Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Klimatyzator połączenie elektryczne wg normy.

14 Odpowiedzi, 13013 Wyświetleń

m3fist0

2016-04-13, 15:41:02
Nowy użytkownik
Witam wszystkich.
Przyszła firma od pomiarów i w usterkach zapisali, że klimatyzatory stacjonarne są nieprawidłowo podłączone. Według nich powinien on być połączony bezpośrednio do sieci (połączenie stałe), a ja mam tak, ze przewód zasilający jest zakończony wtyczką i włożony do gniazda wtyczkowego (230V). Monter zrobił jak mu było łatwiej i nikt się nie czepiał.
Potrzebuje znaleźć odpowiedzi poprawnej jak to powinno wyglądać najlepiej na podstawie jakiejś normy.
Prosiłbym również o wypowiedz jakiegoś montera który założył ich setki i wie jak to powinno być zrobione.
  • Odpowiedz

Zuza21

2016-04-13, 16:10:44
Nowy użytkownik
Witam,
Dzwoniłam właśnie do swojego montera od klimatyzacji i powiedział,że masz to dobrze podłączone.
  • Odpowiedz

eklim

2016-04-13, 17:03:09
Nowy użytkownik
Klimatyzatory o mniejszej mocy 2,5kW 3,5 kW spokojnie moga byc na wtyczke.
  • Odpowiedz

bartek2700

2016-04-13, 18:12:16
Użytkownik
jeszcze dwa,trzy lata temu większość modeli do 3,5 kW miały w standardzie kabel z wtyczką więc chyba można?
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-04-13, 18:30:48
Moderator
Jezeli fabrycznie klimatyzator nie ma wtyczki na kablu zasilajacym a wiekszosc nie ma nawet takowego kabla nalezy połaczenie elektryczne wykonac w/g przepisow czyli podłaczyc na sztywno oczywiscie z odpowiednim wyłacznikiem nadpradowym.
  • Odpowiedz

lodowyMiś

2016-04-13, 18:42:20
Nowy użytkownik
jak firma przychodzi i na wtyczke montuje....najlepiej ja juz nigdy nie zamawiac haha
www.facebook.com/icemen.klimatyzacje
  • Odpowiedz

joker

2016-04-13, 19:11:41
Zaawansowany użytkownik
radekklimat napisał(a):Jezeli fabrycznie klimatyzator nie ma wtyczki na kablu zasilajacym a wiekszosc nie ma nawet takowego kabla nalezy połaczenie elektryczne wykonac w/g przepisow czyli podłaczyc na sztywno oczywiscie z odpowiednim wyłacznikiem nadpradowym.
Niestety większość klimatyzatorów w obecnych czasach ma wtyczkę w jednostkach wewnętrznych
Jeśli myślisz że kłócisz się z idiotą.To ten drugi myśli to samo co Ty.
  • Odpowiedz

barbie

2016-04-13, 19:55:45
Top użytkownik
typowa wtyczka ma limit 10 Amperów ,jeśli klima ma In.do 10 A można ją legalnie podłączyć .to rozwiązanie zapewnia bezpieczeństwo serwisantowi .
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-04-14, 10:56:32
Top użytkownik
joker napisał(a):Niestety większość klimatyzatorów w obecnych czasach ma wtyczkę w jednostkach wewnętrznych

Ty chyba z montażem klimatyzatorów za wiele wspólnego nie masz .

Napisz to ... jacy producenci i jakie modele masz standardowo z podłączeniem zasilania do jednostki wewnętrznej ?
Ja z wielu na magazynie mam od reki tylko dwa modele i tylko z Mitsubishi MSZ/MUZ-HJ25VA i HJ35VA .
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

obser

2016-04-14, 13:31:29
Top użytkownik
A jak chata jest wykończona,to będziesz się podpinał na stałe do jakiegoś punktu?Bo Klient nie da ci ciągnąć instalacji do rozdzielni. I ja będziesz grzebał, to wyłączysz prąd w całym obiekcie? Do 3,5 wtyczka jak najbardziej. Pewnie,że na etapie budowy instalacji elektrycznej przewidzieć klimy i porobić osobne obwody,nawet na poszczególne urządzenia. Tak nam przygotowali instalację w jednym pensjonacie. W skrzynce Euro opisane E-sy z pokojami, bajka. Nawet mogą sobie kasować za klimę za dobę, tak jak np. w greckich hotelach.
  • Odpowiedz

DBKlima

2016-04-14, 14:09:21
Top użytkownik
Obser ja wiem co ty mówisz i wiem o co chodzi piszę do joker bo twierdzi że teraz producenci robią zasilanie jednostki wewnętrznej ... a jest zupełnie odwrotnie robią coraz częściej ale dla agregatu .

... 2,5kW, 3,5 kW najczęściej robi się na wtyczkę, nikt nie będzie bruzdował mieszkania już wykończonego .
Przy remoncie czy nowym idzie się na rozdzielni i zabezpiecza.
Części oraz urządzenia firmy Daikin
  • Odpowiedz

radekklimat

2016-04-14, 18:18:42
Moderator
joker napisał(a):
radekklimat napisał(a):Jezeli fabrycznie klimatyzator nie ma wtyczki na kablu zasilajacym a wiekszosc nie ma nawet takowego kabla nalezy połaczenie elektryczne wykonac w/g przepisow czyli podłaczyc na sztywno oczywiscie z odpowiednim wyłacznikiem nadpradowym.
Niestety większość klimatyzatorów w obecnych czasach ma wtyczkę w jednostkach wewnętrznych

Ktore, bo te co ja montuje wtyczek nie maja chyba ze jakies totalne chinole albo włoskie
  • Odpowiedz

essoM

2016-04-14, 22:01:06
Użytkownik
Dobra , a co z zapewnieniem przerwania obwodu elektrycznego na czas obsługi serwisowej czesci elektrycznej agregatu ? Pojdziesz sobie wyłaczyć w tablicy odpowiedni obwód zajmiesz sie pracą przy urzadzeniu a ktos na tablicy podniesie stopki ....
Dobrze jesli jest chociaz puszka na scianie i zdazysz przewody odkrecic ze złacza.
  • Odpowiedz

veterblest

2016-04-17, 18:54:39
Nowy użytkownik
radekklimat napisał(a):
joker napisał(a):

Ktore, bo te co ja montuje wtyczek nie maja chyba ze jakies totalne chinole albo włoskie

np. Airwell HKD009
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa