Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Sinclair ASH-12AIN nie włącza wentylatora w jednostce zewnętrznej

11 Odpowiedzi, 9923 Wyświetleń

krainagsm

2015-10-04, 13:57:32
Nowy użytkownik
Witam,
Posiadam klimatyzator zewnętrzny Sinclair ASH-12AIN, który miał najpierw problem z komunikacją miedzy jednostkami, później wyświetlał błąd IPM. Po uporaniu się z ww. problemami wydaje się jakby klimatyzator działał w miarę prawidłowo, oprócz tego, że nie włącza się wentylator w jednosce zewnętrznej. Wnetylator i kondenstaor na 100% sprawne. Wentylator sterowany układem ULN2003. Na nózce 6 musi się pojawić stan wysoki, żeby na nóżce 11 pojawił się stan niski - masa na cewkę sterującą wentylatorem.
Jednak w moim układzie na nóżkę 6 podawany jest stan niski, przez co na 11 jest stan wysoki i na cewke przekaźnika przychodzą 2 plusy.
Na nóżkę nr 6 idzie PIN 42 mikrokontrolera TMS320lf2402APGA. Co w tym mikrokontrolerze odpowiada za wyjście na nóżce nr 6? Nie wiem czy usterce uległ mikrokontroler czy może coś co powinno sterować stanem nóżki nr 6.

W klimatyzatorze w jednostce zewnętrznej występuje płyta PCP Whirlpool W9M32C, której niestety nie udało mi się znaleźć nigdzie schematu.
  • Odpowiedz

mg

2015-10-04, 14:29:14
Top użytkownik
W jakich warunkach badasz ten układ? Temp.na czujnikach itp.
  • Odpowiedz

krainagsm

2015-10-04, 14:38:34
Nowy użytkownik
Badam w garażu, jednostki spięte krótkimi rurkami.
Temp. na czujniku temp. pokoju ok. 19 stopni, ustawione chłodzenie na 16 stopni.
Przy chłodzeniu skraplacz dosyć ciepły, a nawet lekko gorący, cienka rurka idąca do parownika oszroniona ale po chwili robi się tylko mokra, jak wymuszę włączenie wentylatora przez podanie stanu wysokiego na nóżkę 6 układu ULN2003, to rurka szronieje ponownie, a skraplacz stygnie.
Jakie warunki otoczenia muszą być spełnione, żeby wntylator w skraplaczu się załączył. Jak mogę wymusić takie warunki?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-04, 14:39:45 przez krainagsm.)
  • Odpowiedz

mg

2015-10-04, 14:48:43
Top użytkownik
Na przykład jednostka wewnętrzna powinna znajdować się w temperaturze około 25' C a zewnętrzna około 28'C.
  • Odpowiedz

mg

2015-10-04, 14:52:47
Top użytkownik
Ponadto w układzie chłodniczym powinna być właściwa ilość czynnika chłodniczego Wink
  • Odpowiedz

krainagsm

2015-10-04, 17:39:53
Nowy użytkownik
Stworzyłem warunki o jakich pisaliście, tj. czujnik temp. wew. zanurzyłem w wodzie o temp. ok 29 stopni, a czujnik temp. zew. w wodzie ok. 33 stopnie i sprężarka się włączyła, wentylator niestety nie.
Zauważyłem, że jak włącza się kompresor to czerwona dioda na płycie głównej miga 8 razy co oznacza:
Red light blinks 8 times - Starting temperature is reached. This is normal condition and display of indoor unit is normal.
Wentylatorem steruje jakiś prestostat??
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2015-10-04, 18:31:29 przez krainagsm.)
  • Odpowiedz

Bock

2015-10-10, 06:08:40
Zaawansowany użytkownik
Zadzwoń do Roberta z Zabrza i wszystko ci ładnie wytłumaczy
  • Odpowiedz

krainagsm

2015-10-12, 17:45:03
Nowy użytkownik
Bock napisał(a):Zadzwoń do Roberta z Zabrza i wszystko ci ładnie wytłumaczy
Jak zdobyć kontakt do Roberta?
  • Odpowiedz

mg

2015-10-12, 18:27:51
Top użytkownik
krainagsm napisał(a):Stworzyłem warunki o jakich pisaliście, tj. czujnik temp. wew. zanurzyłem w wodzie o temp. ok 29 stopni, a czujnik temp. zew. w wodzie ok. 33 stopnie i sprężarka się włączyła, wentylator niestety nie.
Zauważyłem, że jak włącza się kompresor to czerwona dioda na płycie głównej miga 8 razy co oznacza:
Red light blinks 8 times - Starting temperature is reached. This is normal condition and display of indoor unit is normal.
Wentylatorem steruje jakiś prestostat??
Czujnik temperatury? ten nieoszukany
  • Odpowiedz

krainagsm

2015-10-12, 19:33:22
Nowy użytkownik
znaczy się, że czujnik, który mierzy temperaturę czynnika w układzie. Występują dwa, po jednym w jednostkach. Podnosiłem temperaturę na tym czujniku w jednostce zewnętrznej i nie spowodowało to załączenia wentylatora. Zauważyłem, że podanie stanu wysokiego na nóżke 6 układu ULN2003, nie zawsze skutkuje załączeniem wentylatora, wychodzi na to, że jednak coś w układzie steruje tym, że wentylator raz można wymusić, a raz się nie da.
  • Odpowiedz

zchrust

2015-11-01, 17:31:48
Nowy użytkownik
Zwykle awaria wentylatora zewnętrzego wiąże się z komunikatem o błędzie komunikacji.Pozdrawiam!
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa