Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Dobór chłodnicy do centrali wentylacyjnej

12 Odpowiedzi, 12995 Wyświetleń

zenek123

2016-01-17, 16:32:09
Użytkownik
Witam,

Dostałem zlecenie dołożenie chłodnicy freonowej do centrali wentylacyjnej 1200 m3/h z nagrzewnicą elektryczną.
Centrala ma bezpotencjałowy sygnał startu dla chłodzenia.

W związku z tym mam kilka pytań:

1. Dobór chłodnicy - jaką moc przyjąć, czy w centrali sugerować się maksymalnym przepływem, jaki opór stawia chłodnica? W pomieszczeniu będą ze 2 wymiany na godzinę, ale chodzi o zbicie chociaż 4-6 stopni.
2. Wybrać inwerter czy on off?

Z góry dzięki za pomoc

Pozdrawiam
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-01-17, 16:33:15 przez zenek123.)
  • Odpowiedz

Amfan

2016-01-18, 10:56:08
Top użytkownik
Zyski ciepła związane z temp powietrza nawiewanego z zewnątrz i zyski wewnętrzne minus odzysk na centrali jeśli jest . tak można. Wstępnie określić moc chłodnicy. Inverter jest zdecydowanie lepszym rozwiązaniem płynniej da się regulować temperaturą nawiewaną
  • Odpowiedz

bxz

2016-01-18, 15:53:56
Zaawansowany użytkownik
Problemem jest brak na rynku invertera ze sterowaniem 0-10 o tak małej mocy.
Zakładam na oko że chłodnica ze 3kW.
Chyba że ktoś zna jakiejś renomowanej firmy od 2kW bardzo chętnie się doumiem Wink
NO
  • Odpowiedz

manitou

2016-01-18, 19:52:30
Użytkownik
http://www.sinclair.pl/oferta/agregaty-s...cmi01.html masz sterowanie wydajnością napięciowo, cisnieniowo lub z termistora, do tego jakiś parownik.
  • Odpowiedz

zenek123

2016-01-19, 04:30:00
Użytkownik
Dzięki koledzy za pomoc. Powiedzcie jeszcze gdzie kupujecie chłodnice w dobrych cenach w obudowie oczywiście.

Pozdrawiam
  • Odpowiedz

Amfan

2016-01-19, 16:54:31
Top użytkownik
bxz napisał(a):Problemem jest brak na rynku invertera ze sterowaniem 0-10 o tak małej mocy.
Chyba że ktoś zna jakiejś renomowanej firmy od 2kW bardzo chętnie się doumiem Wink

Nie liczył bym tego tak .1200m3/h /(2 wymiany) to jest 600m3 kubatury ,wysokość niech będzie 3 m to będzie 200m2 . 3 kw chłodnica na 200m2 to trochę za mało .Przypuszczam że jest to biuro , więc ludzie, komputery, okna od południa . obstawiam więcej jak 15kw
  • Odpowiedz

zenek123

2016-01-19, 17:31:22
Użytkownik
Amfan napewno będzie jeszcze odzysk. Jutro będę miał projekt to przeliczę wydatki i krotność wymian. Myślę tylko że przy 15 kW może być problem z odparowaniem, ewentualnie inverter pozostaje.

Pozdr.
  • Odpowiedz

bxz

2016-01-19, 18:27:53
Zaawansowany użytkownik
Amfan napisał(a):
bxz napisał(a):Problemem jest brak na rynku invertera ze sterowaniem 0-10 o tak małej mocy.

Nie liczył bym tego tak .1200m3/h /(2 wymiany) to jest 600m3 kubatury ,wysokość niech będzie 3 m to będzie 200m2 . 3 kw chłodnica na 200m2 to trochę za mało .Przypuszczam że jest to biuro , więc ludzie, komputery, okna od południa . obstawiam więcej jak 15kw

Jakie 15kW na 1200m3/h powietrza ?!
jakie 15kW na 200m2 biura ?!

Założenia "co by szło wycisnąć" z wentylki => dobierasz chłodnicę => dobierasz agragat = dostajesz ~3kW ^^
Wentylacja jest od wentylowania, a gdy chcemy grzanie czy chłodzenie powietrzne to już jest klimatyzacja.
Klient chce, uświadamiasz, montujesz i kasujesz Smile
Ma być klima, robisz bilans i dobierasz klimę.
NO
  • Odpowiedz

bxz

2016-01-19, 18:37:44
Zaawansowany użytkownik
zenek123 napisał(a):Dzięki koledzy za pomoc. Powiedzcie jeszcze gdzie kupujecie chłodnice w dobrych cenach w obudowie oczywiście.

Pozdrawiam

Nie reklama bo PolskieSmile Juwent
Po chińskiemu i taniemu Systemair
NO
  • Odpowiedz

bxz

2016-01-19, 19:00:09
Zaawansowany użytkownik
manitou napisał(a):http://www.sinclair.pl/oferta/agregaty-s...cmi01.html masz sterowanie wydajnością napięciowo, cisnieniowo lub z termistora, do tego jakiś parownik.
Jak będę miał chwilę poczytam, dzięki.
3,5 kW to już sporo, ciężko o chłodnicę na małe wydatki, a znowu on-off przy wentylce męczy sprężarkę...
Sinclair nie montowałem, nie serwisowałem, nie znam...
Od takiej mocy jest też LG, z włożoną elektroniką z JW do pudełka... i nazwane po marketingowemu Wink
Nie lubię LG, ale teraz tego sporo montuję i jako PC w ciężkich warunkach działa bez zarzutów...
Dziwi mnie że nie ma małych agregatów inverterowych z opcją pompy ciepła do małych rekuperatorów.
Stąd się podłączyłem pod temat...

zenek123: odwieczny problem:
zrobić co chce klient i liczyć że i tak klimę weźmie
udowodnić że rozwiązanie nie spełni oczekiwać i klimę założyć
czy zamontować szajs i klienta stracić Smile
NO
  • Odpowiedz

p.obelix

2016-01-19, 21:02:44
Zaawansowany użytkownik
Amfan napisał(a):Założenia "co by szło wycisnąć" z wentylki => dobierasz chłodnicę => dobierasz agragat = dostajesz ~3kW ^^
Wentylacja jest od wentylowania, a gdy chcemy grzanie czy chłodzenie powietrzne to już jest klimatyzacja.
100% racji ma kolega bxz
Nie wiem jak Wy liczycie tą wydajność ale mi wychodzi 6,2 KW przy 32 stopniach na czerpni i 16 na nawiewie .Wilgotność 65%
Czyli postaw na 5,5 KW
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy a nic nie działa,
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a nikt nie wie dlaczego.
  • Odpowiedz

Amfan

2016-01-19, 21:03:33
Top użytkownik
bxz napisał(a):
Amfan napisał(a):

Jakie 15kW na 1200m3/h powietrza ?!
jakie 15kW na 200m2 biura ?!

Założenia "co by szło wycisnąć" z wentylki => dobierasz chłodnicę => dobierasz agragat = dostajesz ~3kW ^^

w założeniach ZENEK123 przyjął, że chłodnica ma zbić temperaturę o 4-5 stopni . tylko nie napisał ,czy w pomieszczeniu ,czy ma zbijać temp powietrza nawiewanego .Jeśli to drugie to ok, może i 3kw starczy ,nie liczyłem nawet mi się nie chce.

Przy takim przepływie powietrza 1200m3/h ,to rzeczywiście 15 kw za dużo .Natomiast uprzedził bym inwestora,że jeśli te 3-6kw to jedyny układ chłodzenia to nie ma co liczyć na poprawę komfortu ,
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-01-19, 21:38:32 przez Amfan.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa