Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Witryna chłodnicza_brak efektu chłodzenia

14 Odpowiedzi, 12614 Wyświetleń

tig2

2013-04-25, 10:40:34
Nowy użytkownik
jest to wersja z nadstawką ekspozycyjną, w w witrynie zabudowane są dwa parowniki, jeden na górze z wymuszonym ruchem powietrza, drugi w "podłodze", układ pracuje na dwóch zaworach termostatycznych, czynnik r404a

objawy w czasie pracy sprężarki ciśnienie po stronie niskiej ~3,5b,
po stronie wysokiej ~15b, jednak brak oznak chłodzenia, na wzierniku co prawda widać lekkie bąblowanie, ale jako że jest to mój pierwszy kontakt z wziernikiem "więc może objaw prawidłowy", kolor testera wilgotności "zielony" - czyli ok, zawór elekt. sprawny - otwiera układ,
odczyty ciśnień wskazują że układ powinien działać - czynnika jest wystarczająco dużo ?,

uszkodzone zawory termostatyczne ? - ale dwa jednocześnie? - poza tym ciśnienie po stronie niskiego raczej by malało w czasie pracy,

dodam że skraplacz wymagał gruntownego czyszczenia
  • Odpowiedz

Derek

2013-04-25, 15:42:30
Użytkownik
A parowniki czyste? Na pewno wszystkie wentylatory pracują? Jakie są nastawy na sterowniku? może była nieszczelność i ktoś próżni nie zrobił?
  • Odpowiedz

barbie

2013-04-25, 18:31:36
Top użytkownik
zleć robotę fachowcowi .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-04-25, 18:42:02
Top użytkownik
barbie napisał(a):zleć robotę fachowcowi .
Łatwiej poszukać Dinozaura.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

tig2

2013-04-25, 19:03:18
Nowy użytkownik
Parowniki ok, górny widoczny po zdjęciu osłony ale brak efektu "mrożenia" rurka na wejściu tylko "lekko chłodna", dolny wbudowany chłodzący bezpośrednio GN więc też w porządku,

urządzenie dziewicze - nikt do niego się nie dotykał,
w ustawieniach nikt raczej nie grzebał, ale tak czy inaczej po kilku minutach ciągłej pracy sprężarki i otwarciu elektrozaworu efekt chłodzenia powinien być widoczny, zastanawia mnie fakt że poi kilku minutach na wyłączonym agregacie ciśnienie na niski nie zmienia się,
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-04-26, 04:39:29
Zaawansowany użytkownik
tig2 napisał(a):Parowniki ok, górny widoczny po zdjęciu osłony ale brak efektu "mrożenia" rurka na wejściu tylko "lekko chłodna", dolny wbudowany chłodzący bezpośrednio GN więc też w porządku,

urządzenie dziewicze - nikt do niego się nie dotykał,
w ustawieniach nikt raczej nie grzebał, ale tak czy inaczej po kilku minutach ciągłej pracy sprężarki i otwarciu elektrozaworu efekt chłodzenia powinien być widoczny, zastanawia mnie fakt że poi kilku minutach na wyłączonym agregacie ciśnienie na niski nie zmienia się,
Trudno na odległość zdiagnozować ale możliwe usterki to za mało czynnika bąblóje w wzierniku a powinien być zalany zabity skraplacz możliwe uszkodzenie sprężarki brak tłoczenia tylko te parametry wydają się być w porządku ? chyba że coś żle pomieżyłeś
  • Odpowiedz

tig2

2013-04-26, 06:07:59
Nowy użytkownik
skraplacz drożny powietrze - czyszczony; sprężarka po odłączeniu zasilania elektrozaworu na lini na moment, zaczyna zwalniać więc jest ok, jakby mało czynnik tylko te ciśnienia,
nie drożne zawory termostatyczne dawały by objawy podobne jak wyłączenie elektrozaworu na lini ?
chyba że połączone to byłoby z zbyt małą ilością czynnika, zgłupiałem
  • Odpowiedz

awax

2013-04-26, 07:28:26
Top użytkownik
Zacznij po prostu od początku.
Ściągnij czynnik,napełnij i skasuj
  • Odpowiedz

wit

2013-04-26, 13:19:37
Top użytkownik
a może pomylony czynnik? ,masz pewność czym to napełnił Twój poprzednik "fachowiec" ?
  • Odpowiedz

awax

2013-04-26, 17:48:29
Top użytkownik
Dlatego właśnie proponowałem odzysk i napełnienie nowym na wagę.Wtedy będzie można cokolwiek diagnozować.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-04-26, 18:38:44
Użytkownik
a tu ciekawostka
znam przypadek w którym inwestor wezwał mechanika samochodowego do agregatu zespolonego na dwóch śrubach stwierdził jednoznacznie iż w układzie brakuje oleju Big Grin
rozszczelnił układ i uzupełnił stan oleju i puścił układ
traf chciał że nie chciały się włączyć (LP)to postanowił je rozruszać a że to */** jeden silnik spalił a w drugim roztrzaskał zawory
a wtedy wezwać maga
  • Odpowiedz

p.obelix

2013-04-26, 18:59:22
Zaawansowany użytkownik
coldtherm napisał(a):a tu ciekawostka
znam przypadek w którym inwestor wezwał mechanika samochodowego do agregatu zespolonego na dwóch śrubach stwierdził jednoznacznie iż w układzie brakuje oleju Big Grin
rozszczelnił układ i uzupełnił stan oleju i puścił układ
traf chciał że nie chciały się włączyć (LP)to postanowił je rozruszać a że to */** jeden silnik spalił a w drugim roztrzaskał zawory
a wtedy wezwać maga
Roztrzaskac zawory w śrubach a to ciekawe. Tak poza tym to diagnozę zaczniemy od przegrzania i od dochłodzenia. Jakie masz?
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-04-26, 19:12:25
Użytkownik
Derek napisał(a):Roztrzaskac zawory w śrubach a to ciekawe. Tak poza tym to diagnozę zaczniemy od przegrzania i od dochłodzenia. Jakie masz?

kolego nie bądź taki małostkowy i nie łap za słowa bo doskonale wiesz że przy tego rodzaju spr trudno określić ilość uszkodzeń po takim zabiegu ja nie zajmuje się regeneracją to też nie użyłem bardziej precyzyjnych określeń i przyrównałem to do płyty jednostki tłokowej
moja wypowiedź ma dojść do inwestora i uświadomić mu iż warto zatrudnić fachowca
  • Odpowiedz

tig2

2013-04-27, 19:39:07
Nowy użytkownik
Cytat:Tak poza tym to diagnozę zaczniemy od przegrzania i od dochłodzenia. Jakie masz?

właśnie ciśnienia potrafią być mylące, z oszczędności pracowałem na uniwersalnym manometrze do m.in. r134a na nim brak 404a
jednak rozszczelnienie układu na dławicy zaworu zbiorniczka czynnika - usterka usunięta, układ napełniony i śmiga (choć ciśnienia zdecydowanie wyższe)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa