Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Wybór klimatyzacji

20 Odpowiedzi, 13754 Wyświetleń

hashin

2016-03-31, 11:17:03
Nowy użytkownik
Witam wszystkich,
Znalazłem firmę która proponuje mi klimatyzację z montażem, tylko nie wiem na który model się zdecydować, dlatego wolę zapytać bardziej doświadczonych. Wszystkie modele mają wydajność chłodzenia ok. 3,5 kW:
LG Basic - 3200 zł
LG Standard - 3650 zł
Daikin easy inverter - 3500 zł

Czy ten Daikin jest wart uwagi, czy jest tak okrojoną wersją, że lepiej w tej cenie brać LG? Czy jest spora różnica w modelach LG Basic i Standard?
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-03-31, 12:24:23
Top użytkownik
Co według ciebie jest okrojoną wersją w Daikin ? jest bez skraplacza ?
Z tego wyboru by mnie skorzystał i nie kupił bym nic.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

hashin

2016-03-31, 12:47:47
Nowy użytkownik
Okrojona wersja, tzn. bez dodatkowych funkcji, które występują w droższych modelach, tańsze zastosowane materiały do budowy wymiennika itp.
Nie mam do wydania więcej jak 3500 zł, więc to są urządzenia z których mogę coś wybrać.
  • Odpowiedz

Mateo17

2016-03-31, 16:46:58
Nowy użytkownik
Bierz Basica lub Daikina lub jeszcze cos z Samsunga śmiało! Wink Zaraz zapewne będzie oburzenie i ktoś zacznie proponować jakieś chińczyki za ciężki hajs bo mają 1 500 000 funkcji dodatkowych. Wink Bierz coś z tego i sie nie zastanawiaj.
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-04-01, 05:37:28
Moderator
A co powiesz na Panasonica 3.5 kw ?
  • Odpowiedz

hashin

2016-04-01, 08:37:39
Nowy użytkownik
Pewnie byłbym zainteresowany klimatyzacją Panasonic, gdyby firma miała dostęp do niej. Nic o niej nie wspominał więc pewnie nie ma na nią papierów albo nie w moim zakresie cenowym. Przy okazji jak będę u nich to zapytam.
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-04-01, 08:44:34
Top użytkownik
hashin napisał(a):Okrojona wersja, tzn. bez dodatkowych funkcji, które występują w droższych modelach, tańsze zastosowane materiały do budowy wymiennika itp.
Nie mam do wydania więcej jak 3500 zł, więc to są urządzenia z których mogę coś wybrać.
Mitsubishi HJ jeszcze możesz jeszcze ale jak się upierasz to kup Daikin, LG i Samsunga ja osobiście klientom odradzam.
Markowe chińczyki Midea lub Gree - produkują bardzo dobry sprzęt .

Okrojona wersja ahaaaa heheheeheee
  • Odpowiedz

hashin

2016-04-01, 13:06:37
Nowy użytkownik
Nie upieram się na żadną z tych klimatyzacji. To są dostępne modele w moim zakresie cenowym. Urządzenie ma być użytkowane w dni upalne, czyli za wiele tego nie ma w ciągu roku. Do grzania nie będzie używane.
Klimatyzacja ma schłodzić i fajnie by było żeby robiła to cicho, wiecej wymagań nie mam. No gdyby jeszcze była bezawaryjna to super ale z tą bezawaryjnością wiadomo jak jest. Mam samochód klasy premium a psuje się jak każdy, więc różnie człowiek trafi.
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-04-01, 13:35:02
Moderator
hashin napisał(a):Pewnie byłbym zainteresowany klimatyzacją Panasonic, gdyby firma miała dostęp do niej. Nic o niej nie wspominał więc pewnie nie ma na nią papierów albo nie w moim zakresie cenowym. Przy okazji jak będę u nich to zapytam.

Panasonic 3.5 kW za 2100 zł brutto plus ewentualnie koszt wysyłki
  • Odpowiedz

Amfan

2016-04-01, 16:39:01
Top użytkownik
radekklimat napisał(a):
hashin napisał(a):Pewnie byłbym zainteresowany klimatyzacją Panasonic, gdyby firma miała dostęp do niej. Nic o niej nie wspominał więc pewnie nie ma na nią papierów albo nie w moim zakresie cenowym. Przy okazji jak będę u nich to zapytam.

Proponuję co do ceny dogadywać się na priv. Allegro trzyma większy poziom.
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-04-01, 19:17:39
Moderator
Ja sie nie dogaduje, tyle kosztuje sprzet, zadna tajemnica a reszta czyli montaz to juz kwestia dogadania.
  • Odpowiedz

obser

2016-04-02, 08:33:56
Top użytkownik
Aby porównywać coś proponuję trzymać się cen katalogowych, jaka jest polityka firm, to inna sprawa, ale żeby porównanie było rzetelne powinniśmy operować cenami importera.
  • Odpowiedz

bartek2700

2016-04-02, 09:01:56
Użytkownik
... niema to jak nas...ć we własne gniazdo
  • Odpowiedz

obser

2016-04-02, 09:50:03
Top użytkownik
Wydawało mi się,że to forum jest skierowane dla osób związanych z klimatyzacją, a tu powoli robi się rozszerzenie Allegro, gdzie nieraz wyrastają takie kwiatki, że podam dla przykładu LG Basic był tańszy o ok. 300 zl z moją ceną zakupu, a jakieś tam dobre upusty mam, Znalazł to Klient co odnalazł tą cenę i zakładał, że jak ktoś oferuje z zarobkiem w takiej cenie urządzenie, to ja go ograbiłem. A było to upustu o ile pamiętam 65% od ceny katalogowej. Nie ukrywam, że nawet z czystej ciekawości też zamówiłem 1 szt, przyszła z oryginalną gwarancją LG, z hologramem, pieczątką. Porównałem s/n urządzenia i był podobny do urządzenia z legalnej dystrybucji. Myślę, że jednak importerzy chyba maczają palce w tym procederze. Inny dowód miałem, z wycieraczką Bosch najnowszej generacji, Inter-Cars proponował ją za 87 zł, firma z Krakowa, klikłem 2 szt w południe, a nazajutrz otrzymałem DHL z przesyłką z głównego magazynu w Warszawie w cenie 38 zł/szt. Podejrzewam , że ta firma z Krakowa "na szwagra" jest obsługiwana w tym magazynie on-line. Niestety importerzy dążą do jak najwyższej sprzedaży w sposób zakamuflowany. Sorry,że zeszłem z tematu, ale to był jaskrawy przykład. I jeszcze raz apaluję, nie napalajcie się % upustu, w tym podpisana jest umowa na zrzeczenie się fizycznej gwarancji, przynajmniej ja mam tak w umowach. Firma ewentualnie i nieraz po paru interwencjach z łaską przyśle potzrebne części i to jeszcze reglamentując 1 płytkę oczywiście wewnętrzną bo tańsza jak ja mam komunikat brak komunikacji, a urządzenie nie jest w stanie podać kodu, która elektronika padła. Dopiero jak nie zadziała wyślą j.z , a Klient czeka i to my nieraz dostajemy zjeby od Klienta.
  • Odpowiedz

hashin

2016-04-02, 10:45:01
Nowy użytkownik
Widzę, że temat się rozwinął, jednak fajnie gdyby ktoś napisał coś o modelach, które podałem na początku. Wiem, że mogę gdzieś znaleźć produkt tańszy ale wybrałem już firmę która mi to zrobi i raczej będę się tego trzymał. Może niepotrzebnie podałem ceny tych klimatyzacji, bo bardziej chodzi mi o samo porównanie tych modeli i wybór odpowiedniego.
  • Odpowiedz

MarioO

2016-04-02, 11:36:27
Zaawansowany użytkownik
obser napisał(a):Wydawało mi się,że to forum jest skierowane dla osób związanych z klimatyzacją, a tu powoli robi się rozszerzenie Allegro, gdzie nieraz wyrastają takie kwiatki, że podam dla przykładu LG Basic był tańszy o ok. 300 zl z moją ceną zakupu, a jakieś tam dobre upusty mam, Znalazł to Klient co odnalazł tą cenę i zakładał, że jak ktoś oferuje z zarobkiem w takiej cenie urządzenie, to ja go ograbiłem. A było to upustu o ile pamiętam 65% od ceny katalogowej. Nie ukrywam, że nawet z czystej ciekawości też zamówiłem 1 szt, przyszła z oryginalną gwarancją LG, z hologramem, pieczątką. Porównałem s/n urządzenia i był podobny do urządzenia z legalnej dystrybucji. Myślę, że jednak importerzy chyba maczają palce w tym procederze. Inny dowód miałem, z wycieraczką Bosch najnowszej generacji, Inter-Cars proponował ją za 87 zł, firma z Krakowa, klikłem 2 szt w południe, a nazajutrz otrzymałem DHL z przesyłką z głównego magazynu w Warszawie w cenie 38 zł/szt. Podejrzewam , że ta firma z Krakowa "na szwagra" jest obsługiwana w tym magazynie on-line. Niestety importerzy dążą do jak najwyższej sprzedaży w sposób zakamuflowany. Sorry,że zeszłem z tematu, ale to był jaskrawy przykład. I jeszcze raz apaluję, nie napalajcie się % upustu, w tym podpisana jest umowa na zrzeczenie się fizycznej gwarancji, przynajmniej ja mam tak w umowach. Firma ewentualnie i nieraz po paru interwencjach z łaską przyśle potzrebne części i to jeszcze reglamentując 1 płytkę oczywiście wewnętrzną bo tańsza jak ja mam komunikat brak komunikacji, a urządzenie nie jest w stanie podać kodu, która elektronika padła. Dopiero jak nie zadziała wyślą j.z , a Klient czeka i to my nieraz dostajemy zjeby od Klienta.

Z LG miałem to samo Zabrakło Sinclaira w sezonie i chciałem się ratować.Jak mi hurtownik rzucił cene po rabatach okazało się że bez łaski taniej jest na allegro.Nom i to jest lipa bo jak powszechnie wiadomo dziś klient indywidualny coby nie kupował zaczyna od allegro.Na dziś to tylko ściągnąć cały kontener i co najmniej 5 ekip monterskich na sezon.Tanio i dużo zarobi na siebie.Ponoć dziś jest czas dla ludzi którzy potrafią liczyć grosze .Małe firemki powoli nie mają racji bytu i żadne certyfikaty nic tu nie pomogą.Dlatego po części zaczynam się wkręcać już w inny chleb>spokojniejszy ,przyjemniejszy,normalniejszy
  • Odpowiedz

Mateo17

2016-04-02, 12:48:21
Nowy użytkownik
Inteligentne podejście strasznie! Jak już podajesz ceny po rabatach to weź podaj też ile zarabiasz w sezonie ile przycinasz na serwisie czy montażu w ogóle sprzedaj wszystkie info dotyczące zarobków a później napisz na forum jak to ta robota jest nieopłacalna! Ojapie***le z cyklu jak zepsuć rynek na branżowym forum... barana w kaloryfer przed następnym postem proponuje Wink
  • Odpowiedz

gadget

2016-04-02, 21:26:17
Zaawansowany użytkownik
radekklimat napisał(a):Panasonic 3.5 kW za 2100 zł brutto plus ewentualnie koszt wysyłki

E tam , bida i przednówek a tu ZUS trza płacić!
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-04-04, 06:46:13
Top użytkownik
radekklimat napisał(a):

radekklimat napisał(a):Ja sie nie dogaduje, tyle kosztuje sprzet, zadna tajemnica a reszta czyli montaz to juz kwestia dogadania.
Daj za złotówkę montaż ...
Jaka kwestia dogadania !!!! toć to skrajna nieodpowiedzialność .
I z ceny jeszcze zejdź Panasonic sprzedawał ci w pakiecie jeszcze możesz jeszcze masz parę stówek .
ZUSy, CITy PITy VATy, pensja pracowników, samochód, paliwo, narzędzia, dostawy i transport...

Niszczysz instalatorów a ten serwis jest tylko dla naszej branży
Nieprawdopodobne że jesteś moderatorem
I dla tego jestem za tym by klimatyzatory były sprzedawane bez gazu chłodniczego
bo nikt nie sprzeda jak urządzenia nie zamontuje.
  • Odpowiedz

manitou

2016-04-04, 08:47:12
Użytkownik
O co taka draka. Każdy kto choć trochę się interesuje przed zakupem wie, że firmy havac muszą mieć zysk ze sprzedaży sprzętu bo z samego zysku z montażu nie pokryją zobowiązań gwarancyjnych od których dystrybutor umywa ręce. Ja przed zleceniem montażu od razu pytałem firmy na jakie marki maja dobre rabaty.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-04-04, 08:48:38 przez manitou.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa