Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Osuszacz powietrza, problem z wysokim ciśnieniem

15 Odpowiedzi, 14952 Wyświetleń

kolorek

2013-09-03, 10:27:53
Nowy użytkownik
Witam. Mam problem z osuszaczem mianowicie. Przy małym obciążeniu wszystko jest ok, kiedy tylko obciążenie wymiennika wzrośnie zaczyna bardzo powoli rosnąć ciśnienie po wysokiej stronie. Dodam że wentylator pracuje poprawnie, skraplacz jest czysty. Co za tym idzie po stronie niskiej po jakimś czasie też zaczyna rosnąć a tym samym punkt rosy zaczyna wzrastać. Układ z zaworem gorącego gazu i rozprężnym. Ktoś ma jakieś pomysły co może być tego przyczyną. Dodam że osuszacz przez rok pracował prawidłowo problem pojawia się od jakiegoś czasu.

Pozdrawiam Marcin
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-09-03, 14:06:51
Zaawansowany użytkownik
kolorek napisał(a):Witam. Mam problem z osuszaczem mianowicie. Przy małym obciążeniu wszystko jest ok, kiedy tylko obciążenie wymiennika wzrośnie zaczyna bardzo powoli rosnąć ciśnienie po wysokiej stronie. Dodam że wentylator pracuje poprawnie, skraplacz jest czysty. Co za tym idzie po stronie niskiej po jakimś czasie też zaczyna rosnąć a tym samym punkt rosy zaczyna wzrastać. Układ z zaworem gorącego gazu i rozprężnym. Ktoś ma jakieś pomysły co może być tego przyczyną. Dodam że osuszacz przez rok pracował prawidłowo problem pojawia się od jakiegoś czasu.

Pozdrawiam Marcin
Jeżeli nikt nie grzebał w układzie to znaczy nie dopuszczał czynnika chłodniczego to jednak skraplacz nie jest czysty może z zewnątrz wyglądać na czysty ale wewnątrz jest brudny
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-09-03, 14:33:29
Zaawansowany użytkownik
frost-ch napisał(a):Jeżeli nikt nie grzebał w układzie to znaczy nie dopuszczał czynnika chłodniczego to jednak skraplacz nie jest czysty może z zewnątrz wyglądać na czysty ale wewnątrz jest brudny

Lub przepływ powietrza jest znacznie większy niż przewidziano dla tego osuszacza.

Ps. Sprężarka posiada chłodnicę powietrza???
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-09-03, 16:40:44
Zaawansowany użytkownik
elektromechanik napisał(a):
frost-ch napisał(a):Jeżeli nikt nie grzebał w układzie to znaczy nie dopuszczał czynnika chłodniczego to jednak skraplacz nie jest czysty może z zewnątrz wyglądać na czysty ale wewnątrz jest brudny

Lub przepływ powietrza jest znacznie większy niż przewidziano dla tego osuszacza.

Ps. Sprężarka posiada chłodnicę powietrza???
To co ? wentylator dostał nagle przyśpieszenia ? a może postawili osuszacz w przeciągu?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-09-03, 17:22:00
Zaawansowany użytkownik
Przepraszam moze nie zrozumiałem tematu?????/ Rolleyes

OSUSZACZ - co on osusza????
  • Odpowiedz

kolorek

2013-09-03, 18:15:56
Nowy użytkownik
Nikt nie grzebał w układzie. Myślałem na początku ze może mało czynnika, spuściłem cały i napełniłem ponownie. Skraplacz na pewno jest czysty. Jest to osuszacz sprężonego powietrza, dostosowany do sprężarki. Sprężarka ma chłodnicę, uprzedzając pytanie temperatura powietrza wchodzącego na osuszacz jest prawidłowa. Spędziłem dziś przy nim 7h i sam już nie wiem. Zastanawiam się nad zaworem rozprężnym czy to on aby nie powoduje wzrostu ciśnienia może się przycioł i na małym obciążeniu puszcza akurat tyle czynnika ile potrzeba a pod obciążeniem blokuje przepływ i powoduje wzrost ciśnienia?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-03, 18:48:58
Top użytkownik
Raczej do sprawdzenia elektrozawór dotrysku i element sterujący nim.frost-ch nie rozważamy osuszacza pomieszczeń w przeciągach korytarzy.Powinieneś uchylić czoła koledze elektromechanikowi.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-03, 18:59:18 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-09-03, 18:56:43
Zaawansowany użytkownik
kolorek napisał(a):Jest to osuszacz sprężonego powietrza, dostosowany do sprężarki. Sprężarka ma chłodnicę,

No i oto mi chodziło >> kol. frost-ch << mądralo.

Zawór rozprężny jakiego typu ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-03, 19:02:22 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-03, 19:09:37
Top użytkownik
Takie osuszacze działają też z kapilarą
  • Odpowiedz

kolorek

2013-09-03, 19:22:53
Nowy użytkownik
klimatolog napisał(a):Raczej do sprawdzenia elektrozawór dotrysku i element sterujący nim.
Tam jest baypas gorącego gazu sterowany ciśnieniem nie elektromagnesem. Utrzymuje stałe ciśnienie na ssaniu okolo 2,2 bar podczas pracy pod obciążeniem punkt rosy rośnie do ok 6-7*C i trzyma się na tym poziomie ciśnienie rośnie tylko po stronie gorącej.

Elektormechanik dziś ci nie powiem jaki zawór bo nie mam tych danych pod ręką jedyne co mogą powiedzieć to ze jest to zawór termostatyczny. Osuszacz na 134a / 1 kg
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-03, 19:32:32 przez kolorek.)
  • Odpowiedz

kolorek

2013-09-03, 20:11:18
Nowy użytkownik
Temperatura jest w porządku. Sytuacja zdarza się co jakiś czas znaczy ciśnienie po gorącej stronie rośnie do 18bar i osuszacz się wyłącza. Dziś jak go obserwowałem to w zasadzie nie przekraczał 15 bar. Wentylator załącza się 7-10bar przy pracy bez obciążenia wyłącza się nawet. Zastanawia mnie tylko bo rurka baypasu gorącego gazu jest ciągle gorąca.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-03, 20:16:25
Top użytkownik
Wyciek czynnika.
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-09-03, 20:56:24
Zaawansowany użytkownik
kolorek napisał(a):Jest to osuszacz sprężonego powietrza, dostosowany do sprężarki. Sprężarka ma chłodnicę,

OK masz całkowitą rację to ja nie zrozumiałem tematu
  • Odpowiedz

elektromechanik

2013-09-04, 06:11:42
Zaawansowany użytkownik
frost-ch napisał(a):

OK masz całkowitą rację to ja nie zrozumiałem tematu

OK Każdemu może się zdarzyć Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-04, 06:13:22 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-04, 20:56:39
Top użytkownik
quote=kolorek]Temperatura jest w porządku. Sytuacja zdarza się co jakiś czas znaczy ciśnienie po gorącej stronie rośnie do 18bar i osuszacz się wyłącza. Dziś jak go obserwowałem to w zasadzie nie przekraczał 15 bar. zabezpiecza wymiennik freon- powietrze.Co jakiś czas interpretuje tylko zawartością wilgoci i nieszczelności po stronie niskiego ciśnienia.W takim przypadku ssanie będzie gorące. bo zawór regulacyjny dotryskuje.Zastanawia mnie niski próg załączania wentylatora?Może rosnąć do 18 bar co nie znaczy że wyłącza zabezpieczenie niskiego ciśnieniaWentylator załącza się 7-10bar przy pracy bez obciążenia wyłącza się nawet. Zastanawia mnie tylko bo rurka baypasu gorącego gazu jest ciągle gorąca.7-10 bar to małe ciśnienie skraplania.Gorąca ssąca jest dlatego bo
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa