Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

klimatyzator przenośny

5 Odpowiedzi, 5123 Wyświetleń

jackie

2008-06-08, 17:50:51
Użytkownik
Witam kolegów,
proszę o doradę:
po raz pierwszy miałem kontakt z serwisowaniem klimatyzatora przenośnego ( i jeszcze po wcześniejszym mechaniku).
Pracuje on na czynniku R407C i co mnie zaskoczyło: zawór serwisowy tylko po stronie tłocznej - po podłączeniu manometru wysokiego ciśnienia okazało się, że mierzone ciśnienie wynosi 24-25 barów ( ustabilizowana praca) i temperatura skraplania dla R407 w tym wypadku wynosiła 58-59st C!
Jako, że nie było możliwości pomiaru ciśnienia na ssaniu i odczytania temperatury odparowania zastanawiam się czy poprzedni serwisant, który podobno dobijał czynnik ( o zgrozo) nie przedobrzył. W związku z przedstawioną powyżej sytuacją, pozwolę sobie zadać kolegom dwa pytania:
- czy ciśnienie mierzone po stronie tłocznej nie powinno wynosić dla R407 15-18 barów, a nie 24-25?
- jeżeli zawór jest tylko po stronie tłocznej to nie ma możliwości w przypadku rozszczelnienia, napełnienia takiego klimatyzatora prosto z butli ( ciśnienie w butli wynosi przeciez ok. 11 barów - zmierzyłem). Co robić - czy potrzebna jest stacja do napełnienia takiej klimatyzacji lub trzeba się wkuwać z zaworem po stronie ssania? Czy może jest jakis inny sposób?
Będę wdzięczny kolegom za wszystkie sugestie. Pozdrawiam serdecznie!
  • Odpowiedz

jackie

2008-06-11, 05:06:07
Użytkownik
Witam ponownie,
martwi mnie, że nikt z kolegów z większym doświadczeniem nie zainteresował się moim zagadnieniem.
Proszę więc raz jeszcze, będę wdzięczny za wszystkie sugestie.
Pozdrawiam serdeczenie!
  • Odpowiedz

CKIO

2008-06-11, 07:06:51
Użytkownik
Witam ja bym zciągnoł czynnik i wlutował zawór na ssanie już kiedyś przerabiałem takie klimy tylko były z plecakami jest nawet niezły dziurkacz do takich rurek.a co do reszty pytań to chyba już sobie sam odpowiedziałes zadając je.
  • Odpowiedz

jackie

2008-06-13, 19:05:32
Użytkownik
CKIO - dzięki serdeczne za podzielenie sie swoim doswiadczeniem.
Jestem Ci niezmiernie wdzięczny.
Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

byniom

2008-06-13, 19:26:13
Moderator
Tak na marginesie to 407 się nie dobija tylko wymienia a co do ciśnień to zobacz czy ten zawór po stronie wysokiej to jest na tłoczeniu czy już za skraplaczem bo wtedy też będie różnica . Ciśnienie tłoczenia jest wyższe a za skraplaczem będzie trochę niższe.
Nie daję łapówek i nie biorę łapówek ale zawsze można się ze mną dogadać
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa