Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wybór spośród "chińszczyzny" - Gree, Midea czy...LG?

7 Odpowiedzi, 32695 Wyświetleń

wzieli

2015-07-13, 21:38:12
Gość
Chciałbym zainstalować w nowym mieszkaniu klimatyzację. Powierzchnia do schłodzenia w mieszkaniu to +/- 30m okna wszystkie 3 od południa. Ponieważ czeka mnie sporo wydatków przy przeprowadzce zastanawiałem się nad instalacją budżetowej klimatyzacji (maks 3 tys zł już z montażem a lepiej nawet mniej).

Po wstępnym rozpoznaniu na placu boju pozostały:
LG BASIC E12EL 3,5 kW - bo to LG i robi klimatyzacje od początku świata, chyba jedyny "nie-chińczyk",
GREE Change 3,5 kW - chińczyk, ale podobno absolutnie bezawaryjny i b.popularny
Midea Fairwind 3,5 kW - (= MDV?) chyba też ok?

Która z tych Waszym zdaniem ma najlepszy stosunek cena/jakość (parametry pracy)? Czy któryś z tych modeli lub jakiś inny w podobnych rejonach cenowych wyróżnia się kulturą pracy (mało głośny)?
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-07-14, 07:09:16
Top użytkownik
wzieli napisał(a):[...]

Po wstępnym rozpoznaniu na placu boju pozostały:
LG BASIC E12EL 3,5 kW - bo to LG i robi klimatyzacje od początku świata, chyba jedyny "nie-chińczyk",
GREE Change 3,5 kW - chińczyk, ale podobno absolutnie bezawaryjny i b.popularny
Midea Fairwind 3,5 kW - (= MDV?) chyba też ok?[...]

Gree oraz Midea to bardzo dobry chiński sprzęt, mało awaryjne urządzenia za przyzwoitą kasę .
Fabryki Midea oraz Gree produkują dla wielu innych bardziej znanych producentów pod wieloma markami.

LGe to "Koreańczyk" zdania są podzielone co do oceny ich jakości. Osobiście tanie modele uważam za awaryjne (porównując 2,5 do 7kW ściennych Gree czy Midea) wyższe modele (górna półka) pracują po wiele lat bez najdrobniejszego problemu.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

miezala5

2015-07-14, 14:15:32
Top użytkownik
Gree Change jest prostym i bezawaryjnym klimatyzatorem przynajmniej przez ostatnie 3 lata i kilkanascie zamontowanych nic sie nie dzieje!
  • Odpowiedz

manitou

2015-07-14, 18:36:46
Użytkownik
Ja od siebie jeszcze mogę polecić Sinclair-produkowany przez GREE, zamontowano mi multi. Agregat jak na taką wielkość dośc cichy 11kW.
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-07-14, 19:12:34
Moderator
Polecam produkty Panasonic
  • Odpowiedz

kondzio85

2015-07-15, 21:12:36
Użytkownik
Polecam Gree. Obecnie jakościowo stoi podobnie jak LG a cenowo jest wiele leppiej.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-07-16, 08:44:51
Top użytkownik
radekklimat napisał(a):Polecam produkty Panasonic
W temacie "chińszczyzny" to pojechałeś z Panasem :lol: choć .... Smile
W Polsce mamy oddział Panasonic tj Panasonic ME GmbH
Dali wszystkim sprzedawać i montować jak leci teraz wycofują się i wprowadzają szkolenia bo nie udzielą klientowi gwarancji. Taka korporacja a nie potrafią w rynek wejść po raz drugi z klasą jak przystało dla tak dużej organizacji.

kondzio85 napisał(a):Polecam Gree. Obecnie jakościowo stoi podobnie jak LG a cenowo jest wiele leppiej.
Ciekawe porównanie ... tyle że produkty Gree czy Midea są praktycznie bezawaryjne co o ściennych splitach LG do 7kW nie da się powiedzieć z całą świadomością (siadają "pierdoły" rzadko coś poważnego).
Ja bym stwierdził że od kilku lat to "Koreańczyk" goni "Chińczyka" a nie odwrotnie .
Cena to rzecz wtórna jak klientowi podoba się urządzenie i jest przekonany co do firmy to cena schodzi na dalszy plan . Ty nie sprzedawaj cen tylko urządzenia.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa