Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Identyczne ciśnienie na HP i LP w splicie - problem?

12 Odpowiedzi, 10381 Wyświetleń

zdn

2014-05-09, 12:15:25
Nowy użytkownik
Witam,

mam problem ze splitem Gree. Jest to inwerter z dodatkowo podłączonym zestawem zimowym bo urządzenie pracuje w serwerowni. Czy to normalne, że ciśnienie (a więc także temperatura) mierzone zegarami na obu zaworach (i na cieczy i na gazowym) jest identyczne? Wynosi ok 8 bar dla R410a, czyli jest na delikatnym plusie. Klimatyzator pracuje dobrze, temp nawiewu z jedn. wew. 7 st.C. Ilość czynnika 1,7 kg, wg tabliczki znamionowej, instalacja krótka ok 3m.

Tylko zastanawia mnie identyczna temperatura/cisnienie na obu zaworach, czy jest to prawidłowe czy może wadliwie pracuje sprężarka bądź jest coś nie tak z zaworem czterodrogowym? W załączeniu zamieszczam schemat rurek wewnątrz jednostki - niebieskie- rurki zimne, czerwone - rurki ciepłe.

Proszę o poradę.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-09, 12:16:39 przez zdn.)
  • Odpowiedz

barbie

2014-05-09, 13:51:40
Top użytkownik
kapilara jest w jednostce zewnętrznej ,dlatego ciśnienia są prawie jednakowo -prawidłowo .
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-05-09, 19:33:33
Top użytkownik
Idenytyczne na pewno nie są.Gdyby były identyczne ciśnienia na zaworach to oznacza uszkodzenie układu chłodniczego.Oraz brak jego wydajności spowodowanego brakiem różnic temperaturowych i ciśnieniowych w układzie chłodniczym.Osobiście nie poznałem układu chłodniczego pracującego bez różnicy ciśnień i temperatury,
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
  • Odpowiedz

wallygator

2014-05-09, 22:24:51
Użytkownik
A temperaturę zmierzyłeś czy na pałę z zegarów odczytałeś???
"Uuu Panie czynnik się zużył trzeba uzupełnić."
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-05-10, 06:58:11
Moderator
Tu jest odpowiedź:
zdn napisał(a):Klimatyzator pracuje dobrze,
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Przemonter

2014-05-10, 14:29:05
Użytkownik
...a może zaworek nie zakręcony na manometrach i się ciśnienia wyrównują;-)
  • Odpowiedz

aras

2014-05-10, 20:34:17
Użytkownik
Witam, oczywiście manometry są na 100% sprawne, czytaj (nie przekręcone) ? Jeżeli sprzęt chłodzi dobrze to barbie zapewne ma racje. Smile
  • Odpowiedz

zdn

2014-05-11, 11:09:57
Nowy użytkownik
Na dwóch sztukach manometrów sprawdzane i to samo, także są sprawne. A temperatura odczytana z zegarów. Miałem wczoraj sygnał, że jednak przestał pracować, także może coś jednak mu dolega, dam znać.
Dzięki za odpowiedzi!
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-11, 11:10:25 przez zdn.)
  • Odpowiedz

jack63

2014-05-12, 13:09:36
Zaawansowany użytkownik
barbie napisał(a):kapilara jest w jednostce zewnętrznej ,dlatego ciśnienia są prawie jednakowo -prawidłowo .
Dokładnie! Jedyne różnice ciśnień jakie mogą się pojawić wynikają z oporów przepływu!
klimatolog znów bełkoczesz. Pisz na trzeźwo, bo nie można cię zrozumieć.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-05-12, 17:24:36
Top użytkownik
jack63 napisał(a):
barbie napisał(a):kapilara jest w jednostce zewnętrznej ,dlatego ciśnienia są prawie jednakowo -prawidłowo .
Dokładnie! Jedyne różnice ciśnień jakie mogą się pojawić wynikają z oporów przepływu!
klimatolog znów bełkoczesz. Pisz na trzeźwo, bo nie można cię zrozumieć.
No to się panowie popisali.Ja odpowiadam na to co czytam.Zainteresowany zadał pytanie? (i na cieczy i na gazowym) jest identyczne? Wynosi ok 8 bar dla R410a.jack63 dlaczego tego błędu nie zauważyłeś?Według mnie układ przepełniony czynnikiem.Dlaczego tak sądzę?Po dacie postu?Ile będzie wynosić lp przy zewnętrznej +35?jacj 63 odpowiedz mi na pytanie.Dlaczego zawory z zewnętrznym wyrównaniem wpinamy na końcu parownika a nie na jego początku podobnie jak czujnik tego zaworu?.Wiesz dlaczego mnie nie rozumiesz?Bo działa tobą uprzedzenie.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-12, 17:45:25 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

jack63

2014-05-13, 10:13:09
Zaawansowany użytkownik
klimatolog napisał(a):No to się panowie popisali.
A w czymżesz to ???
Sprawa banalna.
klimatolog napisał(a):Ja odpowiadam na to co czytam.
Ale obrazek ci umknął.
Poza tym jak jest zawód 4D to nie może być (no na upartego może..) w JW tylko w JZ przy sprężarce. WIęc element rozprężny, jaki by nie był, też tam jest czyli na portach mamy początek i koniec parownika lub skraplacza. Także mierzymy cisnienie parowania lub skraplania oraz możemy ocenić spadek ciśnienia na wymienniku. Dlatego i z "oszczędności" oczywiście większość producentów nie daje dostępu do portu "cienkiej rurki".
Powinieneś to wiedzieć. Przecież jesteś tak światowym człowiekiem. Chyba, że olewasz schładzalniki, więc się nie wypowiadaj o tej prościznie.
W sprawie możliwego przeładowania się zgadzam, choć mogą być i inne przyczyny. Jakie? Zostawiam twojej inwencji...
Zaś, opowieści o zaworach rozpręznych z wyrównaniem cisnienia sa tylko odwróceniem uwagi od byka jakiego zasoliłeś. Dołóż ta sól do musztardy i będzie super danie. Nie zapomnij o serze. Big Grin
Porpos uprzedzeń. Nie ma ich w brew pozorom. Jestem chyba jedynym na forum, który docenia twoje prawidłowe wnioski, ale twój styl wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-05-13, 18:16:33
Top użytkownik
jack63 napisał(a):
klimatolog napisał(a):No to się panowie popisali.
A w czymżesz to ???
Sprawa banalna.
klimatolog napisał(a):Ja odpowiadam na to co czytam.
Ale obrazek ci umknął.
Poza tym jak jest zawód 4D to nie może być (no na upartego może..) w JW tylko w JZ przy sprężarce. WIęc element rozprężny, jaki by nie był, też tam jest czyli na portach mamy początek i koniec parownika lub skraplacza. Także mierzymy cisnienie parowania lub skraplania oraz możemy ocenić spadek ciśnienia na wymienniku. Dlatego i z "oszczędności" oczywiście większość producentów nie daje dostępu do portu "cienkiej rurki".
Powinieneś to wiedzieć. Przecież jesteś tak światowym człowiekiem. Chyba, że olewasz schładzalniki, więc się nie wypowiadaj o tej prościznie.
W sprawie możliwego przeładowania się zgadzam, choć mogą być i inne przyczyny. Jakie? Zostawiam twojej inwencji...
Zaś, opowieści o zaworach rozpręznych z wyrównaniem cisnienia sa tylko odwróceniem uwagi od byka jakiego zasoliłeś. Dołóż ta sól do musztardy i będzie super danie. Nie zapomnij o serze. Big Grin
Porpos uprzedzeń. Nie ma ich w brew pozorom. Jestem chyba jedynym na forum, który docenia twoje Obrazekprawidłowe wnioski, ale twój styl wypowiedzi pozostawia wiele do życzenia.
Obrazek nie umknął.I nadal twierdzę patrząc na obrazek datę napisania postu oraz sprawdzając temperaturę powietrza w danym dniu.Twierdzę że odparowanie według zdjęcia powinno się odbywać w kapilarze,A wedug zdjęcia wygląda to na to że kapilara jest przedłużeniem skraplacza.Stąd mój wniosek o przepełnieniu układu.Ale aby takie wnioski wyciągnąć należy znać stan skraplacza a raczej jego wydajność w układzie chłodniczym.To i tak nie wszystko.Bo jeśli doszły zyski ciepła w postaci dodatkowego serwera to temperatury na obrazku to tłumaczą.Z obrazka wynika po pomiarach temperaturowych że jest nie okeY.Podobne wnioski wysuwam po cisnieniu parowania schładzalnika.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa