Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dwa banalne pytania - próżnia i odprowadzenie wody

14 Odpowiedzi, 13494 Wyświetleń

JGX

2013-08-23, 08:30:17
Użytkownik
witam
na wstępie - userom którzy pomogą z góry dziękuje:
1. Ile powinna chodzić zwykła, taka z tańszych, jednostopniowa pompa próżniowa aby dobrze usunąć wilgoć przy słonecznej pogodzie temp. ok 20 st. wilgotność ok60% (czyli pogoda jak dziś Smile, długość rur 3m (1/4" i 3/8") Oczywiście pytam orientacyjnie Smile
2. W jaki sposób bez uruchamiania klimy można sprawdzić czy z odprowadzeniem skroplin jest wszystko OK - czy delikatnie lejąc od góry na lamele j.w woda powinna po nich ściekać i lecieć na tackę ociekową tak jak podczas normalnej pracy klimatyzatora? Nic się nie stanie (chodzi mi o to czy tak lana woda nie "poleci" gdzieś na elektronikę)?
pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-08-23, 08:44:51 przez JGX.)
  • Odpowiedz

DBKlima

2013-08-23, 09:01:08
Top użytkownik
1 Próżniomierz (wakuometr)
2 :mad:
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

JGX

2013-08-23, 09:06:56
Użytkownik
DBKlima napisał(a):1 Próżniomierz (wakuometr)
mógłbyś rowinąć - bo z twojej odpowiedzi nie wiele wynika
  • Odpowiedz

DBKlima

2013-08-23, 10:09:59
Top użytkownik
JGX napisał(a):
1 powinien go posiadać i używać
2 ręce opadają
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

JGX

2013-08-23, 11:09:04
Użytkownik
DBKlima napisał(a):
JGX napisał(a):
1 powinien go posiadać i używać
2 ręce opadają
już nic nie pisz - jak nie chcesz pomóc to .............. (wpisz co chcesz)
  • Odpowiedz

AdamAdamiak

2013-08-23, 12:42:37
Nowy użytkownik
1. sprawdź poprzez wakuometr, bądź jak to niektórzy robią na słuch, jak spod korka do wlewu oleju do pompy próżniowej wydostaje się para to znaczy że jest jeszcze wilgoć w układzie, i taki bulgot wówczas słychać
2. nalej troszkę wody na tacę ociekową (nie na elektronike!) bądź od jednostki wewnętrznej odepnij przewód skroplin i nalej do niego wody
  • Odpowiedz

JGX

2013-08-23, 13:49:57
Użytkownik
AdamAdamiak napisał(a):1. sprawdź poprzez wakuometr
- bardzo Ci dziękuje Adam, będe kombinował jak mówisz "na słuch" ale wspomóc się wakuometrem na pompie na pewno warto - do jakiej wartośći na skali powinno zejść podciśnieie i ile na tej wartośći pompa powinna jeszcze chodzić? Czy taka podstawowa pompa jednostopniowa da wogóle rade bez problemu?
  • Odpowiedz

AdamAdamiak

2013-08-23, 14:15:18
Nowy użytkownik
nie wiem jak masz wyskalowaną, na pewno da rady taka mała, myślę że 20min w zupełności wystarczy
  • Odpowiedz

JGX

2013-08-23, 14:24:51
Użytkownik
AdamAdamiak napisał(a):nie wiem jak masz wyskalowaną, na pewno da rady taka mała, myślę że 20min w zupełności wystarczy
to jest nie moja pompa - jutro mam pożyczyć tak że nie mam pojęcia jaką ma skale, rozumiem że ma chodzić jakiś czas np. kilkanaście - 20 minut aż wakuometr nie będzie już schodził niżej ippotrzymać jeszcze troche te 20 minut i można zakończyć próżniowanie (oczywiście zwracając uwage na oznaki o których pisałeś wcześniej) - dobrze myśle?
Wiem że może się niektórym wydawać że truje i przesadzam ale myśle że odpowiednia próżnia (brak wilgoci) jest bardzo ważną sprawą i chciałbym to zrobić najlepiej jak moge
  • Odpowiedz

AdamAdamiak

2013-08-23, 14:29:10
Nowy użytkownik
nie które małe pompy nie mają wakuometru, to bez manometrów to jedynie na słuch zrobisz, ale jak będzie, to maksymalnie w lewo wskaźnik, 20min potrzymaj i wystarczy, później wyłączą ją i poczekaj z 20min czy nie rośnie ciśnienie, bo podejrzewam że próby azotowej nie było
  • Odpowiedz

JGX

2013-08-23, 14:37:12
Użytkownik
AdamAdamiak napisał(a):nie które małe pompy nie mają wakuometru, to bez manometrów to jedynie na słuch zrobisz, ale jak będzie, to maksymalnie w lewo wskaźnik, 20min potrzymaj i wystarczy, później wyłączą ją i poczekaj z 20min czy nie rośnie ciśnienie, bo podejrzewam że próby azotowej nie było
próby nie było, o teście z próżnią wiem - dzięki, pompa ma jakiś wakuometr tak że przy jego pomocy i Twoich cennych wskazówkach chyba dam rade to dobrze zrobić
jeszcze raz bardzo Ci dziękuje i pozdrawiam
  • Odpowiedz

AdamAdamiak

2013-08-24, 20:30:18
Nowy użytkownik
napisz jak poszło Smile
  • Odpowiedz

JGX

2013-08-24, 21:36:42
Użytkownik
AdamAdamiak napisał(a):napisz jak poszło Smile
niestety ale dziś nie dało rady pożyczyć pompy - wujek ma robote i była potrzebna, umówiłem się na przyszły tydzień, z tym że na poczatku tygodnia ma być zimno, wilgotno (deszcz) a to podobno nie sprzyjające warunki jeśli sie ma niezbyt wydajną pompe więc poczekam pod koniec tygodnia ma być w miare OK. Jak zrobie dam znać Smile
pozdrawiam
  • Odpowiedz

Maxikold

2013-08-29, 23:02:04
Nowy użytkownik
czy rury masz pospawane czy dopiero bedziesz to spawał albo łaczył? Czy robisz to w aucie czy klimatyzacja w domu? proznie rob jak najdłurzej tzn jezeli wiesz do ilu pompa zchodzi to do tylu ma zejsc z systemu ogolnie powinno zejsc ponizej 1Torra.
Jezeli jest w rurach duzo wilgoci zrob proznie raz pozniej wpusc w system azot wolny od tlenu troche tak do 0.7 bar nastepnie wypusc i proznie jeszcze raz azot wolny od tlenu wylapuje czasteczki pary wodnej i osusza rury szybciej. Ogolnie zalecane jest robienie prozni przynajmniej 2 godz wszystko zalezy od pompy.
pozdrawiam serdecznie
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa