Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Słaba wydajność klimatyzatora saunier duval .

15 Odpowiedzi, 14151 Wyświetleń

sanitmar

2013-07-01, 21:48:10
Nowy użytkownik
Mam problem z klimatyzatoem saunier duvall , jednostka on/off 3.2 kW mocy chłodniczej, w trybie chłodzenia pobiera trochę mały prąd (2.7 A), przy tym wydaje się że słabo chłodzi ,wlot powietrza 25 stopni wylot 14 na najwyzszym
biegu. W trybie grzania raczej wydajność dobra , prąd pobierany 4.3 A , temperatury odpowjednio wlot 23 ,wylot 50 .
Temperatura na manomatrze w trybie chłodzenia 4 stopnie zmierzona na gazowej 8 st, czynnik r410a, dodam iż przy sprawdzaniu mniejszej jednostki tego producenta (2.6 kW) mocy chłodniczej pobierał on przy tych samych warunkach zewnętrznych odpowjednio prąd 3.3A, w chłodzeniu, temperatury wlotowa 25 wylotowa 6 stopni, także czuć było że chłodzi.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2013-07-02, 04:22:28
Top użytkownik
Witam

Który to model 31 czy 14? Jeżeli różnica między wlotem a wylotem jest od 10 do 14st. to nie jest źle.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

sanitmar

2013-07-02, 06:24:49
Nowy użytkownik
Model 14-036, poruwnywaliśmy do modelu 14-026 przy identycznych warunkach , widać było ewidętnie że ten mniejszy lepiej daje.
  • Odpowiedz

radekklimat

2013-07-02, 07:38:24
Moderator
Pomiar pradów i temperatur wskazuje na niedobor czynnika ale zmierz kolego jeszcze temperature rury ssacej, tej grubej, pod otulina.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2013-07-02, 09:39:35
Top użytkownik
Witam

Seria 14 jest bardzo fajna, fabrycznie ma wstawiony ,,regulator obrotów''. Spróbuj kierunku Radka jeżeli jesteś pewny że wszystko jest czyste.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

sanitmar

2013-07-02, 10:27:09
Nowy użytkownik
Parownik i skraplacz czyste, przegrzanie na poziomie 4k tak jak pisałem wczesniej wskazywało by na wystarczającą ilość czynnika, dziś wieczorem jeszcze raz wszystko pomierzymy, zobaczymy czy coś się zmieniło.
  • Odpowiedz

radekklimat

2013-07-02, 13:46:48
Moderator
Podaj cisnienie ssania i temperature rury ssacej.
Prawidłowe cisnienie ssania to 7 bar a temperatura rury ssacej 6-8 stopni a najlepiej jakby miała 7.5 stopnia.
  • Odpowiedz

sanitmar

2013-07-02, 17:11:24
Nowy użytkownik
Ciśnienie ssania 8bar temperatura ssącej, 6st, zastanawjałem się czy problem nie tkwi w zaworze przełaczającym jeżeli na grzaniu ma odpowiednią wydajność.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-02, 17:52:35
Top użytkownik
Przegrzanie zbyt niskie.Prawdopodobnie czynnik nie ma możliwości odparowania z powodu przepełnienia układu.Temperatura wylotu z klimatyzatora powinna wynosić około 7 stopni.Latem nie analizuje się funkcji grzania.Przypuszczam że 410 to 8 za dużo.Temperatura na manometrach dla właściwego czynnika wg. mnie przy obecnych temperaturach powinna wachać się w okolicy 3 stopni.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-02, 18:00:11 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

p.obelix

2013-07-02, 20:22:07
Zaawansowany użytkownik
A według mnie 8 bar i 6 stopni do brak przegrzania. Druga sprawa nie podaje się ile powinna wynosić temperatura odparowania skoro nie znamy temperatury pomieszczenia a może tam jest +32 stopni a może +18 stopni.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-02, 20:43:26
Top użytkownik
Białystok nigdy nie przegrzeje sprężarki.chociażby nie wiem jak niedoświadczony byłby naprawiający?Czy wiesz na czym polega pomiar przegrzania układu chłodniczego?Moim zdaniem nie.Dobrze myślisz ale jesteś bardzo zmęczony jako najstarszy serwisant na tym forum.Najstarszy nie oznacza doświadczony.Dlaczego piszesz o przegrzaniu skoro nie wiesz o jakim czynniku mowa.ja opierałem się na niby zmierzonych parametrach.A ty wnioski wysuwasz z nikąd.Brak przegrzania świadczy o postoju urządzenia.Podczas odśnieżania zaobserwój środowisko naturalne.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2013-07-03, 05:12:07
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Temperatura wylotu z klimatyzatora powinna wynosić około 7 stopni....Temperatura na manometrach dla właściwego czynnika wg. mnie przy obecnych temperaturach powinna wachać się w okolicy 3 stopni.
Witam

A skąd kolega wytrzasnął te 7st. No i druga sprawa to konstrukcja 14tek to nie jest taki zwyczajny On/Off i to co powinno -nie jest. 31ki były zwykłe i tam można było zakładać że coś powinno...

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

sanitmar

2013-07-03, 06:37:33
Nowy użytkownik
Zamontowalismy kilka jednostek 036, mamy już drugi taki przypadek że jednostka większa o jeden przedział pobiera taki sam prąd lub mniejszy niż jednostka mniejsza , pomiary wykonywaliśmy tego samego dnia w tych samych warunkach temperaturowych.
  • Odpowiedz

sanitmar

2013-07-03, 06:39:56
Nowy użytkownik
Co miałeś na myśli że to nie jest zwykły on/off.
  • Odpowiedz

CoolMatic

2013-08-09, 04:27:13
Nowy użytkownik
O widze taki sam problem jak moj...tylko zadnych wnioskow !!! Ale za to jak zwykle mnóstwo lamerów !!!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa