ja zrobiłem już chyba z kilkanaście do grzania wody użytkowej do ogrzewania pomieszczeń za pomocą glikolu i bezpośrednio czynnikiem no ale skoro chcesz kaskadę to chyba wiesz czego chcesz powodzenia Cool
  • Odpowiedz

wit

2013-02-24, 22:58:26
Top użytkownik
frost-ch a z czego niby ciągnąłeś to ciepło -i ile kW? w jakiej temp miałeś wodę (glikol)?

w ogóle nie rozumiesz tematu -rzeczywiście nie wiesz...
podpowiem...
a pękł ci kiedyś wymiennik -i zalało wodą (lub glikolem) instalację i sprężarki? wiesz co się wtedy dzieje? spotkałeś taki przypadek?

ponadto poproszę nie o filozofię na temat sensowności -tylko o pomoc w wyborze wymiennika do nietypowej aplikacji. o jakieś tabele do szybkiego doboru wymienników kaskadowych -lub podpowiedź o typ płytówki dedykowany do kaskady -świat -chłodnictwo i odzysk nie kończy się na przypadkowym WTK wpiętym w tłoczenie z glikolem i pompką z drugiej strony...
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-02-25, 06:47:57
Zaawansowany użytkownik
Temperatura wody to 50st zalanie instalacji nie grozi ponieważ ciśnienie czynnika po stronie tłocznej to 15 bar a wody max 1,5 bar ile kw to zależy od wielkości wymiennika ty chcesz 50 ze 100 to chyba bez problemu a wymiennik płytowy jako skraplacz są takie co do wielkości to producent podaje wystarczy dobrać powodzenia.
  • Odpowiedz

wit

2013-02-25, 07:55:38
Top użytkownik
Miałeś 50 stopni wodę -czyli dla r404 skraplanie około lub powyzej 20bar...
-ja będę miał nisko skraplanie i wodę w prostym układzie mogę uzyskać tylko około 30 stopni.
kaskada podrzuci do 60.

zalanie jednak grozi. pękniecie wymiennika jest dość gwałtownym zjawiskiem -czasem cały czynnik ucieka w ciągu kilku godzin ciśnienia się wyrównują -a woda nadal ma jakieś ciśnienie -nawet w układzie otwartym. Potem choćby zmiany temp powodują wahanie ciśnienia pozostałości czynnika i podsysanie wody. po kilku godzinach masz parę -parędziesiąt litrów wody w instalacji.
słyszałem "z pierwszych rąk" o takich przypadkach -widziałem i usuwałem ich skutki. wiem czym to grozi.
ryzyko nie jest duże -ale jednak istnieje.

i masz rację dobrać wymiennik płytowy jako skraplacz to prościzna.
ale u mnie nie będzie on skraplaczem.
i nawet trafić taki żeby króćce pasowały nie jest łatwo -bo nietypowo.
np wszystkie króćce do lutowania - strona pierwotna -na r 134 -potrzeba dolny króciec około 22mm -górny 35mm (lub więcej) -strona wtórna r404 -obydwa króćce lutowane po 54mm lub więcej.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-25, 20:03:51
Top użytkownik
Wit zbyt niskie skraplanie tak samo jak zbyt wysokie jest szkodliwe dla układu.Wiele dziesiątek awarii po za mną wynikających z pękniętych wymienników.Czasami sprężarki to przeżyły a czasami nie.W każdym przypadku był błąd ludzki.Brak dotrysku gorących par-brak przepływomierza po stronie wodnej-Złe nastawy presostatu niskiego ciśnienia-Zbyt mała pompa obiegowa wody itp.Ale nie do tego zmierzam.Coś sobie wymyśliłeś to twoja osobista sprawa.Ale do czego Tobie potrzeba woda podgrzana z odzysku do 60-ciu stopni.Chyba nie do kąpieli i podgrzewania ogrzewania podłogowego?Czy chodzi o pasteryzację produktów?A jeśli dojdzie do rozszczelnienia płytowego to fakt masz rację.Wystarczy jego wymiana i próżnia.Mnie tylko zastanawia fakt temperatury wody którą potrzebujesz i kto zapłaci za prąd układu na 134-a?Kaskady są dedykowane do bardzo niskich temperatur odparowania.Szczepionki leki itp.Wit nie obraż się ale to moim zdaniem nie kaskada tylko kaskaderka.Mg kolego ja wiem jak wygląda bufor wodny i do czego służy taki akumulator.Czasami zimna a czasami ciepła.Czasami jest do tyłka z powodu żle dobranych pomp obiegowych z powodu węża w kieszeni?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-02-25, 20:34:47 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

wit

2013-02-25, 23:28:57
Top użytkownik
zbyt niskie skraplanie to w większości przypadków oznacza poniżej 20*C. tyle dopuszczają producenci sprężarek. Zazwyczaj -skraplanie jest dużo wyżej niż dopuszczalne -bo skraplacze dobierane są wg kosztu zakupu a nie ekonomi pracy systemu.

kaskady nie są dedykowane do niskich temperatur -tylko do dużych różnic temperatury. w tym przypadku -układ odzysku sam w sobie jest po prostu pompą ciepła a nie kaskadą -natomiast razem z agregatami mroźni funkcjonuje jako swoista kaskada.

po prostu nazwa jest najbliższa rodzajowi urządzenia -a potrzebny wymiennik -funkcjonalnie zbliżony do wymiennika kaskadowego.
co do zapłaty za prąd -praktycznie żadna -cop prawie w kosmos. na pewno taniej niż olej do pieca. woda 60* -do celów grzewczych i technologicznych -tak to się ładnie nazywa.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-02-26, 18:33:08
Top użytkownik
Kolego wit nie przekonuj mnie i innych że z pierwotnego układu COP będzie gorsze.szanuję Ciebie i sam wiesz że kolejny transformator to strata energii.Dzisiaj w technologii odzysku ciepła jak jest 46 stopni to jest super.Tobie potrzeba wody o temperaturze 60-stopni co tłumaczy stary system,I takie kaskadowe rozwiązanie i tak będzie potrzebowało wymiennika ciepła na 134-a woda aby kumulować ciepło.Tak jak pisałem powyżej nie spotkałem się z przypadkiem rozerwania wymiennika dobrze zabezpiezpieczonego?Co dobrego w tym widzę?Ochrona układu mrożniczego?Ale ludzie obsługujący to mogą zamarznąć z powodu błędu kaskaderki na 134-a?Wit czym więcej akumulatorów na firmie tym lepiej?Moim zdaniem nie.Zapewne znasz pojęcie mocy pozornej i biernej
  • Odpowiedz

p.obelix

2013-03-05, 19:39:38
Zaawansowany użytkownik
Polecam program Danfoss Hexact myślę że pomoże Ci on dobrać odpowiedni wymiennik.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

popeye

2013-03-05, 20:12:06
Użytkownik
wlasnie dzis musialem wyciagnac wymiennik air-refrigerator w osuszaczu. osuszacz wloski ,wymiennik chinski.
cisnienie powietrza 8 bar. freon wydmuchalo .zassalo powietrze.kompresor po 3 minutach przegrzewal sie i termik go wylaczal.
ostatnio spotkalem sie z wymiennikami w kompresorach olej -woda.
wit jakby zastosowac jako medium olej i kaskade freon-olej-woda to masz tylko ryzyko ze zalejesz sprezarke olejem.no chyba ze pojdzie olej z woda.zawsze jest takie ryzyko.
pozdrawiam
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-03-05, 20:57:45
Użytkownik
nie spotkałem takiego rozwiązania z olejowym wymiennikiem
nie do końca wiem co masz na myśli mówiąc kompresor...
pytanie jakim olejem napełnić urządzenie i jaką pompę do tego oleju hydrauliczna tłoczkowa?
  • Odpowiedz

wit

2013-03-07, 21:48:50
Top użytkownik
freon olej woda to nie kaskada -tylko wymiennik pośredni

jak pisałem -skraplanie nisko - -około 30*C. olej -jeśli wymiennik duuuuży z 5 stopni mniej niż skraplanie - -czyli 25*C
woda -jeśli kolejny wymiennik duuuuuży to znowu mniej -czyli 20*C.
20*C -to woda gorąca że hej wszędzie się przyda.

obiekt -budowany z normalnym obiegiem grzewczym -żadnym niskotemperaturowym
-z głównym źródłem ciepła -piecem -
a odzysk ma oszczędzić troszkę paliwa -i ma się spasować z normalnym -typowym systemem.
  • Odpowiedz

SERVIS4U

2013-03-18, 08:30:57
Nowy użytkownik
Jeśli chodzi o swepa i dobór polecam http://www.poltermex.pl/kontakt.html
  • Odpowiedz

wit

2013-03-20, 18:13:10
Top użytkownik
pytałem -nie dali rady dobrać -zbyt nietypowy przypadek...
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-20, 20:23:36
Top użytkownik
wit napisał(a):pytałem -nie dali rady dobrać -zbyt nietypowy przypadek...
Nie ma głupich odpowiedzi?Są tylko głupie zapytania?
  • Odpowiedz

mg

2013-03-20, 22:14:02
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):
wit napisał(a):pytałem -nie dali rady dobrać -zbyt nietypowy przypadek...
Nie ma głupich odpowiedzi?Są tylko głupie zapytania?

Kto ,,pyta" nie błądzi? zazwyczaj nie?.
Chyba że na tym forum?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-20, 22:20:34 przez mg.)
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa