Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Acson-spalona płyta w jedn. wew. (moduł)

10 Odpowiedzi, 8186 Wyświetleń

ciemny_typ

2015-02-03, 22:29:53
Nowy użytkownik
Witam!
Potrzebuje moduł do jednostki wewnętrznej starego klimatyzatora marki ACSON, model jedn. wew.: ACK20CRAFAB.
Podczas konserwacji dziwnym trafem doszło do zwarcia, wskutek czego spaliła się płytka w jednostce wewnętrznej. Spaliła się tak, że elektronicy nie mogą jej naprawić, niestety na rynku tych klimatyzatorów już nie ma i dokupić tej części nie można. Co prawda oferują inną płytkę, ale rożni się nie co, i nie jestem pewien czy się nada, a zwrotów nie przyjmują. Pomyślałem zatem, że może tutaj na forum ktoś z Panów serwisantów dysponuje taką częścią? Mogę przesłać zdjęcie uszkodzonej płytki na maila. Pozdrawiam serdecznie Jarek.
Najbardziej w tym wszystkim to lubię kielichy ;-)
  • Odpowiedz

jack63

2015-02-05, 12:21:04
Zaawansowany użytkownik
ciemny_typ napisał(a):dziwnym trafem doszło do zwarcia,
No cóż. Dziwne "trafy" trafią się każdemu.
Szanse zakupu płyty są małe, choć nie zerowe. Trzeba szukać podobnego klimatyzatora z marek wciąż funkcjonujących na rynku. Może jest to Chigo, TCL lub cos podobnego ale z "inną nalepką"?
Aby Ci doradzić zapytam:
1. Czy klimatyzator jest ON/OFF? Jak invwerter szanse maleją.
2. Jakie ma wyposażenie i w jakich trybach ma pracować i czy pilot jest bezwzględnie konieczny.
3. Rocznik, czynnik, pilot , DOBRE zdjęcia(!).
Czasem po samym pilocie można poznać za kogo się "przebrał".
Płyty do ON/OFF można kupić od 150-300 zł bez pilota. Ten ostatni "ceni się" wyżej w serwisach przedstawicielstw.
Sam ma działającą płytę do Chigo, ale bez czujników i ..pilota. Nietypowego nawet jak na Chigo.
Ostanie pytanie: Czy na prawdę opłaca się go naprawiać??? Ile Ty możesz "zdzierżyć" aby go przywrócić do życia?
  • Odpowiedz

miezala5

2015-02-05, 16:18:59
Top użytkownik
Mam nówke do Chigo on/of jak by co!
  • Odpowiedz

p.obelix

2015-02-05, 16:32:27
Zaawansowany użytkownik
Acson = Mcquay
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

ciemny_typ

2015-02-17, 11:49:58
Nowy użytkownik
jack63... nie trzeba słowa traf brać w cudzysłów, ponieważ nie jest to żaden neologizm, ani gwara, tudzież jeden z dialektów. To po prostu rzadko używane słowo, które oznacza, przypadek, zbieg okoliczności itd.
Ale my nie o tym, dziękuje Ci za pomoc.
Odpowiem na pytania:
Jest to klimatyzator On/Off.
Pracuje na czynniku R22.
Nie mam zdjęcia pilota w tej chwili.
Płytki u dystrybutora kupić nie można, gdyż jest to dość leciwe urządzenie i już częściami nie dysponują, tym bardziej, że wychodzą z Polski.
Tak, wiem, że Acson jest bardzo podobny do McQuaya, ale płytka od najbardziej do siebie zbliżonych modeli tych firm jednak różni się nieco.
Tryb, który najczęściej i chyba wyłącznie w jakim musi pracować klimatyzator to chłodzenie.
Naprawiać się go na pewno opłaca, ponieważ wszystko inne w tym urządzeniu jest sprawne, a poza tym to ja go uszkodziłem podczas konserwacji, i to na mnie spoczywa odpowiedzialność, ja muszę go naprawić, urządzenie musi działać, w przeciwnym razie musiałbym wymienić klimatyzator, bo to właśnie ja go uszkodziłem, a to z kolei nie byłoby dla mnie opłacalne.
Póki co, mam podobną płytkę od MacQuya właśnie, różni się trochę, ale pojedziemy ją wymienić.
Dam znać jak to wygląda, w końcu to forum :-)
Pozdrawiam
Najbardziej w tym wszystkim to lubię kielichy ;-)
  • Odpowiedz

aras

2015-02-17, 15:20:32
Użytkownik
ciemny_typ napisał(a):Dam znać jak to wygląda, w końcu to forum :-)

Zatem czekamy na relację Smile
  • Odpowiedz

kula-tech

2015-02-26, 17:22:15
Nowy użytkownik
Spróbuj i zadzwoń do IGLOTECHu oni tym trochę handlowali także mogą mieć dostęp do części zamiennych
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-02-26, 18:59:43
Moderator
To jest kaseta i powinienem miec do niej płytke jednostki wewnetrznej
  • Odpowiedz

joker

2015-02-26, 19:28:27
Zaawansowany użytkownik
radekklimat.Możesz pomóc technicznie na forum w co niewątpię od wielu lat.Ale w poście nr-8 przesadziłeś z polonistyką.Poloniści ci to zarzucą.Ja nie.Bo to forum techniczne.Czasami zastanawiam się nad proporcją użytkowników na tym forum? Poloniści< >chłodniarze?Zaczepki bardziej polonistyczne niż tematyczne Sad
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-02-27, 17:13:16
Moderator
Składnia niewazna, wazna płytka.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa