Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Samsung AQ12TSBX i bezradność serwisów

29 Odpowiedzi, 25868 Wyświetleń
1 2 Dalej

janry

2013-07-20, 10:51:49
Nowy użytkownik
Witam,

Od trzech lat posiadam ww. klimatyzator. Od zeszłego roku czynnik zaczął znikać coraz szybciej.
W tej chwili dobicie czynnika starczy na miesiąc i po tym czasie temperatura na wylocie ma ok 15-18 stopni C.
Było już u mnie kilku fachowców, sprawdzali chyba wszystko, rozbierali obie jednostki, sprawdzali szczelność obu jednostek(wew/zew) i układu rurek połączeniowych. Wszyscy rozkładają ręce.
Objawem, który wzbudza moje zainteresowanie jest mocne oszronienie jednego z zaworów na jednostce zewnętrznej - może będzie to jakaś wskazówka.

Macie jakieś pomysły? Może zadacie dodatkowe pytania, które naprowadzą na trop uszkodzenia.
Czy wyrzucić to wszystko w diabły i zbierać na nowy?

Jesteście ostatnią deską ratunku Smile

Rysiek

PS. Jestem z Warszawy.
  • Odpowiedz

Pajda

2013-07-20, 11:44:03
Nowy użytkownik
Napełnić azotem jednostkę wewnętrzna i zewnętrzna pozostawić na 24h pod manometrami. Można jeszcze napełnić każdą rurę miedzianą z osobna azotem i też odczekać 24h. Następnie szukamy dziury tam gdzie ubytek azotu. Azot napełniamy do 30 bar.
  • Odpowiedz

miezala5

2013-07-20, 13:11:20
Top użytkownik
Jak tak szybko ucieka to dziura musi sie znalesc!
Zdjecie pokazuje efekt malej ilosci czynnika i jest wskazówką małej ilosci czynnika!Wink
jak wyzej nabic azotem zew. i wew.
Powodzenia!
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-07-20, 13:50:57
Zaawansowany użytkownik
janry napisał(a):Witam,

Od trzech lat posiadam ww. klimatyzator. Od zeszłego roku czynnik zaczął znikać coraz szybciej.
W tej chwili dobicie czynnika starczy na miesiąc i po tym czasie temperatura na wylocie ma ok 15-18 stopni C.
Było już u mnie kilku fachowców, sprawdzali chyba wszystko, rozbierali obie jednostki, sprawdzali szczelność obu jednostek(wew/zew) i układu rurek połączeniowych. Wszyscy rozkładają ręce.
Objawem, który wzbudza moje zainteresowanie jest mocne oszronienie jednego z zaworów na jednostce zewnętrznej - może będzie to jakaś wskazówka.

Macie jakieś pomysły? Może zadacie dodatkowe pytania, które naprowadzą na trop uszkodzenia.
Czy wyrzucić to wszystko w diabły i zbierać na nowy?

Jesteście ostatnią deską ratunku Smile

Rysiek

PS. Jestem z Warszawy.
Zmień serwisantów
  • Odpowiedz

janry

2013-07-20, 16:58:51
Nowy użytkownik
Dziękuję za dotychczasowe podpowiedzi i wyjaśnienie kwestii oszronienia zaworu Smile

Próby nabijania azotem były, ale nie trwały tak długo. Nikt nie chciał zostawić sprzętu, "bo jest potrzebny gdzie indziej".
A co do zmiany serwisantów, to były już cztery różne firmy Undecided
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-20, 17:07:46
Top użytkownik
Pajda napisał(a):Napełnić azotem jednostkę wewnętrzna i zewnętrzna pozostawić na 24h pod manometrami. Można jeszcze napełnić każdą rurę miedzianą z osobna azotem i też odczekać 24h. Następnie szukamy dziury tam gdzie ubytek azotu. Azot napełniamy do 30 bar.
Szukamy od razu po napełnieniu.A po znalezieniu i uszczelnieniu sprawdzamy szczelność.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

barbie

2013-07-20, 17:10:30
Top użytkownik
janry-Zakopane,Szczecin ,Białystok ? .
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-07-20, 17:38:24
Top użytkownik
barbie napisał(a):janry-Zakopane,Szczecin ,Białystok ? .
barbie szukasz zleceń?A może twoje sumienie pragnie naprawić swoje błędy montażu.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-07-20, 17:41:37 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

janry

2013-07-20, 17:47:52
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):janry-Zakopane,Szczecin ,Białystok ? .

janry napisał(a):PS. Jestem z Warszawy.

Smile
  • Odpowiedz

wit

2013-07-20, 18:24:41
Top użytkownik
azot 30 bar i powinno syczeć.
lepiej troszkę czynnika i dobić azotem do 30 bar. oblecieć układ wykrywaczem.

jak nie widać / słychać -podzielić układ - krótkie rurki ze szrederami - ładować azotem oddzielnie jednostkę wewnętrzną, zewnętrzną i rurociągi. przyrządów nie zostawiamy -nabijamy azot i jedziemy do domu/lub innego klienta.
kolejnego dnia -lub po kilku dniach się wraca -i sprawdza gdzie jest spadek ciśnienia. potem tą część sprawdza się dokładnie...
nie ma opcji żeby nie znaleźć wycieku -klima -to nie układ przemysłowy z kilometrem rurek... to tylko kwestia odrobiny cierpliwości i troszkę pracy -i miejsce wycieku MUSI się znaleźć -oczywiście niekoniecznie w 5 minut -jak mówi przysłowie "pospiech wskazany jest tylko przy łapaniu pcheł"...
  • Odpowiedz

kubabaku

2013-07-20, 18:34:25
Zaawansowany użytkownik
jak w przeciągu miesiąca ucieka ok 1kg czynnika to wykrywaczem znajdziesz okolice wycieku
jaka długa ta instalacja?
  • Odpowiedz

janry

2013-07-20, 18:36:42
Nowy użytkownik
W takim razie pozostaje mi po raz kolejny poszukać serwisu. Tylko jak znaleźć odpowiedni...
Tu najpierw biorą kasę, potem pytają o co chodzi, a na końcu rozkładają ręce Wink
Czy pytanie o jakiś sprawdzony serwis w okolicy Warszawy będzie nietaktem? Jeżeli tak, to zignorujcie to pytanie.

Dziękuję
  • Odpowiedz

janry

2013-07-20, 18:39:08
Nowy użytkownik
kubabaku napisał(a):jak w przeciągu miesiąca ucieka ok 1kg czynnika to wykrywaczem znajdziesz okolice wycieku
jaka długa ta instalacja?

Długość około 5m.
  • Odpowiedz

wit

2013-07-20, 18:46:25
Top użytkownik
jeśli jest dostęp do rurek -około godziny szukania max... wliczając czas na rozkręcenie jednostek.

wykrywacz pokaże z dokładnością do kilku max kilkunastu centymetrów.
dalej piana -powinno wyjść nawet na czynniku. na azocie po prostu musi wyjść. weź firmę chłodniczą -kogoś kto zajmuje się naprawami. bo trzepacze filtrów nie naprawią -a jak mówi piosenka "wieszać każdy może" (oczywiście klimy) -niekoniecznie wiedząc co robi ani jak działa ani jak naprawiać -monter a serwisant -bywa różnica.
  • Odpowiedz

janry

2013-07-20, 18:49:34
Nowy użytkownik
Całość jest na wierzchu. Firma instalująca nie załatała nawet dziury w ścianie... Rolleyes
  • Odpowiedz

barbie

2013-07-20, 19:10:48
Top użytkownik
janry-popatatrz gdzie wycieka olej .
  • Odpowiedz

janry

2013-07-20, 20:05:57
Nowy użytkownik
barbie napisał(a):janry-popatatrz gdzie wycieka olej .

Będzie widać przez te izolacje rurek?
  • Odpowiedz

barbie

2013-07-20, 20:10:27
Top użytkownik
śrubunki przy jednostkach ,rozkręć obudowę jednostki zewnętrznej obejrzyj okolice sprężarki i przepust izolacyjny na sprężarce .
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2013-07-21, 06:33:07
Top użytkownik
janry napisał(a):
barbie napisał(a):janry-popatatrz gdzie wycieka olej .

Będzie widać przez te izolacje rurek?
Witam

Gruba przy narzutce jest podejrzanie świecąca. No i użytkownik musi być przygotowany na jakieś 500zł/netto plus materiał.

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

barbie

2013-07-21, 06:49:18
Top użytkownik
brawo stefanbud ! .pianę do sprawdzenia szczelności kupisz w castoramie dział gazowy za ok 20 złotych ,lub taniej kup mydło do golenia i jakiś pędzelek .wymieszaj mydło z wodą będzie taniej .
  • Odpowiedz

janry

2013-07-22, 06:54:40
Nowy użytkownik
Wczoraj żona odgoniła mnie od komputera, więc się nie odzywałem Cool Dzisiaj biorę się szukanie śladów oleju i kolejnego serwisu do nabicia instalacji.
  • Odpowiedz

mroqa

2013-07-22, 10:44:07
Nowy użytkownik
3 lata to wystarczajaco w obecnym sprzecie zeby zrobiła sie dziura na parowniku, przy gestych lamelach i az miesiecznym wycieku czujnik jest bezuzyteczny
  • Odpowiedz

wit

2013-07-22, 12:11:41
Top użytkownik
to chyba masz doświadczenia z kiepskim czujnikiem...

dobry czujnik łapie wycieki około 5g rocznie... nie wiem ile dokładnie czynnika ma ten samsung -ale wyciek jest rzędu kilkunastu kg rocznie -to czujnik będzie wył z daleka ... zmniejszając czułość można zgrubnie doprecyzować miejsce...

zresztą -o czym my dyskutujemy -znalezienie miejsca wycieku w klimce z kilkoma metrami rur -to rutyna i prościzna... ciekawsza dyskusja byłaby kto się bierze za serwisy klim -jeśli znaleźć nie potrafił... co to za firmy i jak "genialnych" pracowników mają....
  • Odpowiedz

CoolMatic

2013-08-05, 21:26:35
Nowy użytkownik
Ja bym zaczął od wyeliminowania strony !!! Czyli rozłączył bym skraplacz od parownika, nabił azotem i po dobie odczytał wynik !!! Tam gdzie bedzie ubytek proponuje z doswiadczenia zaopatrzyc sie w pianke do wykrywania nieszczelnosci i nabiciu urzadzenia nie wiecej jak 10BAR bo zdarzalo sie juz ze powyzej 10bar bylo tak mocne cisnienie z dziury ze pianka nic nie pokazala... Jesli 10 BAR bedzie za duzo zmnieszyc cisnienie i pryskac pianka.... Oczywiscie jak sprawdfzamy nieszczelnosc to rozbieramy urzadzenie w drobny mak a nie pryskamy przez obudowe Smile))))
  • Odpowiedz

Haurox91

2013-08-06, 09:52:16
Użytkownik
CoolMatic ciekawe rzeczy ostatnio wypisujesz na tym forum.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa