Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Serwisant klimatyzacji - praca

7 Odpowiedzi, 7153 Wyświetleń

kaczor2502

2015-03-15, 11:19:27
Nowy użytkownik
Witam,
Mam pytanie odnośnie pracy, warunków oraz zakresu obowiązków na stanowisku serwisanta klimatyzacji. Mam możliwość podjęcia pracy na takim stanowisku, dodam że jestem po technikum elektryczno - elektronicznym na chwilę obecną bez praktyki w zawodzie. Jakie obowiązki oraz co należy do wykonywania na takim stanowisku. Wiem że część pracy jest na miejscu a część na wyjazdach. Chciałbym się trochę przygotować przed pierwszym dniem na sprawdzenie bo na chwilę obecną nie wiem czego dokładnie mogę się spodziewać a odpowiadają mi warunki finansowe oraz mam blisko do firmy w której o stanowisko serwisanta mogę się ubiegać. Dodam również że nie mam doświadczenia w klimatyzacjach ale szybko łapię wiedzę i jestem w stanie szybko pojąć to co zostanie mi przekazane. Z góry dziękuję za pokierowanie na to czego mogę się spodziewać oraz co będzie ode mnie wymagane.
  • Odpowiedz

barbie

2015-03-15, 18:36:06
Top użytkownik
aby montować klimatyzatory wystarczy przeciętny hydraulik .aby naprawiać -serwis ,potrzebna jest wiedza,umiejętności i wieloletnie doświadczenie .
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-03-16, 09:44:16
Top użytkownik
kaczor2502 napisał(a):[...]
Mam pytanie odnośnie pracy, warunków oraz zakresu obowiązków na stanowisku serwisanta klimatyzacji [...]
Będziesz pomocnikiem serwisanta bo serwisantem być nie możesz.
Będziesz nosił narzędzia za majstrem/brygadzistą, będziesz wykonywał jego polecenia i bezwzględnie przestrzegał przepisów BHP.
To co możesz robić to prawdopodobnie myć urządzenia / filtry po tym jak majster pokarze ci jak to masz prawidłowo wykonać .
Twoje stanowisko będzie raczej ograniczało się do konserwacji i sporadycznych drobnych awarii które można wykonać od ręki podczas konserwacji.
Prosta i ciężka praca fizyczna - noszenie, czyszczenie, praca na wysokościach, przemieszczanie się z punktu do punktu, pilnowanie gratów i samochodu. Praca od 8.00 do ostatniego klienta z listy na dany dzień (na przykład minimum 10 kompletów).
Oczywiście wszystko w dużym uproszczeniu i może być tak że dzień zaczynasz od 10.00 przy kawce / papierosku, a kończysz o 15.00 na piwku z kolegami z pracy, a na wypłatę dostaniesz karton fajek i z biedrony czteropak heńka.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

tommatiz

2015-03-16, 15:28:50
Moderator
Witam. Aby zostać serwisantem urządzeń to musisz przynajmniej każdy rodzaj urządzenia zamontować w ilości nie wiem z 15 sztuk. To da Tobie wiedzę odnośnie montażu czyli prac ślusarskich hydraulicznych elektrycznych i czegoś w rodzaju złotej rączki bo nie każdy montaż będzie idealnie prosty. Spotkasz się z różnymi trudnościami od zwykłego przewiertu bo np. żelbet z prętami do problemu np. wysokości wywieszenia agregaty z podnośnika koszowego na 20 metrach. ogólnie nikt nie zatrudnia kogoś na stanowisko serwisanta bez wiedzy monterskiej bo jak można coś naprawić nie znając podstaw działania klimatyzacji i tego co otacza wokół siebie działanie jej po przez hydraulikę syfony czy zwykłe problemy elektryczne. Mówi się żę jak ktoś popracuje z rok i zamontuje ok 100 urządzeń to posiada wiedzę monterską i może uczyć się serwisu czyli po co jest kondensator jak go sprawdzić, jak wyeliminować błąd klimy z jed wew czy zew. i 1000 innych problemów od prostego braku baterii w pilocie do HGW jakiego innego problemu. Więc nie wiem czy ktoś Ciebie nie wystawia na głęboką wodę bo do sprawnej klimatyzacji pojechać i zrobić dezynfekcję odgrzybienie i sprawdzić parametry chłodnicze to wystarczy drobne przeszkolenie. To tak na początek. pzdr
  • Odpowiedz

eryk_wiking

2015-03-16, 22:10:15
Zaawansowany użytkownik
Idź na luzie, nie spinaj się.
Jeżeli ktoś Cię zaprasza na rozmowę, wiedząc że jesteś świeżo po szkole, nie oczekuje od Ciebie cudów, tylko chęci, chęci, sumienności i pracowitości.

Jak chcesz to poczytaj sobie jakieś instrukcje do dobrych urządzeń, gdzie jest napisane krok po kroku i w miarę przejrzyście. Toshiby Mitsubishi itp itd.

Potem czas pokaże, bo są firmy kładące nacisk na szkolenie młodych, inne biorą młodego na sezon, po sezonie mu dziękują.

Jak stoisz dobrze z angielskim i wujkiem Google, to możesz znaleźć dużo ciekawych materiałów Wink
Powodzenia
  • Odpowiedz

frost-ch

2015-03-17, 21:04:34
Zaawansowany użytkownik
Problem nie polega na tym co umiesz tylko czy zechcesz się uczyć , a tu potrzebne są chęci i mało jest ludzi chętnych do nauki i pracy . Chęci to jakieś 95% powodzenia , a reszta to doświadczenie wiedza fachowa umiejętności itp mało ważne , aczkolwiek mile widziane drobiazgi Cool
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-03-18, 09:30:12
Top użytkownik
frost-ch napisał(a):Problem nie polega na tym co umiesz tylko czy zechcesz się uczyć , a tu potrzebne są chęci i mało jest ludzi chętnych do nauki i pracy . Chęci to jakieś 95% powodzenia , a reszta to doświadczenie wiedza fachowa umiejętności itp mało ważne , aczkolwiek mile widziane drobiazgi Cool
... mocno Big Grin ja ze swojego prywatnego doświadczenia wiem że nikt nie chce nowego uczyć i tu się z tobą zgadzam że bez własnych chęci nigdy nic nie osiągniesz.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa