Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Naprawa węża klimatyzatora zibro split

9 Odpowiedzi, 6196 Wyświetleń

Wonski80

2016-06-03, 09:52:15
Nowy użytkownik
Witam posiadam klimatyzator praktycznie identyczny jak na zdjęciu, przenośny z jednostką zewnętrzną na wężu. Doszło do uszkodzenia węża w oplocie łączącego jednostki. W związku z tym że jest to wąż giętki nie bardzo można go naprawić wchodzi w grę wymiana. Z tego co mi wiadomo producent nie przewidział wymiany samego węża tylko całej jednostki zewnętrznej, niestety jej koszt jest mega wysoki nie opłacalny jeśli chodzi o klimatyzator używany, do tego na zamówienie z Holandii. Czy ktoś z kolegów mógł by mi podpowiedzieć czy można to naprawić metodą zastępczą ? Np. giętki wąż ciśnieniowy jak w samochodowych klimatyzacjach, plus wlutować zawory do napełnienia. Czy to w ogóle jest wykonalne, opłacalne i warte zachodu, jestem z Krakowa i nie wiem gdzie uderzyć by ktoś mi to naprawił i czy ktoś się tego w ogóle podejmie ?!
  • Odpowiedz

MarioO

2016-06-03, 14:09:43
Zaawansowany użytkownik
Przewód łączący skraplacz z j.w to rury miedziane oplecione metalową sprężyną i zalane miękkim plastikiem lub gumą.Jest możliwość naprawy.Jedną sztukę dawno temu udało mi się reanimować
  • Odpowiedz

mg

2016-06-03, 16:49:11
Top użytkownik
Wszystko można naprawić, jednak czasem to się nie opłaca. Zapytaj w firmie która naprawia urządzenia chłodnicze.
PS. kiedy to urządzenie uległo awarii?
  • Odpowiedz

Wonski80

2016-06-03, 19:21:37
Nowy użytkownik
no właśnie zastanawia mnie fakt czy ktoś się tym zajmuje czy tylko zostaje mi Pan "Zdzichu" bo dzwoniąc w kilka miejsc usłyszałem że tylko wymian całości, bo nikomu nie chce się "bawić" z taka naprawą. Nie ma też zaworów aby nabić układ chyba że są gdzieś ukryte. Uległ uszkodzeniu w poprzednie wakacje. Podczas przesuwania usłyszałem syczenie gdzieś w połowie przewodu, po kilkunastu minutach ustało i oczywiście agregat się nie włącza. Posiadam jeszcze klimatyzator jeden z rurą która odprowadza ciepłe powietrze ale uważam że rozwiązanie w tym który uległ uszkodzeniu jest o wiele leprze i wydajniejsze, dlatego chciałem go naprawić, ale nikt nie chce się tego podjąć. Proponowano mi jedynie zamontowanie na "sztywno" w miedzianych rurkach ale to kiepskie rozwiązanie, gdybym chciał zamknąć okno lub przesunąć urządzenie.
  • Odpowiedz

mg

2016-06-03, 19:38:08
Top użytkownik
No tak...celowo zadałem pytanie: kiedy to urządzenie uległo awarii? Dlaczego wtedy nie szukałeś serwisu? W sezonie mało komu będzie się chciało z tym bawić ale istnieje możliwość naprawy.
  • Odpowiedz

Shitashii

2016-06-03, 19:39:08
Moderator
Przewód można naprawić tam, gdzie dorabiają przewody do hydrauliki siłowej. Kiedyś tak naprawiałem. Naprawa ze wszystkim chyba 400-500 pln. Wyślij mi kurierem, to Ci zrobię Big Grin
Kiedy wszystko inne zawiedzie - przeczytaj instrukcję.
  • Odpowiedz

mg

2016-06-03, 19:41:06
Top użytkownik
A jednak Smile
  • Odpowiedz

mg

2016-06-03, 19:44:10
Top użytkownik
Nie spotkałem się z presostatem w tego rodzaju urządzeniach więc trochę mnie zastanawia dlaczego sprężarka nie startuje.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-06-03, 19:44:27 przez mg.)
  • Odpowiedz

Wonski80

2016-06-03, 20:57:16
Nowy użytkownik
no tak faktycznie można było szukać wcześniej, nabicie układu nie będzie problemem wiec wysyłkowo najprościej podesłać tylko wąż z jednostką zewnętrzną. Po włączeniu słychać tylko wiatrak
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa