Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

LG czy GREE

40 Odpowiedzi, 55255 Wyświetleń
Wątek zamknięty 
1 2 Dalej

bydzia

2015-05-25, 17:16:15
Nowy użytkownik
Witam,

jestem zupełnie początkująca i proszę o pomoc. Zrobiłam ze strychu mieszkanie i chce by w 2 pomieszczeniach było ogrzewane klimatyzacją. Po wstępnym zapoznaniu się z tematem na forach udałam się do 2 specjalistów w celu wyceny tych własnie urządzeń. Jeden Pan zaproponował mi 2 opcje, droższa- LG Delux Sirius 4 (3,5- sypalnia 5-salon z aneksem kuchennym) tańsza opcja GREE Viola Perfect- moc ta sama co LG. I już tu zrodził się dylemat.
Kolejny Pan zaproponował mi LG P12 RL i moc w każdym w wymienionych pomieszczeń 3,5.

Nie ukrywam, że nie mam wiedzy technicznej na temat klimatyzacji. Stąd proszę o pomoc.

W tych pomieszczeniach będą to jedyne formy ogrzewania- mieszkam w centrum miasta i chyba 2 lub 3 noce temp. zeszła poniżej -15 st. C. A podobno GREE będzie również działała przy -20 st.C

Którą opcję wybrać?

tommatiz

2015-05-25, 18:20:42
Moderator
Witam. Ani to ani to. Klimatyzacja na stałe do grzania się nie nadaje a jedynie do podgrzewania. Co będzie jak przez miesiąc będzie temperatura w okolicach -20'C?? Skraplacz zmieni się w bałwana. Pomyśl nad innym rozwiązaniem ogrzewania a klima niech będzie dodatkiem awaryjnym. Pzdr

bydzia

2015-05-25, 18:24:14
Nowy użytkownik
Rozumiem. Natomiast ze względu na wysokość pomieszczeń (są bardzo niskie) nie moge pozwolić sobie na ogrzewanie gazowe. Kominkowe odpada-2 pietro, nie mam gdzie magazynować opału. W innych pomieszczeniach chce zrobić piece akumulacyjne ale czytałam, że są znacznie większe koszty zużycia prądu.
Stąd pomysł na klimatyzację.

tommatiz

2015-05-25, 18:31:11
Moderator
Skupiłaś się na dwóch markach z niższego szczebla i w momencie długo trwałych mrozów których oczywiście nie można wykluczyć raz że Twoje rachunki będą ekstremalne a dwa że możesz uszkodzić urządzenia zewnętrzne. Myśl nad rozwiązaniem stałego ogrzewania a klima to dodatek. Chyba że dołożysz kilka tysi i założysz urządzenia z wyższego szczebla ale które mogą dogrzewać niemal cały czas ale to cena x2. Pzdr

bydzia

2015-05-25, 18:45:41
Nowy użytkownik
Urządzenia-modele zostały mi zaproponowane przed doradców. Nie określiłam im przewidywanego budżetu. Trochę jestem teraz rozczarowana "doradztwem" Panów od klimatyzacji.
W opinii jakie czytałam na forach ludzie pisali, że korzystają z tego typu ogrzewania, choć faktycznie przy większych mrozach mają np. kominek.
Nie znam osobiście osoby, która miałaby w ogole zamontowaną w domu klimatyzację w związku z tym również prywatnie nie mam doradztwa.

kubabaku

2015-05-25, 20:09:36
Zaawansowany użytkownik
mam klienta, który grzeje biuro Samsungiem Nordic i sobie chwali

aminokwas

2015-05-25, 20:18:27
Zaawansowany użytkownik
Tak, tylko taki Samsung swoje kosztuje.

sulejowek

2015-05-25, 21:02:27
Użytkownik
Wszystkie klimy w wersji Nordic kosztują . Mamy w ofercie klimy innego prudecenta z ,,opcją nordic" ale to juz priv Wink

bydzia

2015-05-26, 06:16:05
Nowy użytkownik
to mam jakiś punkt zaczepienia. Zaraz dzwonie do Panów....
w google znalazłam i zapoznaje sie z Fujitsu. I podobno może działać do -25 st.C
Szkoda tylko, że moi fachowcy od klimy sami tego nie zaproponowali.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-05-26, 06:21:34 przez bydzia.)

obser

2015-05-26, 07:15:23
Top użytkownik
Przez ostatnie 5 lat kolego ogrzewa salon Orange inverterem splitem Electra 5 kW.Klima chodzi na okrągło od jesieni do wiosny,tylko na weekendy i dłuższe wolne zmniejsza temp. do 17 st,normalnie ustawia 21 st.Tak sobie obliczył,bo zasilanie idzie przez gniazdko z licznikiem prądu.W porównaniu do poprzedniego ogrzewanie typowo elektrycznego stwierdził,że po 3 latach inwestycja się zwróciła.Jakby nawet teraz padła,bez większych oporów zakładałby nową.Fakt,parę razy zdarzyło się lekkie ochłodzenie lokalu,jak urządzenie się odladzao.Ogólnie jest bardzo zadowolony.Jest to stary budynek,z grubymi ścianami i tylko raz spróbował chłodzenia na 15 minut.To też świadczy,że izolacje budynku ma doskonałą,no i bardzo mało okien.

MarioO

2015-05-26, 11:55:33
Zaawansowany użytkownik
Sinclair Arctic masz do -30 Prześcigają się w tych minusach wszyscy korzystając z globalnego ocieplenia Porządnej zimy już nie było parę lat.Ciekaw co będzie jak zawita
choćby na miesiąc Ostatnia 5 lat temu zasypało i przymroziło na chwilę a przy takich jak są teraz klima da radę Jak wyżej klima to dodatkowe źródło ciepła i od tego powinien zacząć każdy uczciwy fachowiec z którym rozmawiasz.Wtedy to Ty podejmujesz decyzję w pełni świadomie

DBKlima

2015-05-27, 09:35:54
Top użytkownik
Wszystko jest uzależnione od umiejscowienia agregatów i nie ma co ukrywać producenta i jego gwarancji.
Ogrzewanie zimą klimatyzatorem moim zdaniem jest mało ekonomiczne chyba że masz miejsce gdzie agregat nie będzie wystawiony na warunki atmosferyczne (garaż podziemny, duży strych w budynku).

Jeśli urządzenie będzie pracowało na grzaniu i na chłodzeniu to moim zdaniem jest duża szansa na to że wykończy się zgodnie z długością gwarancji . Z przykrością stwierdzam że musisz przemyśleć swoją inwestycję.

Jak miał bym wybierać LG czy Gree to osobiście kupił bym Gree bo tańsze urządzenie i części serwisowe.
Części oraz urządzenia firmy Daikin

manitou

2015-05-27, 10:58:17
Użytkownik
A ja zamieszam trochę i powiem tak: ogrzewam mieszkanie w kamienicy inverterem 3,5 kW BEKO czyli Gree i jestem z tego rozwiązania tak zadowolony, że teraz instaluję takie rozwiązanie dla drugiego lokalu w wersji multsplit. Nie rozumiem dlaczego dla wszystkich te magiczne -10, -15 stopni jest problemem kiedy konwektor elektryczny do gniazdka kosztuje 100pln. Wystarczy tylko zadbać o właściwą moc przyłączeniową do lokalu. Dla mnie przy ogrzewaniu typową klimą jest inny problem-brak ciepła promieniowania. Ale są już i na to patenty Nexura z panelem radiacyjnym zasilanym z obiegu czynnika. Żywotność urządzenia to odmienny temat. Ale co mają powiedzieć Ci, którzy zainwestowali po 20-40 tys w powietrzne pompy ciepła? Czyli w zasadzie w klimatyzatory w których wymiennik freon powietrze, zastapiono wymiennikiem freon-woda?
--------------------------------
Plusy akumulacji:
+budowa urządzenia prosta jak cep, w razie awarii wymiana tanich części.
+przyjemne ciepło promieniowania
+brak ingerencji w ściany (dziury na rurki freonowe)
+cichość ( statyczne 0dB, dynamiczne dalej cichsze od klimy)
+Brak buczącego pudła jedn zew ( za co podziękują sąsiedzi)
+krótkie przerwy w dost. prądu będą niezauważalne.

koszt 1 kWh w II taryfie ok 0,27 zł = koszt 1kWh ciepła.
Dla klimy ze śr COP ok 3 w 1 grupie taryfowej G11 = 0,58 zl/ 3 (cop) = 0,19 zł.
1 kWh ciepła z gazu ok 0,22-0,25 zl
Dla osoby ŚWIADOMEJ polecałbym klimę+konwektory, dla osoby nieświadomej akumulację.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-05-27, 11:19:19 przez manitou.)

DBKlima

2015-05-28, 07:52:25
Top użytkownik
manitou napisał(a):Nie rozumiem dlaczego dla wszystkich te magiczne -10, -15 stopni jest problemem.
Big Grin Magia jest jeszcze ale jej jeszcze nie dostrzegasz.
manitou napisał(a):Wystarczy tylko zadbać o właściwą moc przyłączeniową do lokalu. .
Big Grin Big Grin oczywiście Big Grin Big Grin i po co robić urządzenia w kasach od A do A+++
manitou napisał(a):Dla mnie przy ogrzewaniu typową klimą jest inny problem-brak ciepła promieniowania. Ale są już i na to patenty Nexura z panelem radiacyjnym zasilanym z obiegu czynnika.
.
Wolę kominek i raczej nie zachwyca mnie połączenie klimatyzatora przypodłogowego z kaloryferem

DBKlima

2015-05-28, 08:05:39
Top użytkownik
sulejowek napisał(a):Wszystkie klimy w wersji Nordic kosztują . Mamy w ofercie klimy innego prudecenta z ,,opcją nordic" ale to juz priv Wink

taaaaaaaaaaaaaa.... chyba w opcji nordic walking :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

simi7

2015-05-28, 19:03:13
Nowy użytkownik
Witam,każdy boksuje się jakie urządzenie wybrać GREE sree,lg a nikt nie zapytał o metraż, okna która strona
świata ja bym montował MHI i luzik,jak szaleć to szaleć.
Pozdrawiam

DBKlima

2015-05-29, 06:24:16
Top użytkownik
simi7 napisał(a):Witam,każdy boksuje się jakie urządzenie wybrać GREE sree,lg a nikt nie zapytał o metraż, okna która strona
świata ja bym montował MHI i luzik,jak szaleć to szaleć.
Pozdrawiam
Szybciej ME bo MHI to raczej design dla przemysłu a nie dla Kowalskiego .
... co to za szaleństwo ? bo ja go nie widzę chyba że MHI 14kW zaproponujesz na 14m2 Wink

manitou

2015-05-29, 07:03:47
Użytkownik
Klimatyzator przypodłogowy dużo lepiej sprawdza się do ogrzewania. Ciepłe powietrze i tak się unosi ku górze, wentylator może pracować na niższym biegu niż w typowej j. sciennej gdzie ciepłe powietrze musi być "wbrew fizyce" mocno pchane ku podłodze.
Ale trzeba przyznać jedno w polskiej branży havac: szczerość. Brak polecania klimatyzacji jako ogrzewania bierze się ze świadomości dwóch podstawowych wad tego rozwiązania:
1-spadku mocy grzewczej wraz ze spadkiem temp. zew. kiedy na przekór rośnie zapotrzebowanie pomieszczenia na ciepło.
2-Złożoności i w związku z tym awaryjności urządzenia klimatyzacyjnego i kosztów napraw.

Dla porównania niedawno wymieniony u mnie w rodzinie stary piec CO na gaz przepracował ponad 30 lat bez dużych i kosztownych awarii będąc przy tym przez cały czas serwisowalny. Jak wygląda typowy klimatyzator po 10 latach? Jak złom. Pożółkłe plastiki i rdza na jed. zew. Smile

gadget

2015-05-29, 09:45:20
Zaawansowany użytkownik
manitou napisał(a):Jak wygląda typowy klimatyzator po 10 latach? Jak złom. Pożółkłe plastiki i rdza na jed. zew. Smile

Kolego obserwujesz na pewno chiński szajs (być może właśnie GRE* ? ) popatrz na urządzenia na których pisze made in japan na pewno rdzy nie znajdziesz. Mam pod opieką 20-letnie urządzenia w których niewiele się zepsuło a właściwie to nic! Niestety. Tylko serwisy się robi. Ale klient zadowolony, wydał sporo ale tylko na początku.

obser

2015-05-29, 13:25:27
Top użytkownik
Ja 20 letnie urządzenia też mam i nie japońskie i hulają nawet bez jakiegoś systematycznego serwisu (niestety,Klient nas wzywa jak mu coś się przypomni),ale jest druga strona medalu,Twoje urządzenie pracuje na niocenionym i doskonałym niskociśnieniowym R-22 i nie jest napchane elektroniką jak te nowe.

obser

2015-05-29, 13:32:08
Top użytkownik
I jeszcze jedno,Turcja ma zamiar wejść do Unii,i teraz na własne oczy jesienią 2014 roku widziałem zakładają wszystkie klimy on-off na R-22,bo jak wejdą,to szlaban.Niestety Szanowni Klienci 40% kosztów założenia i eksploatacji nowych klimatyzatorów możemy zawdzięczyć Unii Europejskiej i naszym parlamentarzystom co to chcą się tam przypodobać i w tyłek by im weszli,jakby mogli,aby pobyć tam jak najdłużej.My jako pierwsi wprowadziliśmy zakaz R-22,a np. Francja stwierdziła,że ich nie stać na razie się przestawić i wywalczyła bodajże 5 czy 8 letni termin karencji i wtedy mieli dostęp do taniego sprzętu,bo gdzie indziej w Europie był zakaz.

joker

2015-05-29, 20:48:25
Zaawansowany użytkownik
W temacie.Kraje skandynawskie bazują na tego typu ogrzewaniach.Niestety wersje tego typu (nordic) kosztują np. tylko dlatego że jednostka zewnętrzna -parownik jest o wiele większy.Pansonik jest liderem w tego typu rozwiązaniach wykorzystując do odtajania JZ ciepło oddawane przez sprężarkę i skumulowane w akumulatorze ciepła.
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-05-29, 20:57:48 przez joker.)

manitou

2015-05-30, 09:10:08
Użytkownik
Haha no coś jest w tym, że stare to jare ja ostatni widziałem np. lodówkę Moskwa która dalej działa. Nie neguję, że urządzenia japońskie są bardziej trwałe od chińskich. Sam przecież męczę chińskie Beko (gree) przy -11 i daje radę i żal mi sąsiadów jak latają z węglem. No mniej mi żal jak przychodzi duży mróz Smile Tylko gdyby opracować agregaty zew. nie 46dB a np. 18dB przy max obciążeniu to już w ogóle bym był za takim rozwiązaniem.
Co do trwałości urządzeń chłodniczych to można na You-Tube pooglądać prawdziwy havac made in usa i zobaczyć np. rheema czy american standard z lat 70 które dalej pracują. Ale może dzięki temu, że żaden nie jest
inverterem :lol: i może dlatego, ze przeciętny Amerykanin może za minimalną krajową kupić więcej kWh niż Polak i mu nie zależy czy cop jest 3,5 czy 4,1.

Zbyszek80

2016-06-04, 21:40:48
Nowy użytkownik
Odkopię troszkę temat Smile Zastanawiam się nad Klimatyzatorami LG Basic lub Gree Change po 3,5 kw Chcę schłodzić sypialnię 15m2 od wschodu jedno okno, słońce w okno tylko do 12, białe rolety. Jednak w ciągu dnia chcę otwierać drzwi sypialni aby rozchodził się chłód troszkę na przedpokój i drugi pokój Ale podstawa to sypialnia. Zależy mi też aby klimatyzacja była możliwie cicha. LG według danych producenta jest trochę cichsze od Gree. Wiem, że to sprzęty z niższej półki, ale czy z doświadczenia możecie powiedzieć coś co konkretnie przeważyło by za którąś z firm ?
Sam myślę o LG ze względu na db. Czy przy tej półce sprzętu marka nie ma już większego znaczenia ?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-06-04, 21:47:48 przez Zbyszek80.)

miezala5

2016-06-05, 15:06:58
Top użytkownik
gree change bierz
basic nie
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa