Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

jak połączyć przewody klimatyzacji

41 Odpowiedzi, 35910 Wyświetleń
1 2 Dalej

kiechu98

2016-02-11, 13:08:11
Nowy użytkownik
Witam wszystkich serdecznie , to mój pierwszy post także proszę o wyrozumiałość Smile mam problem a mianowicie zakładam klimatyzację od volvo v40 s40 do ciągnika . Tzn już wszystko rozplanowanie i w ogóle w wolnym czasie podorabiam uchwyty itp ale problem pojawia się z przewodami . Wiadomo ciężko z kasą na takich średnich gospodarstwach jak moje i wszystkie koszty chce okroic do minimum . Także tak . Oryginalne przewody są za długie i nie w te strony puginane co potrzebuje :/ dorabianie przewodów kosztowne jest i moje pytanie jest takie : czy zrobić to tak ze utne w danym miejscu aluminiowy przewód i połącze go złączka taka z nakrętką i piescieniem zaciskowym z rurką miedziana ? Poniżej dam foto złączki . A raczej kolanko bo złączki aktualnie nie posiadam przy sobie ale działa to na tej samej zasadzie . Ewentualnie prosiłbym o jakieś wskazówki jak inaczej to połączyć tańszym kosztem ? Może być lutowanie ale jak zlutowac do siebie rurki tego samego rodzaju ? Musiały by być jakieś mufy czy coś . Jeżeli tak to gdzie takie coś dostanę ?
Z góry przepraszam za kłopot i jeżeli coś umieściłem nie tu czy coś to przepraszam bardzo Smile proszę o odpowiedź .Smile

[Obrazek: images?q=tbn:ANd9GcQDHylJZxEVdAuHbi_uyzI...vrd9pBSstW]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-02-11, 13:14:38 przez kiechu98.)
  • Odpowiedz

AC-PARTS.pl

2016-02-12, 15:55:15
Nowy użytkownik
Witam,
typ złączki z załącznika ma zastosowanie przy połączeniach miedzianych stożkowanych.

W przypadku opisanym powyżej aby połączyć dwie rurki alu należałoby roztłoczyć jedną z nich i polutować.
Myślę że najszybciej i ekonomicznie $$$

Koszt ręcznego rozbijaka ok 30 zł netto + lut

Pozdr.
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-12, 16:42:59
Nowy użytkownik
O i o takie coś mi chodziło dzięki wielkie kolego za odpowiedź ! Smile
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-12, 16:44:36
Nowy użytkownik
A właśnie jeszcze jedno pytanie . Czy jeżeli podgrzeje te przewody aluminiowe od klimy palnikiem i poprzeginam trochę to nic się nie stanie ? Oczywiście nie można doprowadzić do załamania rurki.
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-12, 16:47:53
Nowy użytkownik
Kolego czy rozbijak taki jak od rur miedzianych zda egzamin?
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-12, 17:04:11
Nowy użytkownik
A właśnie takie pytanie jeszcze mam . Czy mógłbym wykorzystać na kolanka takie kolanka od rurek miedzianych ? Po prostu zlutowac rurki aluminiowe z kolankami miedzianymi ?
  • Odpowiedz

AC-PARTS.pl

2016-02-12, 20:24:57
Nowy użytkownik
Rozbijak od miedzi powinien dać radę , uważaj przy wygrzewaniu aluminium żeby nie przepalić bo będzie lipa.
nie wiem jak zareaguje połączenie alu z miedzią - zwykły lut nie da rady raczej.
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-12, 21:04:16
Nowy użytkownik
Dzięki wielkie kolego za odpowiedź Smile dużo mi pomogles Smile
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-13, 10:07:24
Nowy użytkownik
Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest różnica od której strony parownika klimatyzacji będzie dmuchać wentylator ? A i mam cały zestaw tej klimy i w układzie jest tylko jeden czujnik na osuszaczu z którego wychodzą 4 przewody . Czy może być tak ze ten jeden czujnik rozlacza sprzęgło sprężarki i załącza wentylator skraplacza ? Ponieważ w całym układzie po przejrzeniu wszystkich przewodów itd.Nie znalazłem miejsca na jeszcze jeden jakiś czujnik .
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2016-02-13, 14:20:29
Top użytkownik
Nie można lutowac miedzi z aluminium-to dwa gryzace sie ze soba metale.Pomysł ze złączkami dobry-ale powinny być mosiężne lub aluminiowe.Natomiast jezeli łączenie na gorąco to aluminium z aluminium i Tigiem
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-13, 15:09:55
Nowy użytkownik
A palnik i lut nie da rady ?
  • Odpowiedz

FRIGOTECH

2016-02-13, 15:11:04
Użytkownik
Lutowanie. Da radę. Złączka na foto to hydrauliczna.
Autoryzowany Partner CARRIER
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-02-13, 15:12:00 przez FRIGOTECH.)
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-13, 16:31:45
Nowy użytkownik
No tak ma kolega rację hydrauliczna :/ a są jakieś takie złączki do aluminium skręcane ? Podobne do tych na foto ? Żeby nie był mi potrzebny jakiś przyrzad do zakuwania .
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2016-02-14, 09:50:48
Top użytkownik
Mosiężna moze być,lub aluminiowa-są takie
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-14, 10:56:47
Nowy użytkownik
Dzięki kolego za pomoc Smile
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-14, 10:59:02
Nowy użytkownik
kiechu98 napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest różnica od której strony parownika klimatyzacji będzie dmuchać wentylator ? A i mam cały zestaw tej klimy i w układzie jest tylko jeden czujnik na osuszaczu z którego wychodzą 4 przewody . Czy może być tak ze ten jeden czujnik rozlacza sprzęgło sprężarki i załącza wentylator skraplacza ? Ponieważ w całym układzie po przejrzeniu wszystkich przewodów itd.Nie znalazłem miejsca na jeszcze jeden jakiś czujnik .

Odpowie ktoś na te pytania Smile?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2016-02-15, 09:38:47
Top użytkownik
Ten czujnik-presostat odpowiada za wentyl i cewkę sprężarki.Wentylator parownika musisz umeścić tak aby nadmuch był skierowany do kabiny
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-15, 10:02:22
Nowy użytkownik
Czyli ten czujnik co mam na osuszaczu wychodzą z niego 4 przewody steruje sprzeglem sprężarki i wentylatorem tak ? Tak wiem że do kabiny ale nie ma różnicy od której strony parowjnika założę wentylator ?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2016-02-15, 10:41:11
Top użytkownik
Dokładnie.Natomiast jeżeli chodzi o wentylator to jeżeli dasz za parownikiem to będzie nawiewał zimne powietrze mnatomiast jezeli przed to będzie zasysał .Musisz sam zobaczyćmco będzie bardziej efektywne
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-15, 11:14:05
Nowy użytkownik
Dzięki koledzy za pomoc Smile chociaż tutaj mnie nikt nie wysmial itp.Jak na innych forach Smile a z tym od której strony to po prostu chodzi mi o to że przy parowniku są rurki i zawór rozprezny na jeden ściance i właśnie oryginalnie w samochodzie wentylator dmuchal z tej strony gdzie te rurki a mi by pasowało żeby dmuchal z drugiej strony a tu gdzie rurki by wydmuchiwalo zimne powietrze już do kabiny więc z tym od której strony będzie wprowadzane powietrze żeby ochlodzic w parownik nie ma różnicy co ? No i jeszcze jedna sprawa najważniejsza czyli jak podepne się prądem pod każdy po kolei przewód z tego czujnika to i tak z żadnego innego napięcie nie wychodzi . Hmm od wentylatora można to wyjaśnić ze zalaczy się po jakimś pewnym czasie gdy zajdzie taka potrzeba ale od sprężarki ? Powinno od razu być napięcie a dopiero później ginąć jak będzie za duże ciśnienie. Mi ze mozna to tak wytłumaczyć ze musi być w układzie jakieś ciśnienie np poprzez nabicie freonu żeby czujnik zaczął działać ?
  • Odpowiedz

Tadeusz4321

2016-02-15, 11:17:08
Top użytkownik
Dobrze kiombinujesz.Tak właśnie jest.Sprężarka nie włączy sie jak nie ma minimum ciśnienia w układzie.Inaczej by zatarło sprężarkę
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-15, 13:27:27
Nowy użytkownik
Dzięki kolego wielkie ! Smile jest może ktoś na tym forum kto mógłby mi narysować schemat jak to wszystko podłączyć ? Tzn żeby panel sterowania okroic bo nadmuch zostaje oryginalny więc pokrętła są od tego potrzebuje tylko połączyć to tak żeby załączyć sprezarke jakimś przyciskiem i połączyć jakos to tak z tym czujnikiem i ten wentylator ? Smile
  • Odpowiedz

mg

2016-02-15, 16:27:08
Top użytkownik
kiechu98 napisał(a):
kiechu98 napisał(a):Mam jeszcze jedno pytanie. Czy jest różnica od której strony parownika klimatyzacji będzie dmuchać wentylator ? A i mam cały zestaw tej klimy i w układzie jest tylko jeden czujnik na osuszaczu z którego wychodzą 4 przewody . Czy może być tak ze ten jeden czujnik rozlacza sprzęgło sprężarki i załącza wentylator skraplacza ? Ponieważ w całym układzie po przejrzeniu wszystkich przewodów itd.Nie znalazłem miejsca na jeszcze jeden jakiś czujnik .

Odpowie ktoś na te pytania Smile?

Odpowiedź na jedno pytanie: nie.
Prawdopodobnie to czujnik wartości krytycznych więc wentylatorem musisz sterować innym czujnikiem ciśnienia.
  • Odpowiedz

kiechu98

2016-02-15, 17:17:09
Nowy użytkownik
Hm pogubilem się teraz :/ w całym układzie nie ma już innego czujnika . Kurde wentylator bym zrobił na stałe żeby cały czas sobie chodził tzn włączył bym go sobie jakimś wlacznikiem . Chodzi mi tylko żeby sprężarka wylaczyla się na czas :/. Co kolega na to powie jak to rozwiązać ? Czy ten czujnik jest od wyłączania sprężarki ?
  • Odpowiedz

Whisky

2016-02-15, 17:19:55
Top użytkownik
Podaj numerek z czujnika albo wstaw fote.
  • Odpowiedz
1 2 Dalej

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa