Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

mroźnia - problem

42 Odpowiedzi, 39621 Wyświetleń
Wstecz 1 2

wit

2013-06-30, 18:03:45
Top użytkownik
możesz mieć wszystko powyższe OK -a sprężarkę uszkodzoną... brak wydajności -może być spowodowany wieloma innym przyczynami. pobór prądu -mówi tylko. że coś jest źle w układzie -nie mówi czy w sprężarce (chyba, ze prąd w kosmos a sprężarka nie startuje...)
temp sprężarki zależy od parametrów układu -i poza nielicznymi przypadkami niewiele mówi o samej sprężarce, kultura pracy -a co to jest? -"ładna praca -niekoniecznie świadczy, ze sprężarka sprawna (wywalone zawory mogą powodować wyjątkowo "gładka, kulturalną" pracę), brak kultury pracy -może świadczyć, że np za nisko ssanie, za wysoko skraplanie , zalewanie cieczą itp -może hałasować przy sprawnej sprężarce...

nic nie jest tak proste jak się wydaje... a diagnoza sprężarki poza ewidentnymi przypadkami jest trudna (ewidentne -wyrwana głowica -widoczne gołym okiem,
pełne zwarcie domasowe,
brak przejścia przez uzwojenie -ale może być otwarty klixon,
brak różnicy ciśnień ,
sprężarka nie rusza przy prawidłowym zasilaniu
-w opisywanym problemnie chyba nic takiego nie miało miejsca...
diagnoza w chłodnictwie -to wróżenie z fusów -należy mieć dużo fusów do wróżb( dużo WIARYGODNYCH danych -i to takich które o czymś świadczą -a nie że a moze....)
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-06-30, 18:30:59
Zaawansowany użytkownik
A o czym wy piszecie? Rolleyes
  • Odpowiedz

zarize

2013-07-01, 07:26:42
Użytkownik
Wit widziałeś jak pracuje przytarta sprezarka czy sprezarka z uszkodzona płyta ja rozpoznaje to na słuch prawie po tylu latach jeśli ty potrzebujesz stołu czy fusów to współczuje klientom
  • Odpowiedz

wit

2013-07-01, 18:03:50
Top użytkownik
jakby sprężarka była przytarta -to pytający by nie pytał boby sam zobaczył i usłyszał.
pisał w objawach o czymś takim?

napisałem -poza ewidentnymi przypadkami diagnoza sprężarki jest trudna.
chłodnictwo rzadko kiedy składa się z ewidentnych prostych przypadków w których najwyraźniej się specjalizujesz.

Ja specjalizuję się w przypadkach beznadziejnych -gdy inni odpuszczają - lub wymienią za ciężką kasę połowę układu a awaria jest nadal...
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-01, 20:01:53
Top użytkownik
zarize napisał(a):Wit widziałeś jak pracuje przytarta sprezarka czy sprezarka z uszkodzona płyta ja rozpoznaje to na słuch prawie po tylu latach jeśli ty potrzebujesz stołu czy fusów to współczuje klientom
Ja mam słaby słuch.I dlatego do tego celu używam manometrów.Kiedyś widziałem?Teraz myślę?.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

zarize

2013-07-01, 20:53:26
Użytkownik
Wg mnie poza słuchem masz jeszcze wiele innych problemów o których nie mam ochoty rozmawiać .
  • Odpowiedz

zarize

2013-07-01, 20:58:34
Użytkownik
Wit widzę ze windujesz nasza branże w rangę min. technologi kosmicznej Smile Nie ma trudnych przypadków do diagnozy jeżeli masz wiedzę doświadczenie i narzędzia,trudności to są jak trzeba sprzęt zanieść wysoko albo lutowac tam gdzie nawet palnik nie wchodzi.Ty doświadczenie i wiedzę masz narzędzia pewnie tez ,ale i za wysokie mniemanie o Sobie .My nie wysyłamy ludzi w kosmos tylko utrzymujemy porządne temperatury często za wszelka cenę Smile
  • Odpowiedz

wit

2013-07-01, 20:58:53
Top użytkownik
diagnostyka =

-rozum
-wiedza (teoria + praktyka)
-wzrok/słuch
-manometry (czasem jednocześnie kilka zestawów)
-termometry
-miernik uniwersalny/omomierz
-cęgi Ditsa
-wykrywacz wycieków
-testery zakwaszenia
-waga
.... i pewnie jeszcze kilka...
  • Odpowiedz

zarize

2013-07-01, 21:08:09
Użytkownik
A poza wszystkim w poście nr. 11 możemy poczytać o czarnym oleju co moze skłaniać do sprawdzenia mojej teorii
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-02, 18:59:54
Top użytkownik
barbie napisał(a):a jak sprawdzisz luz zaworowy ? .
Zapewne jako doświadczony serwisant barbie wiesz że napełniając azotem układ z tłokową sprężarką po stronie niskiego ciśnienia celem sprawdzenia szczelności układu,azotem wypełnia się również strona wysokiego ciśnienia oddzielona z jednej strony głowicą sprężarki,która działa w tym przypadku jak zawór jednokierunkowy.Rozmawiamy o układzie ze sprawnym zaworem liniowym elektromagnetycznym.barbie jak sądzisz.Czy po próbie szczelności i upuszczeniu azotu w miejscu w którym go się napuściło cały azot wyemigruje z układu?Moim zdaniem nie.barbie pomyśl jak jednocześnie można sprawdzić stan płyty zaworowej i elektromagnetycznego zaworu liniowego.Zapewne z Twoją wiedzą nie jednokrotnie robiłeś próżnię i napełniałeś do instalacji zawierającej azot po stronie wysokiego ciśnienia,a póżniej byłeś trochę zaskoczony?Twój Guru w książce nie podaje ile procent ciśnienia może spaść pomiędzy stronami układu aby uznać płytę zaworową za sprawną.
  • Odpowiedz

p.obelix

2013-07-02, 20:08:13
Zaawansowany użytkownik
No normalnie genialni jesteście :lol: Autor od sześciu dni nie bierze udziału w dyskusji a Wy dalej swoje wojenki toczycie. Normalne polaczki na koniki i szabelka w dłoń :lol:

Zamieszczony prze zemnie tu tekst niema nic wspólnego z tematem i nadaje się do skasowania.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-02, 20:24:13
Top użytkownik
Gdybyś znał odrobinę historii to tych koników ułanów się bały największe armie świata.Ale husar z Ciebie?
  • Odpowiedz

DawidW

2013-07-03, 05:26:40
Użytkownik
p.obelix napisał(a):No normalnie genialni jesteście :lol: Autor od sześciu dni nie bierze udziału w dyskusji a Wy dalej swoje wojenki toczycie. Normalne polaczki na koniki i szabelka w dłoń :lol:

Zamieszczony prze zemnie tu tekst niema nic wspólnego z tematem i nadaje się do skasowania.

Nie bierze udziału ale czyta, lecz zamiast jakiejs porady widzę wojenki Smile
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-07-03, 10:11:09
Moderator
DawidW napisał(a):Nie bierze udziału ale czyta, (...)Smile

DawidW - jeśli chcesz kontynuować wątek, to napisz do mnie.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

DawidW

2013-07-06, 08:34:10
Użytkownik
temat wstepnie zakonczony

Padł zawór rozpręzny i płyta zaworowa sprężarki.

Temp nad i pod komora ok +50 stopni w dni bardzo upalne.

Okazało się ze sciany sa bardzo cienkie komory i do tego nasaczone wilgocią. Kamera termowizyjna wykazała temperature na łączeniach płyt +6/+7 stopni przy tem w komorze -13/-15

Agregat nie ma zapasu mocy wiec nie zbije temp poniżej -13/-15 stopni.

Temat można zamknąć. Jeśli ktoś chce znać jakieś dokładniejsze dane proszę na PM.

WIT - dziękuję za pomoc.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-06, 08:36:21 przez DawidW.)
  • Odpowiedz

zarize

2013-07-06, 08:52:47
Użytkownik
Przeczytaj post 18 ,a koledze Wit mozna podziekowac za zamieszanie ze wzgledu na wysokie ego Big Grin
  • Odpowiedz

DawidW

2013-07-06, 15:37:01
Użytkownik
akurat za co dziękuję wit-owi to obaj dobrze wiemy tzn. ja i wit

za post nr 18 oczywiście także dziękuje Smile
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-06, 15:37:49 przez DawidW.)
  • Odpowiedz
Wstecz 1 2

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa