Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Układ 1:1 test szczelnosci

8 Odpowiedzi, 5795 Wyświetleń

zenek123

2015-07-01, 17:27:22
Użytkownik
Witam,

W jaki sposób wykonujecie test szczelności azotem przy układach pojedynczych. Chodzi mi o ryzyko przenikania azotu przez zawory przy dużym ciśnieniu. Czy jest jakaś norma na ciśnienie próby?

Pozdrawiam
zenek123
  • Odpowiedz

bxz

2015-07-01, 18:35:02
Zaawansowany użytkownik
W firmie w której pracuję, pod okiem technika (pierwsza robota, więc patrzył na ręce) montowaliśmy VRV LG który pracuje do 42 barów (info z agregatu jz Pmax=4.2 Mpa).
Zapytał się czy moje luty wytrzymają 50 bar, myślałem że mnie podpuszcza... a on na cały układ dał 50 bar Smile
Jak mu uświadomniłem że zawór rozprężny jest w jz i 42 bary jest tylko w agregacie to się zmieszał i mówi, że od 6 lat robi próbę na 50 bar jak jest 410 i nigdy nic się nie działo, a jak były przecieki to od razu było widać i nieraz słychać, więc on zawsze na 50 bar robi Smile
A zawory w pojedynczym czy VRV takie same...
Powraca pytanie jakie ciśnienie można dać na parownik skoro zawór rozprężny jest w jz to tak naprawdę robimy instalacje niskiego ciśnienia... czyli 8 bar na 410... stosując zasadę 1,5 x robocze to 12 IMO 16 wystarcza
NO
  • Odpowiedz

zenek123

2015-07-01, 18:54:17
Użytkownik
To są układy 1:1 3,5 kW. Inwestor wymaga testu szczelności, nigdy nie robiłem na pojedynczym układzie, ale słyszałem ze potrafi przelecieć azot przez zawory do skraplacza.
  • Odpowiedz

p.obelix

2015-07-01, 19:12:31
Zaawansowany użytkownik
bxz napisał(a):Powraca pytanie jakie ciśnienie można dać na parownik skoro zawór rozprężny jest w jz to tak naprawdę robimy instalacje niskiego ciśnienia... czyli 8 bar na 410... stosując zasadę 1,5 x robocze to 12 IMO 16 wystarcza
Tu się nie zgodzę bo zapominamy o funkcji grzania.
Jeśli podłączam Multi V czy tam VRV to robię próbę bez jednostki zewnętrznej. Ja robię próbę na 25 bar i liczę na szczęście Wink A próba szczelności czy będzie na 10 bar czy też 50 bar jest bez znaczenia bo jak jest dziura to i tak azot ucieka z taką samą prędkością.
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

zenek123

2015-07-01, 19:30:47
Użytkownik
Ok. Panowie uciekamy od tematu. Mowa o układzie 1:1 nie systemie VRF.
  • Odpowiedz

sulejowek

2015-07-01, 21:18:20
Użytkownik
20barów . Raz wyrwało grzyba ale to tak kolo 25 było Smile
  • Odpowiedz

albintec1

2015-07-11, 21:07:44
Nowy użytkownik
Ja robiłem 1:1 ok 2 m dł. instalacji 30 bar i spoko było Daikin wytrzymał Big Grin
  • Odpowiedz

ON/OFF

2015-07-13, 09:29:41
Użytkownik
Na szkoleniach LG m owili żeby 20 bar dawać ze względu na powyższy problem. Ja w praktyce puszczam sprzęt na grzaniu, czekam aż osiągnie ponad 30 bar i sprawdzam,
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa