Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Standard wyprowadzeń lutowniczych w sprężarkach

10 Odpowiedzi, 9153 Wyświetleń

tig2

2013-04-15, 14:33:29
Nowy użytkownik
jak w temacie, czy są jakieś standardy umieszczania wyprowadzeń czy też zależy to od inwencji poszczególnych producentów?

wymieniałem ostatnio spaloną sprężarkę, na miejsce starej włożyłem sprawną i polutowałem w taki sposób w jaki było przy starej (do głowy mi nie przyszło sprawdzić),
przy "robieniu" próżni - pojawił się niepokój,
przy próbie wstępnego napełnienia - nasilił się,
po uruchomieniu sprężarki (ciśnienie na zegarze po niskim - wzrastało) - okazało się że wyprowadzenie serwisowe to tłoczenie i odwrotnie,

więc jak to jest czy zawsze jak montujemy nieznaną sprężarkę to szukamy DTR ?
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-04-15, 15:47:34
Zaawansowany użytkownik
tig2 napisał(a):jak w temacie, czy są jakieś standardy umieszczania wyprowadzeń czy też zależy to od inwencji poszczególnych producentów?

wymieniałem ostatnio spaloną sprężarkę, na miejsce starej włożyłem sprawną i polutowałem w taki sposób w jaki było przy starej (do głowy mi nie przyszło sprawdzić),
przy "robieniu" próżni - pojawił się niepokój,
przy próbie wstępnego napełnienia - nasilił się,
po uruchomieniu sprężarki (ciśnienie na zegarze po niskim - wzrastało) - okazało się że wyprowadzenie serwisowe to tłoczenie i odwrotnie,

więc jak to jest czy zawsze jak montujemy nieznaną sprężarkę to szukamy DTR ?
Oczywiście że nie jeden żut okiem i już wiesz które wyjścia to ssące na ogół są dwa i tłoczne za zwyczaj jedno i oczywiście mogą być umieszczone w zależności od fantazji projektanta w dowolnym miejscu tak jak kształt sprężarki jest dowolny wyjścia elektryczne też są umieszczane różni jak i rodzaj rozruchu kształt puszki przyłączeniowej jedyne to rozstaw otworów do mocowania na ogół pasuje , swoją drogą gdyby było inaczej to wymiana byłaby nudna a tak chociaż trochę rozrywki Cool
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-15, 17:50:40
Top użytkownik
tą bolesną rozrywkę eliminuję lekko dmuchając w ssanie aby wiedzieć gdzie wlutować zaworek serwisowy.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

coolmaker1

2013-04-15, 19:33:22
Zaawansowany użytkownik
Witam.Przypomniało mi sie,było kilka sprężarek,które niepasowały jako zamienniki do niczego...pieprzo..y Calex z szerokim rozstawem otworów i zawleczkami, EDA Poniatowa na 2 łapkach, stary okrągły Calex.....eh...ale to historia.pozdrawiam
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-04-15, 21:52:51
Zaawansowany użytkownik
coolmaker1 napisał(a):Witam.Przypomniało mi sie,było kilka sprężarek,które niepasowały jako zamienniki do niczego...pieprzo..y Calex z szerokim rozstawem otworów i zawleczkami, EDA Poniatowa na 2 łapkach, stary okrągły Calex.....eh...ale to historia.pozdrawiam
Saratow na sprężynkach
  • Odpowiedz

mg

2013-04-15, 22:14:45
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):tą bolesną rozrywkę eliminuję lekko dmuchając w ssanie aby wiedzieć gdzie wlutować zaworek serwisowy.
A próbowałeś lekko ssać tłoczącą?
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-04-16, 05:43:02
Użytkownik
frost-ch napisał(a):A próbowałeś lekko ssać tłoczącą?

i drażnić jednocześnie aparat rozruchowy od spodu...
ja uruchamiam na moment delikwenta na nałożonych zabezpieczeniach
wiem czy prawidłowo podpiołem zasilanie bo z tym bywa też różnie
a czasami można się chwile ślinić z przepinaniem przewodów a dostęp słaby
a przy montażu w tłocznej jak wiadomo jest ciśnienie
  • Odpowiedz

tig2

2013-04-16, 13:23:06
Nowy użytkownik
coldtherm napisał(a):bo z tym bywa też różnie
a czasami można się chwile ślinić z przepinaniem przewodów a dostęp słaby

właśnie niby zaciski oznaczone wyraźnie "L" i "N" ale podpinać trzeba inaczej, chyba producenci za cel stawiają sobie maks utrudnienie,

kolejny przykład:
sprężarka wiadomo przykręcana jest śrubami do płyty dolnej stoły, odkręcić starą można - śruby się nie obracają, ale po wyjęciu urządzenia wszystkie pod płyta - zgrzewania nakrętek do blachy producent jeszcze nie opanował - a byłoby normalnie,
więc:

trzeba odkręcić płytę - która przykręcona jest do krawędzi mebla od dołu śrubami na !!! wkrętak !!!, - odległość między posadzką a dołem mebla ~1,5cm - w sam raz żeby podejść wkrętakiem,

podobnie z czyszczeniem filtra skraplacza, żeby się do niego dostać trzeba rozebrać mebelek - choć to może akurat zaleta
  • Odpowiedz

klimanovum

2013-04-16, 20:12:43
Nowy użytkownik
zaciski L oraz N oraz 1 są po to byś mogl podłaczyć bezpiśrednio N oraz na styki termostatu dać 1 oraz L :-)
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-04-17, 20:14:49
Użytkownik
kolega jest bardzo błyskotliwy...
wiele producentów opisuje tabliczki znamionowe nieczytelnie
nie dodając do kompletu objaśnienia styków oraz schematu uzwojeń
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa