Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Agregat wody lodowej , odzysk ciepła

18 Odpowiedzi, 15440 Wyświetleń

pompa-ciepla

2013-03-16, 18:21:49
Użytkownik
Mam takie pytanie , znajomy ma hale którą latem musi chłodzić , zastosowany w tym celu ma agregat wody lodowej , skraplacze są zamontowane na dachu .
Czy gdyby za sprężarką mozna by było zastosować wymiennik płytowy który by posłużył do ogrzewania ciepłej wody ??? a co automatycznie w gorące dni poprawiło by sprawność układu chłodzenia ?
Dobrze myśle czy nie mam racji?
moja domowa strona , poszukaj w google .... pompaciepla-24.pl
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-03-16, 18:26:29
Użytkownik
jak najbardziej
nie ma się nad czym zastanawiać jeżeli jest wystarczająco duże zapotrzebowanie na CWU co pzwoliło by na zwrot kosztów instalacji
  • Odpowiedz

pompa-ciepla

2013-03-16, 18:55:28
Użytkownik
Dziennie w firmie jest zużywanie kilka m3 ciepłej wody , tak ze ,,ciepło,, z klimatyzacji znajdzie dużego ,,odbiorce,,
Wiem ze taką przeróbką powinna sie zająć profesjonalna firma , ale tak z ciekawości , do ilu *C mozna schłodzić czynnik przed skraplaczami dachowymi by układ ,,freonowy,, nadal działał prawidłowo
Zimna woda z sieci ma na co najwyżej kilkanaście *C i jest w stanie znacznie obniżyć temp, czynnika przed skraplaczami .
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-16, 19:05:46 przez pompa-ciepla.)
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-03-16, 19:21:01
Użytkownik
do temperatury w której ciśnienia będą na prawidłowym poziomie...
jak mocno trzeba wdusić pedał gazu by samochód przyspieszył?
odpowiedź jest względna zależna od czynników o których nie wiemy
  • Odpowiedz

awax

2013-03-16, 19:34:59
Top użytkownik
pompa-ciepla napisał(a):Dziennie w firmie jest zużywanie kilka m3 ciepłej wody , tak ze ,,ciepło,, z klimatyzacji znajdzie dużego ,,odbiorce,,
Wiem ze taką przeróbką powinna sie zająć profesjonalna firma , ale tak z ciekawości , do ilu *C mozna schłodzić czynnik przed skraplaczami dachowymi by układ ,,freonowy,, nadal działał prawidłowo
Zimna woda z sieci ma na co najwyżej kilkanaście *C i jest w stanie znacznie obniżyć temp, czynnika przed skraplaczami .

Nie tylko przeróbką,ale i doborem wymiennika i automatyki powinna zająć się profesjonalna firma.
Takie układy są coraz częściej stosowane i dają spore oszczędności.
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-16, 21:32:42
Top użytkownik
pompa-ciepla napisał(a):Dziennie w firmie jest zużywanie kilka m3 ciepłej wody , tak ze ,,ciepło,, z klimatyzacji znajdzie dużego ,,odbiorce,,
Obawiasz się przechłodzenia?Nie obawiaj się tego jeśli skraplacze na dachu mają wentylatory sterowane a zyski ciepła je załączą w południe w odpowiednim momencie.Po co ciepło oddawać skoro możesz je wykorzystywać?Nie patrz na słowa krytyki tylko się spełniaj zawodowo.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-16, 21:45:24 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

crocens

2013-03-16, 22:08:17
Top użytkownik
"problem" ze zbyt niskim ciśnieniem można rozwiązać stosując odpowiedni zawór rozprężny
"problem" ze zbyt niską temperaturą cieczy rozwiązuje się poprzez regulację strumienia czynnika (sprężarka na inwerterze, większa ilość sprężarek itp)

jak się rozwiąże te dwa problemy to ma się ogromne oszczędności , ładnie to widać na wykresie T-s, jeszcze ładniej na liczniku energii i termometrze Wink

oczywiście zagadnienie jest nieco szersze, warto zasięgnąć opini ludzi którzy takie coś wykonywali, trochę automatyki należy dołożyć...
.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2013-03-16, 22:09:36 przez crocens.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2013-03-16, 22:15:54
Top użytkownik
Zawór dobieramy do przewidzianego obciążenia a nie do wydajności chłodnicy?
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-03-17, 14:09:31
Zaawansowany użytkownik
nie ma problemu ze zrobieniem układu który i będzie grzał wodę i poprawnie pracował tylko trzeba wiedzieć jak to zrobić ( oczy się boją ale ręce zrobią)
  • Odpowiedz

pompa-ciepla

2013-03-17, 16:48:30
Użytkownik
frost-ch , możesz podjąc sie tego zadania w Krakowie ? , bo to zadanie juz ponad moje ,,siły,, w porównaniu z moją PC
zapytam znajomego ile jest w stanie w te oszczedności ,,zainwestować,,
  • Odpowiedz

frost-ch

2013-03-17, 17:49:56
Zaawansowany użytkownik
pompa-ciepla napisał(a):frost-ch , możesz podjąc sie tego zadania w Krakowie ? , bo to zadanie juz ponad moje ,,siły,, w porównaniu z moją PC
zapytam znajomego ile jest w stanie w te oszczedności ,,zainwestować,,
Do Krakowa mam ponad 400 km i jest to dla mnie za daleko działam głównie w promieniu 50km od domu
  • Odpowiedz

crocens

2013-03-17, 20:48:29
Top użytkownik
ile nie zainwestuje tyle mu się w około 2 lata zwróci, im więcej zainwestuje tym więcej mu się zwróci... nie przerabiałem chillera do odzysku ale buduję na co dzień takie układy i wiem, że jak mówię gościowi, że zaoszczędzi 40k zł rocznie, tylko musi dopłacić napierw 80k zł to za dwa lata człowiek dzwoni i dziękuje, bo może zabrać żone na tropiki Wink
.
  • Odpowiedz

jack63

2013-03-18, 10:04:20
Zaawansowany użytkownik
Odzysk ciepła skraplania jest standardem w porządnych dużych instalacjach klimatyzacyjnych. O ile się nie mylę, jest to zawarte w warunkach jakie winny spełniać nowo projektowane i wykonywane duże budynki.
Jeżeli agregat skraplający jest na dachu (najczęstszy przypadek), to musimy mieć glikolowy obieg pośredni aby się zabezpieczyć przez mrozem . Można też zrobić coś w stylu z tematu:
http://www.forum.klimatyzacja.pl/topic/8...sk-ciepla/
Ciekawe jak Witowi idzie praca???
W zasadzie instalacja jest prosta w idei, ale dość skomplikowana od strony doboru urządzeń a przede wszystkim od strony dobrze zaprogramowanej automatyki. Bez solidnego sterownika i specjalnie napisanego dla niego programu sie nie obejdzie. Nie spotkałem gotowych rozwiązań. Może są???
Dla odzysku glikolowego najważniejsze jest takie sterowanie przepływem cieczy (wydatek pompy lub ustawienie zaworu trójdrogowego) aby nie przechłodzić skraplacza. Wynika to z prostej zasady: Aby mieć wełnę strzyże się owieczkę, a zabija się jej...
Reszta jak napisał crocens. Choć np. wymiana zaworu rozprężnego na sterowany elektronicznie i pozwalający na niższe ciśnienia "zasilania" może być trudna lub wręcz niewykonalna ze względu na koszty lub inne uwarunkowania (np. gwarancja na urzadzenie). Trudno też ingerować dość poważnie w sprawne urządzenie... Po prostu trzeba się dołączyć do istniejącej instalacji licząc się z mniejszym "zyskiem". Oby tylko chiller miał dobrą automatykę własną. Szczególnie od strony regulacji "ciśnienia skraplania", czyli prędkości pracy wentylatorów. Niestety bardzo popularne włoskie urządzenia są pod tym względem niedopracowane. Może biorą pod uwagę ich klimat???
  • Odpowiedz

coldtherm

2013-03-18, 19:33:54
Użytkownik
co prawda sterownik obsługujący wszystkie procesy to wygoda i precyzja
lecz wszystkie te problemy można wykonać za stosunkowo niewielkie pieniądze
przykładowy problem który podałeś można rozwiązać poprzez zawór esbe który pilnuje temperatury małego obiegu opartego na solance i nie pozwala na zbytnie przechłodzenie
  • Odpowiedz

pompa-ciepla

2014-05-30, 17:55:32
Użytkownik
Czy ktos posiada taką instalacje by mozna zobaczyć to za żywo .
Czy ktoś posiada spisane ,,liczby,, w praktyce ile tak naprawde przynosi to oszczędności ???

Pozdrawiam H.S****
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-05-31, 14:27:15 przez pompa-ciepla.)
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-05-30, 20:12:10
Top użytkownik
Temat stary. rozwiązanie proste.Wymiennik podgrzewa wodę.W zbiorniku..Spada ciśnienie skraplaplania Spada przepływ wody przez wymiennik aby zapewnić prawidłową szybkość w układzie chłodniczym?W takim układzie moim zdaniem
  • Odpowiedz

frost-ch

2014-05-30, 20:18:29
Zaawansowany użytkownik
pompa-ciepla napisał(a):Czy ktos posiada taką instalacje by mozna zobaczyć to za żywo .
Czy ktoś posiada spisane ,,liczby,, w praktyce ile tak naprawde przynosi to oszczędności ???

Pozdrawiam H.S****
posiada i można zobaczyć
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-06-02, 20:09:35
Top użytkownik
Liczby zależą od temperatur.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa