Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Redukcja na gazowej z 5/8 ma 3/8 czy to będzie działać ?

20 Odpowiedzi, 17942 Wyświetleń

doctor

2013-09-05, 22:07:51
Nowy użytkownik
Witam, mam w budynku położoną już instalację przez firmę skoligaconą z developerem Wink wiadomo każdy robie wtedy pod siebie więc położyli jedyną słuszną wedle ich opcję czyli 1/4 + 5/8 w domyśle miało być pod ich Fujitsu z trójnikiem no ale nie każdy klient chce łykać te koszta.

Mój klient (znajomy) chce w swoim lokalu około 25m2 i drugi mniejszy pokoik około 10 m2 zamontować jedną klimę w większym pomieszczeniu nie było by najmniejszego problemu gdyby instalacja miała np 5 metrów w poziomie, w tym wypadku niestety lokal jest na dole a skraplacz na dachu około 13 metrów nad jednostką wewnętrzną domyślnie ma być jednostka 3,5kW co daje nam 1/4 i 3/8 przy inverterze czy to ma szansę działać tzn. dłużej niż rok dwa ? może komuś obcemu można powiedzieć, że nie udzielam gwarancji itp. ale znajomemu już za bardzo nie ma jak a mam obawy, że po jakimś czasie olej zostanie w parowniku i przez takie przewymiarowanie gazowej nie wróci już do sprężarki a jak to się dla niej skończy wiadomo. Może jest jakiś patent na to ?

Ostatecznie myślałem o postawieniu zamiast invertera starszego on/offa między 1/2 a 5/8 jest wtedy zdecydowanie mniejsza różnica średnicy niż między 3/8 i 5/8 ktoś ma jakiś pomysł coś może poradzić ?

Klient jak wiadomo nie chce brnąć w koszty.
  • Odpowiedz

Fujitsu Szczecin

2013-09-06, 05:09:43
Top użytkownik
Witam

Spytaj najpierw firmy która rozłożyła instalacje czy im zwrócono koszta za pierwszy etap. Takie wbijanie się w czyjąś robotę nie jest w porządku. Nie życzę Ci takiego cwanego klienta...

Pozdrawiam
Wszyscy, wszystko wiedzieli... a mój fotoblog?
  • Odpowiedz

doctor

2013-09-06, 06:52:56
Nowy użytkownik
Gdybym tylko zarobił połowę tego co firma która położyła tą miedź byłbym bardzo zadowolony Smile

To nie jest wbijanie się w ich instalację bo instalacją pod klimatyzację była wpisana w umowę przy zakupie lokalu z zastrzeżeniem, że klimatyzację mają wykonywać już firmy zewnętrzne i tak było w kilku lokalach obok, tak czy inaczej nie zgłębiając tego tematu developer rodziny nie skrzywdzi ... Wink więc o firmę się nie martwię bardziej o klienta który jak wspomniałem jest moim znajomym z polecenia.

Czyli wracając do meritum sprawy jak to teoretycznie i praktycznie może wyglądać będzie działać ? mogę dać na to gwarancję 3 lata itp ?

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

awax

2013-09-06, 07:18:29
Top użytkownik
Kolego.
Firma,która zarobiła tak dużo pewnie zna odpowiedz na Twoje pytanie.Może właśnie dlatego zarobili tak dużo.
A odpowiadając na Twoje pytanie,tak Możesz dać gwarancję na 3 lata,nikt nie może Tobie tego zabronić.
  • Odpowiedz

doctor

2013-09-06, 08:26:01
Nowy użytkownik
Dziękuje, za odpowiedź na drugą cześć mego pytania bo i po słowie będzie działać również był pytajnik ? Wink wiec bardziej ta część i to pytanie mnie nurtuje.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

bxz

2013-09-06, 17:49:51
Zaawansowany użytkownik
doctor napisał(a):....wiadomo każdy robie wtedy pod siebie... ale nie każdy klient chce łykać... klienta który jak wspomniałem jest moim znajomym z polecenia...
Będziesz Pan zadowolony...
NO
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-06, 20:00:13
Top użytkownik
doctor rub jak uważasz.Jest lub istnieje powiedzenie z rodziną najlepiej na zdjęciach.Jakiś fałszywy ten twój znajomy albo ty?Jeśli położyli rurociągi to położyli.Zapewne istnieje jakaś umowa pomiędzy nimi.Pytałeś o taką rzecz?doctor chcesz zarobić na cwaniactwie nie udzielając gwarancji?I to jeszcze znajomemu klientowi?Wstydzić się powinieneś.Jestem ciekaw czy znajomy wie że na forum pytasz o podstawy montażu.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

doctor

2013-09-06, 20:23:14
Nowy użytkownik
Jeśli mamy bawić się w dygresję to większość tych odpowiedzi nadawała by się do programu "Kocham Polskę" Wink

Człowiek pyta się o jedno a uzyskuje odpowiedzi rodem i pokrojem jak z leżanki u psychologa ja naprawdę nie poszukuję ani swego ani obcego rysu psychologicznego danej osoby nie o to pytałem, a czy abym pytał o aż takie podstawy montażu to też nie wiem, zapytałem i dalej zapytuję rozsądnych jak mniemam ludzi o przewymiarowanie rury gazowej, nigdy nie montowałem niczego gdzie była by tak duża różnica wymiarów, mniejsze średnice owszem tak ale pytanie dotyczyło przeskoku z 5/8 na 3/8 więc dość sporą rozbieżność.

Na całe nieszczęście jak widzę może ktoś z Was jest bardziej w zmowie z tymi co kładli rury i ich interesu broni a nie odwrotnie.

Bardziej łopatologicznie mówiąc całe to zamieszanie wywołałem tylko i może aż dla tego, że nie chcę właśnie dla klienta wciskać chłamu i kitu w stylu będzie Pan zadowolony itp. jak pewnie niektórzy by zrobili.
Pytałem się ze zwykłej troski, bo że będzie działać to wiem nie trzeba być alfa i omegą by to wiedzieć, myślałem, że może ktoś z praktyków się odezwie kto już coś takiego przerabiał i wie, czy to się sprawdzi na dłuższą metę czy po prostu po dwóch trzech latach coś musi paść i koniec.
Chciałem po prostu uczciwie podejść do tematu i przedstawić klientowi jak sprawy się mają by wiedział, że nie jest to zgodne ze sztuką ale z doświadczenia innych firm wychodzi, że taka instalacja powinna działać przez np 5 lat minimum albo, że maksymalnie 5 lat itd. jednak jak widzę z typowo Polskimi przywarami nie wygra się ...
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-06, 20:25:57 przez doctor.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-06, 20:31:38
Top użytkownik
Człowiek znający się na sztuce nie zadaje banalnych pytań ?
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-09-07, 09:28:39
Zaawansowany użytkownik
będzie działać czy rok czy 10 lat nikt ci nie założy ma działać, czy po drodze w pionie tych 13 metrów jest pułapka olejowa? dobij z 3 setki więcej 410
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-07, 18:11:27
Top użytkownik
Pierwszą nie zauważalną pułapką -syfonem jest sama jednostka wewnętrzna schładzalnika pomieszczenia.Ale pomijając ten element instalacji zauważam kategoryczny błąd posród producentów a raczej dystrybutorów urządzeń.Mianowicie.Istnieje pojęcie zalewania sprężarki ciekłym czynnikiem.Czy ktoś podzieli się doświadczeniem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-07, 18:37:10 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2013-09-08, 12:47:43
Moderator
A nie da się przepchać tej 3/8 przez tą 5/8 ? Bo gdyby szła tylko w pionie.... Cool
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

doctor

2013-09-08, 20:50:16
Nowy użytkownik
że też sam na to wcześniej nie wpadłem a parę mądrych głów nad tym myślało, dziękuję za genialny w swej prostocie pomysł Smile sprawdzę tylko czy nie ma po drodze syfonów i kto wie może właśnie taką metodę na Polak Potrafi zastosuję.

Dziękuję za podpowiedź.
  • Odpowiedz

wojtek_n

2013-09-10, 18:34:16
Nowy użytkownik
klima-cool i doctor - a który split 3,5kW wg Was pójdzie na 13-tu metrach w pionie ???!!!!!
  • Odpowiedz

doctor

2013-09-10, 19:04:30
Nowy użytkownik
wojtek_n napisał(a):klima-cool i doctor - a który split 3,5kW wg Was pójdzie na 13-tu metrach w pionie ???!!!!!
widziałem na dachu blaupunkta Smile i to 2,5kW i nie wiem jak ale ponoć działa, więc skoro tak wypasiony Wink sprzęt działa to już co bym wybrał z dostępnych on/off na rynku będzie lepsze i tym samym pójdzie, problem miałem bardziej z inverterem ale ma być on/off więc będzie ok.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-09-10, 19:05:10 przez doctor.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-10, 20:01:02
Top użytkownik
Skąd takiego weżniesz?A wydajność klimatyzatora nie ma nic wspólnego z powrotem oleju skoro rurociąg dobrany a laicy potrafią takowy przewymiarować tracąc na wszystkim.Np.prędkość przepływu i na przykład nie potrzebne przegrzania?
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-09-10, 20:39:07
Top użytkownik
klimatolog napisał(a):Skąd takiego weżniesz?A wydajność klimatyzatora nie ma nic wspólnego z powrotem oleju skoro rurociąg dobrany a laicy potrafią takowy przewymiarować tracąc na wszystkim.Np.prędkość przepływu i na przykład nie potrzebne przegrzania?
Ja piję piwo przez słomkę z sokiem malinowym a ty chcesz dokonać tego samego przez rurę fi sto?
  • Odpowiedz

DBKlima

2013-09-11, 07:36:44
Top użytkownik
wojtek_n napisał(a):klima-cool i doctor - a który split 3,5kW wg Was pójdzie na 13-tu metrach w pionie ???!!!!!
w Fujitsu masz do 15m
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-09-15, 06:40:01
Zaawansowany użytkownik
w lublinie widziałem on-of LG działał i to nawet już 4 rok na 19m w pionie i 4 w poziomie
  • Odpowiedz

Klima-cool

2013-09-15, 06:41:06
Zaawansowany użytkownik
doctor przepchałeś tą rurę ;-)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa