Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

podłączenie presostatów w agregacie skraplającym

10 Odpowiedzi, 11349 Wyświetleń

mayday00

2013-08-29, 15:29:31
Nowy użytkownik
Ostatnio spotkałem się z różnymi opiniami, odnośnie zabezpieczania sprężarek presostatami. Jedni wpinają w szereg HP, LP i zasilanie sprężarki, inni tylko HP, a LP jako sygnał alarmowy do sterownika (oczywiście jeśli jest w ogóle taka możliwość). Jakie metody polecacie, np przy ladzie chłodniczej i zewnętrznym agregacie, Jakie presostaty stosować, z ręcznym resetem, czy może automatyczne, tak, żeby uniknąć częstego załączania i wyłączania sprężarki, po powrocie ciśnienia do normy.
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-08-29, 19:23:32
Moderator
Presostat HP można stosować jako regulację skraplania albo zabezpieczenie. Jako zabezpieczenie powinno być z ręcznym resetem, bo to oznacza, że jednak coś jest nie w porządku z agregatem.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

wit

2013-08-29, 20:25:48
Top użytkownik
lp -może być używany jako zabezpieczający wtedy lepiej aby bezpośrednio wyłączał sprężarkę (np. przerywał zasilanie cewki stycznika) ,
lub jako sterujący -wyłączający i włączający w zależności od ciśnienia -wtedy lepiej poprzez styk sterownika -bo można mieć uzależnienia czasowe.

w tym drugim przypadku warto dać dodatkowy lp -jako samo zabezpieczenie. -i mieć dwa... jeden steruje -drugi zabezpiecza...

sterujące bądź sterująco zabezpieczający -bez resetu.
typowo zabezpieczający lepiej z resetem -

czasem stosujemy 2 sztuki lp jeden jako sterujący a drugi zabezpieczający -lub sprężarka sterowana jest tylko temperaturowo a pres lp tylko zabezpiecza...

podobnie HP -sterowanie skraplaczem -to bez resetu.
zabezpieczenie sprężarki lepiej z resetem.
  • Odpowiedz

mayday00

2013-09-01, 09:39:57
Nowy użytkownik
Jeszcze jedno pytanie, odnośnie podłączana presostatów. Czy HP można mierzyć na zaworze za zbiornikiem freonu, czy musi być wpięty za sprężarką a przed skraplaczem? Pytam z tego względu, że za zbiornikiem jest króciec, a za sprężarką trzeba dopiero wlutować zaworek. Zastosowany presostat to Danfoss KP15, ma pracować jako zabezpieczenie przez wysokim HP
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-09-01, 11:57:16
Zaawansowany użytkownik
Hp możesz wpiąć tam gdzie Ci pasuje ( oczywiście na stronie tłocznej ) stosuje się go przeważnie dla zabezpieczenia sprężarki ( i układu ) przy nadmiernym wzroście ciśnienia np. awaria wentylatorów skraplacza itp. ( czasem też do sterowania wentylatorem w przypadku zamontowania w układzie odzysku ciepła ).

Lp stosuje się aby wyłączył agregat w przypadku braku zasilania parownika gazem - np. uszkodzony elektrozawór, zawór rozprężny zatkany filtr a jeszcze bardziej po to aby w przypadku rozszczelnienia układu i wycieku gazu aby sprężarka nie zasysała powietrza i wilgoci z zewnątrz.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-01, 15:47:40
Top użytkownik
elektromechanik napisał(a):Hp możesz wpiąć tam gdzie Ci pasuje ( oczywiście na stronie tłocznej ) stosuje się go przeważnie dla zabezpieczenia sprężarki ( i układu ) przy nadmiernym wzroście ciśnienia np. awaria wentylatorów skraplacza itp. ( czasem też do sterowania wentylatorem w przypadku zamontowania w układzie odzysku ciepła ).

Lp stosuje się aby wyłączył agregat w przypadku braku zasilania parownika gazem - np. uszkodzony elektrozawór, zawór rozprężny zatkany filtr a jeszcze bardziej po to aby w przypadku rozszczelnienia układu i wycieku gazu aby sprężarka nie zasysała powietrza i wilgoci z zewnątrz.
Zabezpieczenie powinno brać sygnał z linii gazowej jak najbliżej sprężarki.elektromechanik co masz namyśli pisząc( oczywiście na stronie tłocznej )?Odcinek pomiędzy elektrozaworem a elementem rozprężnym znajduje się po stronie tłocznej.Czyli odpowiedż tam gdzie Ci pasuje moim zdaniem nie należy do trafnych.Zakładając że elektrozawory ulegają awariom i nagle na tym odcinku następuje awaryjne obniżenie ciśnienia a zabezpieczenie nie jest zabezpieczeniem.Tak do przypomnienia.Częstym błędem montażowym jest także wpinanie hp po zaworze zwrotnym.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-01, 15:53:01 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

AS

2013-09-02, 08:59:12
Zaawansowany użytkownik
Sądzę, że pismo obrazkowe będzie zrozumiałe.
http://www.danfoss.pl/katalog_chlodnictw....06.en.pdf
  • Odpowiedz

mayday00

2013-09-02, 15:00:23
Nowy użytkownik
Tak instrukcję widziałem, jest jednoznaczna, żeby unikać montowania przyłącza od dołu rurociągu (ze względu na brud, osady,lub olej). Z tego co piszecie, nie będzie błędem zamontowanie presostatu HP na króćcu na zaworze rotalock przy zbiorniku freonu. Między tym zaworem, a sprężarką nie ma żadnego elementu wykonawczego, który mógłby ulec awarii. Moje wątpliwości są tylko z tego względu, że w tym miejscu będzie płynął skroplony czynnik chłodniczy, i nie jestem pewien, czy presostat KP jest do tego przystosowany.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-09-02, 17:00:01
Zaawansowany użytkownik
mayday00 napisał(a):Tak instrukcję widziałem, jest jednoznaczna, żeby unikać montowania przyłącza od dołu rurociągu (ze względu na brud, osady,lub olej). Z tego co piszecie, nie będzie błędem zamontowanie presostatu HP na króćcu na zaworze rotalock przy zbiorniku freonu. Między tym zaworem, a sprężarką nie ma żadnego elementu wykonawczego, który mógłby ulec awarii. Moje wątpliwości są tylko z tego względu, że w tym miejscu będzie płynął skroplony czynnik chłodniczy, i nie jestem pewien, czy presostat KP jest do tego przystosowany.

Bardzo dużo sprężarek ( szczególnie hermetycznych ) niema na wyjściu zaworu odcinającego tylko bezpośrednio rura tłoczna idzie do skraplacza. Nawet fabrycznie montowane presostaty są podłączane pod zawór na zbiorniku cieczowym.

Ps.

> klimatolog < przeczytaj swoje wywody i może wytłumaczysz ich sens bo taki ograniczony umysłowo jak ja 9 ale chyba nie tylko ) nie bardzo wiem co chciałeś napisać w swoim ostatnim poście.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-02, 17:05:11 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-02, 18:27:00
Top użytkownik
To samo co kolega AS w wersji obrazującej.Czyli jak najbliżej sprężarki.Nie rozumiem tego że nie rozumiesz ani wywodów ani obrazków.To jest niepokojące?Mam nadzieję że nie zabezpieczasz układów przed zbyt niskim ciśnieniem wpinając się za zaworem rozprężnym bo aczkolwiek to strona niskiego ciśnienia.Ja nic nie będę tłumaczyć Tobie.To ty powinieneś zrozumieć.Że wysokie ciśnienie zabezpieczamy na odcinku gazowym jak najbliżej sprężarki na tyle ile jest to możliwe.Chyba nie muszę Tobie tłumaczyć że najwyższa temperatura i ciśnienie panuje w głowicy sprężarki.Dlatego w półchermetycznych tam się zabezpiecza układ.To tyle elektromechanik na moje wywody i ich sens.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa