Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Pytania od laika

11 Odpowiedzi, 7980 Wyświetleń

Kamil87

2014-04-30, 11:49:07
Nowy użytkownik
Witam,

Nie ukrywam, że w temacie klimatyzacji jestem raczej laikiem, ponieważ dopiero niedawno zacząłem się interesować tą tematyką. Stąd też moje, nieco naiwne pytanie. Chciałbym w swoim biurze zainstalować klimatyzację, jednak chciałbym to zrobić w miarę możliwości bezinwazyjnie. Czy jest taki sposób? Słyszałem o klimatyzatorach przenośnych, których rura przechodzi przez okno, jednak nie do końca rozumiem ten sposób instalacji. Czy trzeba robić dziurę w szybie, czy da się obejść bez tego? Poza tym zastanawiam się, czy takie klimatyzatory są skuteczne i porównywalne do tych "standardowych"?

Z góry dziękuję za każdą odpowiedź.

Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-05-03, 09:25:19
Moderator
Poszukaj opinii o klimatyzatorach przenośnych tu na forum. Większość odradza takie urządzenia, ale jeśli nie ma możliwości montażu splita to lepszy rydz niż nic
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

Kamil87

2014-05-07, 08:36:35
Nowy użytkownik
Dzięki, rozglądnę się.

Problem jest niestety taki, że pomieszczenie biurowe jest przeze mnie wynajmowane, a właścicielka strasznie kręci nosem na głupie przemeblowanie, nie mówiąc o jakiejkolwiek ingerencji w strukturę budynku. W przyszłym roku planuję od niej wykupić to biuro (już wszystko jest dogadane), jednak kolejny sezon bez klimatyzacji nieco mnie przeraża (okna od południa, więc w lecie nie da się wytrzymać).
  • Odpowiedz

jack63

2014-05-07, 08:55:30
Zaawansowany użytkownik
Kamil87 napisał(a):okna od południa, więc w lecie nie da się wytrzymać
A nie prościej założyć rolety/żaluzje???
Poza tym te przewoźne monobloki mają z reguły małą moc chłodniczą i przy wnikaniu promieniowania słonecznego na pewno nie wyrobią.
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-05-07, 11:39:43
Top użytkownik
Kup klimatyzator z plecakiem (inna odmiana przenośnej klimatyzacji) jest dużo wydajniejsza od przenośnego ale również słabsza od spliciaka ściennego .
Klimatyzator przenośny jest mało wydajny, głośny i drogi.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Kamil87

2014-05-09, 06:44:40
Nowy użytkownik
Żaluzje są, ale niewiele to daje - tak czy siak w biurze jest gorąco jak w piekle.

DBKlima - dzięki, poszukam czegoś na ten temat Smile
  • Odpowiedz

simi7

2014-05-16, 08:39:30
Nowy użytkownik
Jeżeli jest wszystko dogadane to w czym problem montuj urządzenie na ścianie i po krzyku
  • Odpowiedz

Kamil87

2014-05-19, 07:17:57
Nowy użytkownik
Ano wszystko dogadane jeśli chodzi o sprzedaż, ale kobieta nie chce się zgodzić na jakiekolwiek remonty i zmiany, dopóki lokal należy do niej. Kobieta jest ciężka do przegadania, więc postanowiłem skapitulować... Z argumentami typu "Paaanie, Pan mi wpadniesz pod samochód, zemrzesz mi w szpitalu zanim to kupisz, a ja zostanę z dziurą w ścianie." ciężko dyskutować Wink
  • Odpowiedz

DBKlima

2014-05-19, 08:01:21
Top użytkownik
Jak ciężko ... podpisz umowę że w wyżej wymienionym przypadku klimatyzacja przejdzie na jej własność i wzbogaci wartość lokalu . Oczywiście pod warunkiem iż "Pani" lub osoby jej bliskie nie spowodują tego wypadku .

Zapytaj jakie jeszcze problemy Pani wymyśli i zastanów się nad ich rozwiązaniem i wpisaniem ich w umowę.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

MarioO

2014-05-19, 15:38:21
Zaawansowany użytkownik
Kamil87 napisał(a):a ja zostanę z dziurą w ścianie." ciężko dyskutować Wink
To musisz tak po męsku jej wytłumaczyć o co z tą dziurą chodzi i jak zrozumie to co dziennie będziesz mógł borować dziury . No chyba że to kobieta z brodą,wtedy to już lipa Smile
  • Odpowiedz

Kamil87

2014-05-21, 06:53:11
Nowy użytkownik
Myślicie, że nie próbowałem? Baby nie przegadasz, wiecie jak to jest Wink ale jesteśmy chyba na dobrej drodze, by ją jakoś przekonać... Dobrze, bo już zaczynają się upały...
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa