Witam, mam w budynku położoną już instalację przez firmę skoligaconą z developerem
wiadomo każdy robie wtedy pod siebie więc położyli jedyną słuszną wedle ich opcję czyli 1/4 + 5/8 w domyśle miało być pod ich Fujitsu z trójnikiem no ale nie każdy klient chce łykać te koszta.
Mój klient (znajomy) chce w swoim lokalu około 25m2 i drugi mniejszy pokoik około 10 m2 zamontować jedną klimę w większym pomieszczeniu nie było by najmniejszego problemu gdyby instalacja miała np 5 metrów w poziomie, w tym wypadku niestety lokal jest na dole a skraplacz na dachu około 13 metrów nad jednostką wewnętrzną domyślnie ma być jednostka 3,5kW co daje nam 1/4 i 3/8 przy inverterze czy to ma szansę działać tzn. dłużej niż rok dwa ? może komuś obcemu można powiedzieć, że nie udzielam gwarancji itp. ale znajomemu już za bardzo nie ma jak a mam obawy, że po jakimś czasie olej zostanie w parowniku i przez takie przewymiarowanie gazowej nie wróci już do sprężarki a jak to się dla niej skończy wiadomo. Może jest jakiś patent na to ?
Ostatecznie myślałem o postawieniu zamiast invertera starszego on/offa między 1/2 a 5/8 jest wtedy zdecydowanie mniejsza różnica średnicy niż między 3/8 i 5/8 ktoś ma jakiś pomysł coś może poradzić ?
Klient jak wiadomo nie chce brnąć w koszty.
wiadomo każdy robie wtedy pod siebie więc położyli jedyną słuszną wedle ich opcję czyli 1/4 + 5/8 w domyśle miało być pod ich Fujitsu z trójnikiem no ale nie każdy klient chce łykać te koszta. Mój klient (znajomy) chce w swoim lokalu około 25m2 i drugi mniejszy pokoik około 10 m2 zamontować jedną klimę w większym pomieszczeniu nie było by najmniejszego problemu gdyby instalacja miała np 5 metrów w poziomie, w tym wypadku niestety lokal jest na dole a skraplacz na dachu około 13 metrów nad jednostką wewnętrzną domyślnie ma być jednostka 3,5kW co daje nam 1/4 i 3/8 przy inverterze czy to ma szansę działać tzn. dłużej niż rok dwa ? może komuś obcemu można powiedzieć, że nie udzielam gwarancji itp. ale znajomemu już za bardzo nie ma jak a mam obawy, że po jakimś czasie olej zostanie w parowniku i przez takie przewymiarowanie gazowej nie wróci już do sprężarki a jak to się dla niej skończy wiadomo. Może jest jakiś patent na to ?
Ostatecznie myślałem o postawieniu zamiast invertera starszego on/offa między 1/2 a 5/8 jest wtedy zdecydowanie mniejsza różnica średnicy niż między 3/8 i 5/8 ktoś ma jakiś pomysł coś może poradzić ?
Klient jak wiadomo nie chce brnąć w koszty.
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY