Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

nietypowy montaż

22 Odpowiedzi, 17629 Wyświetleń

Qba

2008-05-25, 20:02:23
Zaawansowany użytkownik
Dostałem zlecenie na montaż w małym biurze-ale sytuacja nietypowa,gdyż j.zewnętrzna nie może wisieć na elewacji.Zdecydowałem sie na inne rozwiązanie i proszę o komentarz i radę.Otóż wejście do biura to przeszklona witryna jak sklepowa z drzwiami ,wciśnięta do środka,tak że od krawędzi elewacji do szyby jest 38cm miejsca po bokach i u góry,i właśnie w tej jakby wnęce zdecydowałem się umieścić jednostkę(Fujitsu bo najcieńsza-26cm)dorobiłem wieszaki wiszące w kształcie litery C na której chce ją umieścić oczywiście z zachowaniem miejsca na ruch powietrza(w miarę możliwości) Co o tym sądzicie? B.prosze o opinię!!!
Pozdrawiam wszystkich życzliwych i cierpliwych Jakub
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-25, 20:48:08
Zaawansowany użytkownik
Wiesz u nas w Kołobrzegu to montują tak na potęge także nie przejmuj się sami montowalimy tak i zdaje egzamin.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

Qba

2008-05-25, 20:59:38
Zaawansowany użytkownik
zastanawiam się tylko co zrobić ze skroplinami z wewnętrznej-bo chyba trzeba bedzie po ścianie na zaplecze-czy miałes podobnie?
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-25, 21:02:24
Zaawansowany użytkownik
tak... zazwyczaj skropliny prowadzimy do jakiejś najbliższej kanalizy wiesz łazienka lub umuwalka. jeśli to montaż przez śćiane to zazwyczaj gdzieś do rynny

hej jak masz jakieś pytanka to wal na gg 9982688 zazwyczj po 21 gdzieś tak
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2008-05-25, 21:07:07 przez Artic.)
  • Odpowiedz

Qba

2008-05-25, 21:10:13
Zaawansowany użytkownik
JAK BYś MóGł to jeszcze jedna kwestia trochę inna:otóż oryginalnie w jednostkach wewnętrznych rury skierowane są ku wyjściu w najdalej oddalony zaślepiony otwór.jak radzicie sobie (bez uszkodzenia)jeżeli jest potrzeba skierować je ku najbliższemu czyli w kierunku przeciwnym-bo obawiam się że mogą ulec rozszczelnieniu na lutach podczas wyginania-co o tym myślisz?
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-25, 21:25:55
Zaawansowany użytkownik
wiesz zawsze próbuje jakoś to ze sobą zgrać by nie trzeba było tak giąć ale w ekstremalnych przypadkach zakładasz taką sprężyne do gięcia rurek(by się nie zapadła) i pomału gniesz ale nie polecam tego
  • Odpowiedz

Qba

2008-05-25, 21:37:21
Zaawansowany użytkownik
tego się obawiałem ale dziękuję
  • Odpowiedz

maro196

2008-05-28, 18:55:52
Użytkownik
rury pod urzadzeniem maja juz swoje sprezyny po to aby bez problemu sobie je przeozyc w przeciwna strone niz sa skierowaneSmile zadne cudaSmile pozatym jak sprezyne przelozysz jak masz srubunki ???Smile)
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-28, 20:07:06
Zaawansowany użytkownik
fuck fakt o tym nie pomyślałem ale można spróbować gientarką jakoś dojść. Nie mówię że się uda ale warto próbować.

Nom MARO masz łeb na karku, nie ma co Smile
  • Odpowiedz

CKIO

2008-05-29, 07:23:26
Użytkownik
Tak są sprężyny ale jak już mi się kiedyś zdażyło chciałem przegiąć rury w dgugą stronę to i tak mi się nie sagieły ale skręciły i musiałem lutować stało się to w fujitsu 24 wię z tym wyginaniem to różnie bywa.
  • Odpowiedz

maro196

2008-05-29, 11:21:53
Użytkownik
trzeba deikatnie oczywiscie i umiejetnieSmile no chyba ze miedz jakas chinska to wszystko sie moze zdazyc.....Smile) pozdrawiam
  • Odpowiedz

daniel28

2008-05-29, 16:49:55
Użytkownik
Ja od niedawna działam w klimatyzacji, ale dzisaj mialem demontaż klimatyzatora conajmniej 5-10 letniego, bo jeszcze na R22, rurki mozna było wyginać sobie bez problemu, takie jakies plastyczne były (1klasa), a teraz wygniesz w jedna potem w drugą i po rurce. To taka ciekawostka. Pozdrawiam.
  • Odpowiedz

kubowy

2008-05-29, 18:36:33
Użytkownik
Miałem przypadek, że zgiąłem 1/4 cala. Ale zastosowałem trójnik z zaślepką i po bólu.
Od tego czasu jestem ostrożny w tych sprawach Wink
  • Odpowiedz

maro196

2008-05-30, 15:35:05
Użytkownik
takie rzeczy wychodza jak sie oszczedza na rurach, kupuje sie jakies tanie chinskie
  • Odpowiedz

daniel28

2008-05-30, 17:09:05
Użytkownik
A sa na rynku nie chinskie rury.
  • Odpowiedz

maro196

2008-05-30, 19:43:33
Użytkownik
wloskie np.
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-30, 21:42:10
Zaawansowany użytkownik
nie wiem chłopaki ale z tym wyginaniem rurek to lipa próbowałem w LG ale lipa wyszła
  • Odpowiedz

byniom

2008-05-31, 02:46:17
Moderator
W fujitsu to nie wiem ale w LG to wyginało się bez najmniejszego problemu. Zamontowana sprężyna na rurkach nie pozwalała na złamanie się tych rurek.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

maro196

2008-05-31, 04:14:27
Użytkownik
w fujitsu jest podobnie, tez jest sprezyna, przeciez jakby nie patrzec to lepsiejszy sprzet niz markeciakiSmile
  • Odpowiedz

sebo-cypr

2008-05-31, 04:19:40
Nowy użytkownik
Ja jakos nigdy nie mialem tego problemu, jak to jeden z kolegow wczesniej napisal "trzeba deikatnie oczywiscie i umiejetnie", no i zawsze mozna skozystac z pomocy gietarki, a jak sie nie miesci to tniemy srubunki i sprezynka. A tak wogule to zawsze wywalam te srubunki i lutuje rurki, wiele razy sie spotkalem z przeciekami wlasnie w tym miejscu. Pozdrawiam Big Grin
  • Odpowiedz

Artic

2008-05-31, 06:05:57
Zaawansowany użytkownik
nom tak miałem tam gdzieś jakąś jednostke z demontażu tego LG ale coś mi nie pykło a co do sprężyny nie było jej Smile chyba jakieś pierwsze wypusty były
  • Odpowiedz

maro196

2008-05-31, 09:40:46
Użytkownik
spawanie tez dobre rozwiazanie dobrze lutem zalac i spokoj, przynajmniej nakretka nie peknie po czasie czy cosSmile i latwiej zapiąć urzadzenieSmile
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa