Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Fujitsu, Misthubishi czy Daikin?

14 Odpowiedzi, 13444 Wyświetleń

goodghost

2015-06-09, 11:55:53
Nowy użytkownik
Cześć

Jestem tu nowy i nie mam zbyt wielkiego pojęcia na temat klimatyzacji. Rzecz w tym, że potrzebuję teraz założyć klimę do domu i otrzymałem ofertę:

FUJITSU: seria LM (model ASYG12LMCA/AOYG12LMCA) 3,5/3,8) + montaż: 3780zł
DAIKIN: seria FTXB (model FTXB35C/RXB35C) 3,3/3,5) + montaż: 3132 zł
MITSHUBISHI: Electric MSZ HJ35VA/MUZ + montaż: 3778 zł

No i teraz, który z nich wybrać? Wszysktie mają opcję grzania. Powierzchnia pokoju to ok. 27mkw, sufit standardowo.

Pytanie też czy to dobra oferta (w sensie cenowym) czy jakaś przestrzelona?

Z góry dzięki za info.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-06-09, 12:42:51 przez goodghost.)
  • Odpowiedz

obser

2015-06-09, 15:40:58
Top użytkownik
To zależy.Sprawa pierwsza montaż,może kosztować 1000,albo i 3000 zależnie od trudności,a po drugie sprawa firmy. Jak chcesz iść tak jak nasi władcy,to wybierz najtańszą firmę jak przy austostradach,najlepiej chińczyków,a że potem będziesz musiał ich szukać to inna sprawa. Nie zawsze najtaniej jest najlepiej.
  • Odpowiedz

goodghost

2015-06-09, 16:05:49
Nowy użytkownik
Bardziej prostego montażu nie może być. Jedna i ta sama ściana, wystarczy się przewiercić na zewnątrz powiesić zewnętrzne urządzenie, a wewnątrz klimatyzator. Tyle.
  • Odpowiedz

goodghost

2015-06-09, 16:09:10
Nowy użytkownik
A swoją drogą, tak napisałeś, że nadal nie wiem czy to wygórowana stawka czy raczej niska. Montaż jest jak wspomniałem bardzo łatwy.
  • Odpowiedz

miezala5

2015-06-09, 16:57:48
Top użytkownik
cena jest o.k
Montowałem takie Mitsu niedawno kilka stówek więcej a nie jestem bardzo drogi.
Więc uważam że masz przyzwoitą ofertę oczywiście pod warunkiem żę firma bedzię istniała za rok i jak by co bedziesz mógł zwrócić się o gwarancje.Chociasz w przypadku tego Mitsu : gniotsa nie łamiotsa!Smile)
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-06-09, 16:58:45 przez miezala5.)
  • Odpowiedz

goodghost

2015-06-09, 16:59:51
Nowy użytkownik
a pytanie czy ten Daikin jest jakiś zauważalnie gorszy od pozostałych? pytam, bo cena jest faktycznie niższa, ale czytałem, że to też są niezłe klimatyzatory
  • Odpowiedz

miezala5

2015-06-09, 17:20:12
Top użytkownik
Nie robie w Daikinie ale Daikin kupił McQuaya i wypuścił ze swoją marką a jest to klima z nizszej półki niż dobry Daikin ale nie wiem pytaj Daikinowców!Jak 3 lata gwarancji za tego Daikina to pewnie ta wersia!Wink
Mitsu znam - najtańszy model bez fajerwerków ale duża kultura pracy i solidność!
  • Odpowiedz

joker

2015-06-09, 20:38:07
Zaawansowany użytkownik
Montaż przez ściane nie oznacza montażu prostego i bez problemów..
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

goodghost

2015-06-10, 07:40:35
Nowy użytkownik
joker napisał(a):Montaż przez ściane nie oznacza montażu prostego i bez problemów..

zrobiłem zdjęcia i wysłałem gościowi, który ma montować klimę i sam powiedział, że montaż klimy będzie bardzo prosty, odprowadzenie wody będzie na ogródek, który zaczyna się wraz z końcem ściany
  • Odpowiedz

MarioO

2015-06-10, 18:45:01
Zaawansowany użytkownik
Montowałem klime u frankowicza Wszystko w domku zrobione cacy na 30lat Też montaż przez ścianę technicznie łatwy Przyjechałem zmęczony do domu jakbym 100metrową instalację ciągną przez żelbetony i ta presja żeby czegoś nie uszkodzić żeby kurz się nie wydostał..... robota robocie nierówna A jak rozwiązałeś zasilanie?
  • Odpowiedz

goodghost

2015-06-10, 20:44:37
Nowy użytkownik
MariOo napisał(a):Montowałem klime u frankowicza Wszystko w domku zrobione cacy na 30lat Też montaż przez ścianę technicznie łatwy Przyjechałem zmęczony do domu jakbym 100metrową instalację ciągną przez żelbetony i ta presja żeby czegoś nie uszkodzić żeby kurz się nie wydostał..... robota robocie nierówna A jak rozwiązałeś zasilanie?

u mnie jest stan deweloperski, więc można wiercić i ryć ściany ile dusza zapragnie. W cenę montażu nie jest wliczone podciągnięcie zasilania. To ma zrobić ekipa, która będzie wykańczać mieszkanie.
  • Odpowiedz

miezala5

2015-06-10, 20:49:10
Top użytkownik
Może dlatego masz taką dobrą cene!
Jeszcze jak powiesz że to jest brutto to już zaczoł bym się martwić czy oby nie za tanio!
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-06-12, 06:55:27
Top użytkownik
Cena jest za niska jak na sezon i zamawianą ilość.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

Szymonss

2015-06-24, 18:18:12
Nowy użytkownik
Bardzo bardzo niska cena. montuje dużo tych Daikinów i są bezawaryjne, w tych pieniądzach wszystkie te klimy podobnie pracują więc wielkiej różnicy nie odczujesz.
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa