Logowanie Rejestracja
  • Start
  • Szukaj
  • Użytkownicy
  • Kalendarz
  • Pomoc
  • Nowe posty
Menu
Start Szukaj Użytkownicy Kalendarz Pomoc Nowe posty
PROFESJONALIŚCI POLECAJĄ
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
POMPY CIEPŁA
REKUPERATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY
KLIMATYZATORY

Przeróbka klimatyzacji na pompę ciepła - jednostka wewnętrzna

7 Odpowiedzi, 7340 Wyświetleń

User019

2016-06-22, 16:49:20
Nowy użytkownik
Co sądzicie o możliwości przeróbki Klimatyzacji inwerterowej na pompę ciepła powietrze/woda poprzez stworzenie wymiennika wodnego z istniejącej jednostki wewnętrznej?

Czyli bez ingerowania w ukłąd freonowy tylko wymiennik jednostki wewnętrznej zamykamy w bojlerze i uszczelniamy a bojler wypełniamy wodą?

Zadziała?
  • Odpowiedz

Bolas

2016-06-22, 18:53:56
Zaawansowany użytkownik
Zastanów się co wymusi przepływ przez wymiennik i jak będzie on wyglądał za jakiś czas. Poza tym wg przepisów takie rozwiązanie nie jest dopuszczalne dlatego najnowsze zbiorniki z zabudowaną PC na zbiorniku mają rurkę grzewczą owiniętą wokół zbiornika na jego zewnętrznej stronie. Pomyśl gdzie trafi "freon" w razie rozszczelnienia instalacji wewnątrz.

[Obrazek: pol_pl_POMPA-CIEPLA-TERMET-KP-38HS-200-Z...2481_2.jpg]
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-06-22, 18:55:52 przez Bolas.)
  • Odpowiedz

User019

2016-06-22, 20:15:15
Nowy użytkownik
dziękuję za wartościową odpowiedź.

Pompę chciałbym zastosować do ogrzewania podłogowego a bojler byłby jedynie wymiennikiem. Wymuszenie obiegu wody odbywało by się przez pompę obiegową która tłoczyłaby wodę do bojlera.

Faktycznie przy rozszczelnieniu wymiennika freonowego ciśnienie i czynnik poszłoby w obieg CO - ale tu chyba można się zabezpieczyć przed eksplozją poprzez grupę bezpieczeństwa - zbiornik przeponowy + zawór wypuszczający nadmiar

Największy problem to wydaje mi się zmieszczenie wymiennika freonowego do bojlera i uszczelnienie go. Nie wiem czy to udałoby się zrobić
  • Odpowiedz

Bolas

2016-06-22, 20:37:47
Zaawansowany użytkownik
Wymienniki chłodnice powietrzne są inaczej zbudowane niż hydrauliczne. Musiałbyś tak zaprojektować bojler by zmusić wodę o dużo większej gęstości niż powietrze do przepływania przez lamele wymiennika które po jakimś czasie same się zapchają Big Grin Jak już musisz kombinować to spuścić gaz zrobić wymiennik spiralny z miękkiej miedzi osadzić go w zbiorniku co i tak będzie ciężkie Big Grin więc może zdecydujesz się na mniej wydajne owinięcie zbiornika i dobre jego ocieplenie. Na elektrodzie znajdziesz masę takich samowynalazków Rolleyes
  • Odpowiedz

User019

2016-06-22, 20:58:08
Nowy użytkownik
Wode w obiegu podłogi mam czystą - na tyle że gdy po pół roku ją spuściłem byłą klarowna jak z kranu.
Myślę że problemu z odbiorem ciepła z takiego wymiennika freonowego nie bedzie - gdyż nawet zwykła wężownica w bojlerze daje radę a nie ma lamel.

Pomysł z owinieciem mniej mi się pod oba pod względem sprawności wymiany ciepła. Lepszy jest o tyle że woda nie bedzie wpływała na wymiennik.
Opcją jest też wymiennik płytowy taki za 700zł - freon woda.
  • Odpowiedz

Bolas

2016-06-22, 22:18:15
Zaawansowany użytkownik
Przy płytówce uważaj na ciśnienie.
  • Odpowiedz

manitou

2016-06-23, 06:38:17
Użytkownik
Bolas napisał(a):700zł - freon woda.
I tej opcji kibicuję Smile i czekam na foto z realizacji! zobacz tu: [reklama] reklama czego?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 2016-06-23, 08:41:13 przez manitou.)
  • Odpowiedz

• Pokaż wersję do druku

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości

Serwis ma na celu zgromadzenie w jednym miejscu firm oraz organizacji z branży HVACR, działających na rynku zarówno polskim jak i poza granicami kraju. Naszą siłą są wyłącznie tematy związane z branżą HVACR oraz unikalna społeczność użytkowników.
NEWSLETTER
Informacje O nas Kontakt Regulamin Reklama Polityka prywatności
Kategorie Artykuły Aktualności Produkty
Działy Klimatyzacja Wentylacja Chłodnictwo Auto - klimatyzacja
Nasze Portale ogrzewnictwo.pl pasywny-budynek.pl
Copyright © 2005-2023 termoclima Sp. z o.o Wszystkie prawa zastrzeżone.
Tryb normalny
Tryb drzewa