Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

budowa chłodni 2stC

13 Odpowiedzi, 13004 Wyświetleń

tysio

2008-06-30, 20:41:26
Nowy użytkownik
Witam
Podląłem sie zrobienia agregatu chłodniczego do pomieszczenia 20m3. kupiłem chłodnicę 3 wentylatorową z grzałką 2400W., agregat sprężarkowy ze skraplaczem i automatykę do tego (presostat min i max) osuszacz, wziernik, zawór odcinający, termostatyczny zawór rozprężny, i sterownik Carel do całości. czynnik R404a. czy musze jeszcze dołożyć czujnik wysokiego ciśnienia?
  • Odpowiedz

Artic

2008-06-30, 21:16:39
Zaawansowany użytkownik
zawór elektromagnetyczny jeszcze. piszesz że masz presostat wysokiego cisnienia więc drugi jest zbedny ale możesz założyć presa do wiatraka skraplacza na zime jak znalazł
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

tysio

2008-06-30, 21:28:33
Nowy użytkownik
dzięki za podpowiedz. waham sie jeszcze czy dać grzałkę na karter sprężarki na zimę, mam takie zdjęte z klim 40W ale chyba za mała?
  • Odpowiedz

radekklimat

2008-07-01, 18:48:42
Moderator
grzałka musi byc tylko jak nie pracuje agregat to ona powinna wtedy grzac
  • Odpowiedz

Artic

2008-07-01, 21:45:20
Zaawansowany użytkownik
ważne żeby grzała a co do jej mocy to wystarczy.
Doświadczenie stworzyło sztukę, brak zaś doświadczenia - przypadek .... A prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn. Arystoteles
  • Odpowiedz

marcos

2008-07-05, 19:35:08
Nowy użytkownik
Piszesz że kupiłeś sterownik Carela do całości, stąd moje pytanie do praktyków: dlaczego w chłodnictwie stosowany jest głównie Carel? Jakie są jego zalety że jest on popularny w chłodnictwie? Jakie ma funkcje do sterowania agregatami jakich nie mają inne sterowniki?
  • Odpowiedz

senior

2008-07-07, 06:08:21
Zaawansowany użytkownik
Carel po prostu jest sterownikiem którego mona konfigurować na bardzo wiele sposobów, nie ma problemu z instrukcjami , poza tym większość kodów serwisanci znają na pamięć, no i cena nie odbiega od innych a zabawa z nim jest ok
  • Odpowiedz

Artic

2008-07-07, 16:19:30
Zaawansowany użytkownik
Carel bo tak jak piszę senior są bardzo dobrymi sterownikami no i kwestia monitoringu i ustawień montuje baaardzo dużo tych urządzeń.
Szkoda że nie są wodoszczelne Smile bo ostatnio trzy zalane kawą (napojami) wymieniałem. Ale jeszcze jest kwestia modelu sterownika bo niektóre pasują tylko do lad chłodniczych a do chłodni to trochę za mało ustawień maja.
  • Odpowiedz

Alpak

2008-07-07, 17:20:51
Użytkownik
Witam Wink Czy ktos z was posiada pelna dokumentacje do IR33 carela ? Pobralem ze strony carela DTR'ke i jest w niej napisane przy parametrach inteligentnego odszraniania 'wiecej informacji dostepne w pelnej dokumentacji.' (strona 12 parametry d12; dn; dH. Szukalem na stronie carela ale niestety lipa...
  • Odpowiedz

Artic

2008-07-07, 19:21:57
Zaawansowany użytkownik
www.carel.pl tam masz wszystko
  • Odpowiedz

marcos

2008-07-08, 10:37:31
Nowy użytkownik
Szczerze przyznam że spodziewałem się czegoś więcej, tzn bardziej merytorycznych argumentów. Ja znam caaałe mnóstwo sterowników z którymi pracuję więc rozumiem że je też jestem w stanie zastosować w chłodnictwie. Jakie cechy są istotne dla urządzenia sterującego w chłodnictwie - pytanie do praktyków.
  • Odpowiedz

senior

2008-07-08, 17:28:55
Zaawansowany użytkownik
koniec odtajania po temperaturze końca odtajania,tryb pracy ciągłej, konfiguracja w " sieci", możliwość regulacji 2 parownikami, podłączenie 4 sond temperatury, możliwość załączania skraplacza, kodowane parametrów, możliwość odczytania temperatury z każdej z sond, pamięć
  • Odpowiedz

marcos

2008-07-08, 17:53:29
Nowy użytkownik
To już są jakieś konkrety! Rozumiem że sterowniki te posiadają gotowe funkcje do tych procesów które wymieniłeś?
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa