Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Czy mozna zamieniać czynnik w sprężarce R134 na R404 ?

14 Odpowiedzi, 14485 Wyświetleń

volume29

2014-09-07, 17:56:05
Użytkownik
Tak jak w temacie.Sprężarka na R134 z wydajnością "jakąś tam".Czy po napełnieniu tej sprężarki R404 wzrosnie jej wydajność ?I czy to nie zaszkodzi sprężarce i czym się one różnią ?
  • Odpowiedz

elektromechanik

2014-09-07, 20:35:43
Zaawansowany użytkownik
Zajmujesz się chłodnictwem ?????

Zadajesz dziwne - żeby nie powiedzieć głupie ( jak na chłodnika ) pytania!!!!!
  • Odpowiedz

volume29

2014-09-07, 21:11:53
Użytkownik
Dlaczego głupie pytanie?Czym różni się w budowie sprężarka hermetyczna na R134 od sprężarki na R404 pomijając rodzaj oleju.
  • Odpowiedz

radekklimat

2014-09-07, 21:43:32
Moderator
Silnik w takiej sprezarce ma mniejsza moc i jak napelnisz 404a to się spali.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2014-09-08, 06:11:28
Zaawansowany użytkownik
radekklimat napisał(a):Silnik w takiej sprezarce ma mniejsza moc i jak napelnisz 404a to się spali.

DOKŁADNIE

Wydajność sprężarki na R 404 jest ( w wielkim przybliżeniu - zależy też od temp. parowania ) o około 60% wyższa ( mówimy o wydajności - mocy chłodniczej nie objętościowej przepływu ) przy tej samej pojemnosci skokowej cylindra -niż na R 134a. Ciśnienia R 404 zaś około 2 razy wyższe niż na R 134 więc pomyśl - silniki w sprężarkach na R 404 są około 60 - 70% większej mocy !
  • Odpowiedz

szumi

2014-09-08, 17:02:02
Nowy użytkownik
Jeżeli chodzi o małe sprężarki np. do lodówek to są dedykowane na konkretny czynnik, ale sprężarki półhermetyczne to napełniasz czym chcesz jeżeli chodzi o czynniki HFC
  • Odpowiedz

volume29

2014-09-08, 18:03:36
Użytkownik
Dzięki wszystkim za odpowiedzi."Elektromechanik " o to chodziło,w prosty i przystępny sposób wyjaśniłeś mi to zagadnienie.Trzeba było tak od razu , a nie twierdzić że zadałem głupie pytanie.Oczywiście że można było znaleźć odpowiedź w necie ,albo w specjalistycznych książkach,ale uważam że najlepiej podpytać osoby doświadczonej.
Sam zajmuje się chłodnictwem,robię wszystko praktycznie książkowo (nie mam reklamacji Smile ,jeżeli mam jakiś problem staram się zrozumieć i znaleźć przyczynę.Czasem jednak (jak każdy ) potrzebuje wsparcia.
Proszę jeszcze o odniesienie sie do mojego drugiego postu dotyczącego zamrażarki skrzyniowe,wszelkie uwagi będą bezcenne.
Dziękuje i podrawiam.
  • Odpowiedz

MarioO

2014-09-08, 18:22:28
Zaawansowany użytkownik
Nie masz się co dziwić elektromechanikowi.Zadałeś szkolne pytanie na które nie powinieneś uzyskać odpowiedzi.Po prostu chłodnicy nie zadają banalnych pytań
  • Odpowiedz

barbie

2014-09-08, 18:45:01
Top użytkownik
oddaj te skrzynie na złom .
  • Odpowiedz

volume29

2014-09-08, 19:06:52
Użytkownik
Bez przesady MariOo , chyba lepiej zapytać niż uczyć się metoda prób i błędów.Metoda ta jest co prawda skuteczna , ale kosztowna.
barbie zaproponowałem to klientowi , ale on uparł się i już.Jak to się mówi "klient płaci,klient wymaga".
  • Odpowiedz

MarioO

2014-09-08, 19:26:46
Zaawansowany użytkownik
volume29 napisał(a):Bez przesady MariOo , chyba lepiej zapytać niż uczyć się metoda prób i błędów.Metoda ta jest co prawda skuteczna , ale kosztowna

Kosztowna bo właśnie nauka kosztuje.Gdybyś tę sprężarkę zajechał tą 404 to posiadłbyś wiedzę którą ciężko byłoby się Tobie dzielić na forum.
  • Odpowiedz

elektromechanik

2014-09-08, 19:56:34
Zaawansowany użytkownik
>>>>>>>>Sam zajmuje się chłodnictwem,robię wszystko praktycznie książkowo (nie mam reklamacji smile ,jeżeli mam jakiś problem staram się zrozumieć i znaleźć przyczynę <<<<<<<<

No to trochę dziwne Rolleyes

Mając do czynienia z różnymi czynnikami to >>> podstawowa -podstawa <<< poznać chociażby podstawowe parametry i zakresy ich pracy Wink
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-08, 19:59:05 przez elektromechanik.)
  • Odpowiedz

Shitashii

2014-09-09, 09:21:07
Moderator
Też się temu dziwię.
To tak jakby mechanik zastanawiał się czy może zatankować benzyną samochód z silnikiem diesla.
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

klimatolog

2014-09-09, 18:43:58
Top użytkownik
volume29 napisał(a):Dlaczego głupie pytanie?Czym różni się w budowie sprężarka hermetyczna na R134 od sprężarki na R404 pomijając rodzaj oleju.
Różnica w budowie polega na przekrojach w kanałach ssących i sprężających.Dla134-a średnice są większe niż dla 404-a.na wykresie w programie Coll-pack pieknie to wykazane.
Nie ja pierwszy zadam pytanie jak można zlikwidować swój profil.Co z Patuxem?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2014-09-09, 18:53:47 przez klimatolog.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa