Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sharan'01 1,9TDI

6 Odpowiedzi, 6321 Wyświetleń

Lisu

2008-06-24, 22:51:50
Nowy użytkownik
Po lekturze kilku postów pomyślałem, że kolejna wymiana sprężarki, jak sugeruje mi mój serwisant nie jest chyba potrzebna. Liczę tu na opinię seniora i mg_1...
Wg serwisanta instalacja jest szczelna, a mimo ciągle pracującej sprężarki brak jest zmian ciśnienia jakie ta praca winna wywołać. Początkowo był problem z Climatronikiem (po przekręceniu stacyjki migał cały wyświetlacz), a po ich ustaniu (skasowane błędy) po odpaleniu stacyjki i ustawieniu sterownika na Econ sprężarka nie pracuje (jakby chciała, ale tylko odrobinę się przekręca, to staje i znów pół obrotu). Po włączeniu klimy sprężarka rusza i już poza stacyją nic jej nie zatrzyma. Ciśnienie na manometrach rusza tylko nieznacznie (nie pytajcie o ile bo znam to tylko z relacji serwisanta).
Czy te objawy (mając na uwadze lekture innch podstów) każą znów (w zeszłym roku już popłynąłem na sprężarkę) wymieniać sprężarkę?.... Mam nieodparte wrażenie, że problem jest znów w jakiejś niedrożności układu i jak już ktoś pisał dopóki się tego nie udrożni, to sprężarka będzie hulać, a efektu nie będzie.
Serwisant stawia na przyczynę leżącą po stronie elektroniki (wg schematu sterownik 430 w skrzynce pod kierownicą), ale ja mam nieodparte wrażenie, że elektronika "głupieje" w wyniku błędnych danych z czujników obiegu...
Będę wdzięczny za każdą opinię Smile
  • Odpowiedz

senior

2008-06-25, 06:44:55
Zaawansowany użytkownik
Lisu napisał(a):po odpaleniu stacyjki i ustawieniu sterownika na Econ sprężarka nie pracuje (jakby chciała, ale tylko odrobinę się przekręca, to staje i znów pół obrotu).
Czyli cały czas tak dziwnie robi? Może masz taką ładną obudowę na kole sprężarki i wogóle nie widać czy sie załacza czy nie ?Jeśli sterowanie jest dobre i ustawisz na LOW to sprężarka powinna pracować już wtedy cały czas..Coś faktycznie jest nie tak, nie pisałeś czy była podłączona na krótko i jakie wtedy miała ciśnienia? byś niestety musiał napisać więcej o przebiegu ciśnień jakie były podczas całego testu, lub zmienić warsztat....
  • Odpowiedz

Lisu

2008-06-25, 17:26:19
Nowy użytkownik
Witam"Seniora".
Obudowy na kole nie ma, widać śruby i widać, czy sprzęgło działa, czy nie. W kwestii ciśnień będę mógł coś powiedzieć dopiero w przyszłym tygodniu.
Cały czas chodzi mi po głowie to co wywnioskowałem z różnych postów - gdy obieg czynnika jest jakoś zablokowany (zawór rozprężny, osuszacz...) i nie ma obiegu to mimo pracującego sprzęgła (kręci się sprężarka) nie jest wytwarzane ciśnienie - czy sprężarka ma jakiś zawór, który pozwala jej mimo pracy nie wytwarzać ciśnienia (taki rodzaj bezpiecznika)?
W kwestii klimy jestem jak mówią informatycy "userem", więc wybaczcie proszę, być może śmieszne pytania...
Lisu Smile
  • Odpowiedz

senior

2008-06-25, 18:13:30
Zaawansowany użytkownik
z ciśnieniami sprężarki jest tak samo jak z wentylatorem( nawet takim zwykłym) nie ma żadnego bypass-u a jak mu zastawisz zaciąg to nie pcha powietrza :-)
a) jeśli uklad jest zapchany to ssanie schodzi na VAC, a tłoczenie trzyma się tak na poziomie ok 6 bar ( co nie jest zasadą) a później jak dodajesz czynnika to ssanie ciągle na Vac a ciśnienie rośnie , np jak przeładujesz ze 2 razy to bedziesz miał tłoczenie ok 10 bar
b) jeśli sprężarka nie reguluje ciśnienia, raczej uszkodzony zawór to: ssanie stoi na wolnych obrotach najczesciej na 2,5 do 3 bar a tloczenie jest zmienne, później jak dajesz gazu to ssanie spada ( nawet do ok 0,5 bar i tłoczenie też się zmienia w prawidłowym zakresie 10-18 bar zależnie od samochodu
c) jeśli podnięta sprężarka : wogóle brak ruchu na manometrach, koło sprężarki praktycznie nie do obrócenia gołymi rękami
d) zawór: to już pisali koledzy nie raz
  • Odpowiedz

tom17

2008-06-25, 18:40:07
Użytkownik
lisu napisał(a):ustawieniu sterownika na Econ sprężarka nie pracuje
wg serwisówki VW cytat: "ECON" umożliwia wyłączenie trybu chłodzenia...." klimatyzacja pracuje tylko w trybie AUTO.

lisu napisał(a):czy sprężarka ma jakiś zawór, który pozwala jej mimo pracy nie wytwarzać ciśnienia
tak. w sharanie jest sprężarka o zmiennej wydajności, która posiada taki zawór. jeżeli jest uszkodzony sprężarka nie pompuje. Jeżeli Cię to interesuje mogę podesłać artykuł jak to działa (jest po ang.)
  • Odpowiedz

Lisu

2008-06-25, 21:16:35
Nowy użytkownik
Tom17, byłbym zobowiązany za ten artykół... Przepuszczę go przez jakiś translator, jak sam nie dam rady. Mój mail: jaremka@vp.pl
Z opisu seniora skorzystam w przyszłym tygodniu i dam znać o wynikach zmagań
Bardzo dziękuję za już i mam nadzieję, że coś z powyższych opisów dopasuję.
Lisu Wink
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa