Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Temp. nadmuchu j.w. ok. 11 st. - jest dobrze czy wołać serwis?

6 Odpowiedzi, 11882 Wyświetleń

hdtv

2014-03-21, 09:55:17
Użytkownik
Witam
klima zamontowana na jesień. po zamontowaniu odpalona kilka razy w celu sprawdzenia (tylko czy chodzi) i na czas zimy o niej zapomniałem Smile. Zbliża sie sezon więc i przypomniałem sobie o klimie Smile - wczoraj włączyłem i wygląda to tak:
Jednostka 2.5 KW, na zewnątrz ok. 17 st. w pokoju ok 25 st. po ok. 15-20 min. termometr włożony w wylot klimy pokazywał ok. 11st. czy jest OK czy za mało zimne powietrze dmucha z Klimy?. Pytam bo jak mi dobijali w samochodzie czynnik i sprawdzali to wydaje mi się ze na wylocie miałem chyba ok 7-8 st. tylko to było lato i cieplej na dworze. Moje pytania:
1 - czy ta temp. ok 11st. W tych warunkach jest Ok czy za wysoka?
2 - czy temperatura na zewnątrz ma wpływ na to co leci z j.w. tzn. czy jeśli na dworze jest raz 17 st. a drugim razem 25 st. to ma to wpływ na wydajność (temperaturę nadmuchu) j. w.

pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-21, 09:57:15 przez hdtv.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-03-21, 17:42:32
Top użytkownik
1-dwanaście uznaję z idealną.
2-W granicach podanych temperatur zewnętrznych nie ma to wpływu aby powietrze wywiewane miało więcej niż +12.Jeśli schładzalnik dobrze dobrany.Jeśli chodzi o wydajnoość to spada wraz ze zwrostem temperatury zewnętrznej.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-03-21, 18:09:38
Moderator
W klimie ktora mam w domu mam na wydmuchu 8,5-9 stopni, sprawdz czy skraplacz jest czysty aczkolwiek 11 tez moze byc.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-03-21, 18:20:17
Zaawansowany użytkownik
Nie podałeś temp.zadanej i jaka temperatura po tych 15-20 min jest w pokoju Zakładając że chciałeś ją sprawdzić wiec nastawa na 16 stopni przy inwerterze to w ostatecznej fazie dobijania do żądanej temperatury lub jej podtrzymania 11 stopni może być ok
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-03-21, 18:26:30 przez MarioO.)
  • Odpowiedz

hdtv

2014-03-21, 23:22:01
Użytkownik
klimatolog napisał(a):Zakładając że chciałeś ją sprawdzić wiec nastawa na 16 stopni przy inwerterze  to w ostatecznej fazie dobijania do żądanej temperatury lub jej podtrzymania 11 stopni może być ok
Tak, inverter oczywiście na maxa w dół do sprawdzenia - wnoszę z waszych odpowiedzi że wszystko OK z czego się cieszę bo kłopotów i tak w życiu pod dostatkiem Smile - bardzo dziękuje za pomoc i pozdrawiam
  • Odpowiedz

AKTIMAR

2014-03-23, 13:16:01
Użytkownik
Generalnie powinieneś sprawdzić jaka jest różnica powietrza zasysanego przez parownik i jaka jest temperatura nawiewu parownika, po różnicy tych temperatur można wstępnie wywnioskować czy urządzenie pracuje prawidłowo. Różnica powinna wynosić około 10-12 stopni.
Na wylocie będzie różnie i zależy to od temperatury zasysanego powietrza.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa