Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Jednostka zewnetrzna

13 Odpowiedzi, 9518 Wyświetleń

sznobel

2015-08-23, 10:47:50
Gość
Witam, chcialbym zalozyc klimatyzacje do dwoch pokoi ale chodzi o jednostke zewnetrzna ktora musiala by byc cicha.Musi to byc jeden agregat ktory bedzie zamontowany na balkonie.Moje pytanie:czy jest jakas mozliwosc podlaczenia dwoch jednostek wewnetrznych do agregatu pojedynczego tak ze bedzie zasilal te dwie jednostki ale nie beda one obciazaly agregatu rownoczesnie tzn.bedzie chodzil albo jeden albo drugi.Wiem ze sa multisplity ale one sa glosniejsze.Moze doradzicie jakies rozwiazanie ewentualnie konkretny model,cena niewazna.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-08-24, 06:36:54
Top użytkownik
Nie. Nie są głośniejsze (nie wiem co porównujesz). Jeśli cena nie jest ważna to producent: Toshiba, Mitsubishi, Fujitsu.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

sznobel

2015-08-24, 13:10:00
Użytkownik
wlasciwie to mam cztery pokoje ale chcialem kupic dwie sprezarki dlatego pisze tylko o dwoch pokojach. Chlodzone beda max 2 pokoje rownoczesnie,ale jesli nie ma mozliwosci podlaczenia jak powyzej pisalem pozostaja tylko dwie mozliwosci:
- dwie sprezarki z dwoma jednostkami wewnetrznymi
- jedna sprezarka z czterema jednostkami wewnetrznymi
W tym wypadku chyba lepszym rozwiazaniem byloby zamontowac jedna sprezarke.
Moje pytania:
- jak w tym przypadku z halasem, glownie chodzi o sasiadow dodam ze okna sasiadow beda oddalone okolo 5 metrow od sprezarki.
- psiadam jeden maly pokoj 8m2 czy sprezarka wystartuje jezeli bede chcial tylko ten maly pokoj ochlodzic ?
- czy sa jakies jednostki wewnetrzne ktore posiadaja pojemnik na skropliny, poniewaz wlasnie w tym malym pokoju mozliwosc odprowadzenia skroplin grawitacyjnie jest niemozliwa.Czy pozostaje tylko pompka skroplin?
- moze jakas propozycja sprezarki pokoje: 1x30m2 , 1x15m2 , 1x12m2 , 1x8m2
z gory dziekuje za podpowiedzi
  • Odpowiedz

radekklimat

2015-08-24, 14:29:17
Moderator
Najtańsza propozycja to LG nie licząc chinczykow
Pokój 30 m2 wystarczy 3.5kW a na pozostałe trzy wystarczy 2.1 kW
Cena z montażem poszła na priv
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-08-25, 09:18:17
Top użytkownik
radekklimat - Pan nie prosił o ofertę na PRV tylko o odpowiedzi na pytania - może za słabo to zaakcentował

Wracając do twojej wypowiedzi to Chińczycy mają droższe urządzenia od LG (prawie wszyscy), natomiast na gotowe produkty mają niższe marże niż produkty (teoretycznie) z Korei ...
... mam też taką teorię spiskową iż:
dystrybutorzy "Chińczyków" są mniej pazerni (nie dotyczy kilku wyjątków) od "Koreańczyków" a na 100% mniej nachalni.
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-08-25, 10:16:03
Top użytkownik
sznobel napisał(a):wlasciwie to mam cztery pokoje ale chcialem kupic dwie sprezarki dlatego pisze tylko o dwoch pokojach. Chlodzone beda max 2 pokoje rownoczesnie,ale jesli nie ma mozliwosci podlaczenia jak powyzej pisalem pozostaja tylko dwie mozliwosci:
- dwie sprezarki z dwoma jednostkami wewnetrznymi
- jedna sprezarka z czterema jednostkami wewnetrznymi
W tym wypadku chyba lepszym rozwiazaniem byloby zamontowac jedna sprezarke.
Możliwe konfiguracje : 1x4 lub 1x2+1x2 lub 1x1+ 1x3 lub 1x1+1x1+1x1+1x1.

sznobel napisał(a):- jak w tym przypadku z halasem, glownie chodzi o sasiadow dodam ze okna sasiadow beda oddalone okolo 5 metrow od sprezarki.
5 metrów to duża odległość (nie określiłeś kierunku względem posadowionego agregatu) ale jeśli sprzęt będzie serwisowany nie powinni mieć do ciebie zastrzeżeń.
Jeśli nie będziesz urządzeń serwisował to po czasie będzie to odgłos pracującego "Koreańskiego" traktora.

sznobel napisał(a):- psiadam jeden maly pokoj 8m2 czy sprezarka wystartuje jezeli bede chcial tylko ten maly pokoj ochlodzic ?
Tak
sznobel napisał(a):- czy sa jakies jednostki wewnetrzne ktore posiadaja pojemnik na skropliny, poniewaz wlasnie w tym malym pokoju mozliwosc odprowadzenia skroplin grawitacyjnie jest niemozliwa.Czy pozostaje tylko pompka skroplin?
Wszystkie mają tace ociekowe ale z nich musisz odprowadzić wodę grawitacyjnie lub przepchnąć ją dalej za pomocą pompki skroplin.
Zawsze możesz postawić wazon (grawitacyjne odprowadzenie) i mieć darmowe ujęcie wody do podlewania kwiatów - (może i tandetnie ale rozwiązanie jest skuteczne, proste i tanie).

sznobel napisał(a):- moze jakas propozycja sprezarki pokoje: 1x30m2 , 1x15m2 , 1x12m2 , 1x8m2

1x30m2 (3,5kW), 1x15m2(1,6-1,8kW) , 1x12m2(1,6-1,8kW) , 1x8m2 (1,6-1,8kW) (Mitsubishi - Gw.5 lat )
1x30m2 (3,5kW), 1x15m2(2kW) , 1x12m2(2kW) , 1x8m2 (2kW) (Fujitsu, Fuji - Gw.5lat)
1x30m2 (3,6kW), 1x15m2(2,5kW) , 1x12m2 (2,5kW) , 1x8m2 (2,5kW) (Chńczyk - Gw.5 lat)

Tani zakup nie jest zawsze równoznaczny z tanią eksploatacją.
Cena konserwacji za jednostkę wewn. ?
Oblicz x 1 lub 2 w roku x ilość lat serwisu gwarancyjnego = cena utrzymania gwarancji.
Cena zużycia energii w "Koreańczykach i Chińczykach" przy multi będzie wyższa porównując z dobrze dobranymi nawiewnikami "Japończyków" nie będzie to ekstremalna różnica ale będzie.
  • Odpowiedz

sznobel

2015-08-27, 16:10:25
Użytkownik
Najpierw dziekuje za odpowiedz na moje pytania, ale mam jeszcze dwa pytania mianowicie:

-co sadzicie o klimatyzatorach Panasonic?
- jednostka wewnetrzna Panasonic CS-ME5PKE wydajnosc chlodnicza 1.6 (1.3-2.3) czy sprawdzi sie w tych malych pokojach ,szczegolnie w tym 8m2 bo zastanawia mnie ta wartosc minimalna 1.3
  • Odpowiedz

DBKlima

2015-08-28, 09:48:30
Top użytkownik
sznobel napisał(a):-co sadzicie o klimatyzatorach Panasonic?
Duży poważny koncern. Klimatyzatory bardzo dobre.
Nie podoba mi się ich polityka handlowa oraz program autoryzacyjny dla firm.

sznobel napisał(a):- jednostka wewnetrzna Panasonic CS-ME5PKE wydajnosc chlodnicza 1.6 (1.3-2.3) czy sprawdzi sie w tych malych pokojach ,szczegolnie w tym 8m2 bo zastanawia mnie ta wartosc minimalna 1.3
... sam nawiewnik chłodu nie wypluje - można odpowiedzieć TAK lub NIE
  • Odpowiedz

sznobel

2015-08-28, 10:43:27
Użytkownik
DBKlima napisał(a):
sznobel napisał(a):-co sadzicie o klimatyzatorach Panasonic?
Duży poważny koncern. Klimatyzatory bardzo dobre.
Nie podoba mi się ich polityka handlowa oraz program autoryzacyjny dla firm.

sznobel napisał(a):- jednostka wewnetrzna Panasonic CS-ME5PKE wydajnosc chlodnicza 1.6 (1.3-2.3) czy sprawdzi sie w tych malych pokojach ,szczegolnie w tym 8m2 bo zastanawia mnie ta wartosc minimalna 1.3
... sam nawiewnik chłodu nie wypluje - można odpowiedzieć TAK lub NIE

nie bardzo rozumiem,moze zle sformulowalem pytanie,albo ja to zle rozumie.Mianowicie mam na mysli ze minimalna wydajnosc chlodnicza to 1.3kW dobierajac 100W na m2 otrzymuje 13m2.Czy bedzie to mialo znaczenie jezeli pokoj ma 8m2 (zbyt duza minimalna moc chlodnicza)?
  • Odpowiedz

obser

2015-08-28, 11:40:59
Top użytkownik
Jeśli dobrze zrozumiałem,to boisz się,że jednostka będzie przewymiarowana.Nie sądzę,najwyżej będzie pracował podobnie w małym zapotrebowania chłodu jak urządzenie on-off. Choć dziwi mnie tak wysoka wartość minimalna,ale nie chce mi się szukać po katalogach. Normalny Gree przy wydajności 09 ma wydajność chłodniczą 0,45-3,23 kW
  • Odpowiedz

sznobel

2015-08-28, 13:57:58
Użytkownik
http://workupload.com/file/IqhslO3U
  • Odpowiedz

obser

2015-08-28, 15:00:57
Top użytkownik
Dla mnie dziwne,bo większość klimatyzatorów inverterowych jakie znam to warość min 1,1-1,3 kW chłodzenia ma przy typie 18 tzn ok.5 kW na stare. Ale to nie robi,sprężarka się wyłączy jak schłodzi do nastawy,a później wystartuje.Chodzić będzie.
  • Odpowiedz

sznobel

2015-08-28, 15:35:17
Użytkownik
ale juz model CS-XE7QKEW ma 2,05 (0,75 - 2,40) , mimo to troche to dziwne
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-08-28, 15:35:49 przez sznobel.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa